G4Media.ro

Exodul medicilor n-a golit doar spitalele din România. Spania, Italia și Portugalia…

Exodul medicilor n-a golit doar spitalele din România. Spania, Italia și Portugalia au rămas și ele fără medici și asistente din cauza salariilor mici din țările lor comparate cu cele din Franța sau Germania

Mii de medici şi asistente au plecat din Spania în ultimul deceniu, nemulţumiţi de măsurile de austeritate în sistemul sanitar, în căutarea unor salarii mai mari în străinătate, transmite Reuters.

O situaţie similară se înregistrează în Italia şi Portugalia, alte două state din sudul Europei care au redus bugetele pentru sănătate ca răspuns la criza financiară şi acum plătesc preţul, pe măsură ce al doilea val al pandemiei pune presiune pe spitalele de pe continent.

Pandemia de coronavirus a lovit în mod deosebit Italia şi Spania, cele două ţări înregistrând 47.217, respectiv 42.039 de decese. Portugalia a scăpat în mare parte în primăvară, însă acum are un număr record de pacienţi infectaţi cu COVID la secţiile de terapie intensivă.

„Coronavirusul a agravat lucrurile pentru că volumul de muncă a crescut semnificativ”, spune Carlo Palermo, preşedintele sindicatului medicilor din Italia ANAAO-ASSOMED.

În 2019, Spania avea deja un deficit de peste 4.000 de medici în sistemul public de sănătate, arată un studiu realizat de Universitatea Las Palmas. Această cifră a crescut la aproximativ 7.000 în 2020, însă cifra reală ar putea fi chiar mai mare din cauza pandemiei, susţine Patricia Barber, unul din autorii studiului.

La rândul său, sindicatul CGIL susţine că Italia ar avea nevoie de un număr suplimentar de 15.000 de medici specializaţi.

Guvernele statelor respective încearcă să acopere golurile, însă rezolvarea situaţiei se dovedeşte a fi dificilă.

Italia a decis să îi arunce pe studenţii de la medicină în prima linie a frontului şi încearcă să îi atragă pe medicii pensionaţi să revină în spitale. Recent regiunea Campania din sudul Italiei a demarat o campanie de recrutare pentru 450 de medici, dar a primit doar 165 de solicitanţi.

În Spania, guvernul a permis regiunilor să angajeze în regim temporar aproximativ 10.000 de specialişti în sistemul medical, în special absolvenţi şi profesionişti din afara Uniunii Europene. Însă, chiar dacă spitalele au bugetele necesare pentru a deschide noi secţii de terapie intensivă, ele nu pot găsi suficient personal calificat.

„Nu există suficient personal calificat, iar angajaţii actuali sunt foarte obosiţi”, spune directorul spitalului Sant Pau din Barcelona, Xavier Borras.

Însă plângerile directorului de spital nu înseamnă mare lucru pentru Lluis Enseńat, 35 de ani, care în 2017 s-a mutat din Barcelona în Franţa, iar în prezent câştigă un salariu net de 5.500 de euro la un spital din suburbiile Parisului, dublu faţă de cât câştiga în Barcelona.

„Autorităţile nu ar trebui să se plângă pentru că oamenii au plecat după ce le-au fost oferite contracte nesatisfăcătoare”, spune Lluis Enseńat.

Banii reprezintă factorul important în decizia multor medici şi asistente de a pleca în străinătate. Anna Dalmau, un doctor de familie în vârstă de 29 de ani din Barcelona, crede că va pleca din ţară anul viitor, deoarece nu crede că se vor îmbunătăţi condiţiile. Anna Dalmau susţine că a primit deja oferte de lucru în sudul Franţei pentru un salariu mai mult decât dublu faţă de cel de 2.000 de euro pe care îl primeşte în prezent.

Chiar şi înainte de pandemie, statele din sudul Europei aveau un deficit de asistente. Într-un raport din 2019, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dezvăluit că Italia şi Spania aveau 5,8 asistente la 1.000 de locuitori, iar Portugalia 6,7 comparativ cu 12,9 în Germania şi o medie de 8,8 la mia de locuitori în marile state industrializate.

Asociaţia reprezentativă a asistentelor din Madrid estimează că Spania ar avea nevoie de până la 150.000 de asistente pentru a ajunge la media din Uniunea Europeană. În schimb, între 2019 şi 2020 aproximativ 75.000 de asistente din Spania erau înregistrate ca lucrând în nouă ţări din străinătate.

La rândul său, Antonio De Palma, preşedintele asociaţiei Nursing Up, susţine că Italia ar avea nevoie de 60.000 – 65.000 de asistente.

„Raportul optim între asistente şi paturile de spital ar trebui să fie de unu la şase. În Italia am ajuns chiar la un maxim de 1 la 17”, spune Antonio De Palma, criticând faptul că autorităţile sanitare locale se bazează foarte mult pe angajaţi part-time, care sunt plătiţi cu doar 16 euro pe oră.

Francesco Staltari, 29 de ani din Calabria, sudul Italiei, a emigrat în Germania în 2014 şi lucrează ca asistent la Hamburg. Salariul ei de bază este de cel puţin 2.000 de euro, la care se adaugă ore suplimentare şi bonusuri pentru orele de noapte. În Italia, salariul mediu al unei asistente este de 1.400 de euro, susţine asociaţia Nursing Up.

„Nu m-aş întoarce niciodată în Italia. Aici ţi se oferă cursuri de pregătire gratuite, iar în Germania eşti foarte respectat, atât social, cât şi în spital”, spune Francesco Staltari.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. degeaba maresti salariile medicilor daca economia nu functioneaza, daca statul e distrus de coruptie care ucide la propriu… Pentru ca medicul are sot/sotie care trebuie sa munceasca.. Daca nu-si gasesc locuri de munca ambii soti, familia pleaca in strainatate cu medic cu tot

 2. Sigur e pe baza de conditii, pregatire si aparatura. Ma intrebam eu de ce salahorii de pe santierele noastre sunt nepalezi si vietnamezi. In Berceni, ce sa vezi, esti foarte respectat atat social cat si pe santier.

  Dar trebuie sa recunoastem ca e magic sa vezi bogati din top 1% emigrand dintr-o tara cu venituri in top 1% pe planeta catre o tara cu durata de viata mai mica cu cativa ani. Numai documentarul despre Serengeti mai avea atata vaci in miscare sincrona.

  • Ca la sputnik, ”in miscare sincrona” și tot ”pe baza de conditii” specifice, ”pregatire” operativă ”si aparatura” de specialitate. ”E magic” să vezi ”salahorii” securiști ”care trollează ”pe santierele noastre” de la mafia PRO-USL-PSD și care ”ce sa vezi” au aceleași metode ca acum 40 de ani, de parcă zici că trăiesc de-o viață acolo unde au fost fătați, în ”Serengeti”.

 3. Nu sunt vaci ci “wild beasts.” Nu se misca sincron ci migrează sezonier. Dacă nu ar face-o înfruntând crocodilii și leii (romanesti😊) risca sa moara de foame și sete.

  • Un medic risca sa moara de foame? Un italian risca sa moara de foame?

   Da, bos, cat vedeai cu ochii in campul de spaaranghel, numai nevoiasi, ba medici spanioli, ba medici italieni…

  • @Dacian Julien Soros

   Sorb din priviri comentariile dumneavoastra, domnule draga! Cate epitete si metafore in aceasta lupta de clasa magistrala pe care ne-o lansati!

  • Nu riscă un troll analfabet, atâta vreme cât e sparanghel, darămite un medic.

 4. In tot articolul, medic e masculin, si asistenta e feminin. E normal intr-o tara in care asistenta e sinonim cu proasta.

  Dar si Francesco e feminin? „Ea” are salariu mare in Hamburg?

 5. Pai era cam clar, medicii se duc si ei unde sunt platiti mai bine, e capitalism!

  Problema in Romania NU SUNT MEDICII, CI DOTARILE! Degeaba le dai 10,000 de euro pe luna, daca nu au cu ce lucra!

  • Problema pe santierele Nepalului nu sunt salariile, ci dotarile. Problema pe campul de spaaranghel romanesc nu e salariul, ci briceagul ala performant, de calitate germana, care ne lipseste. Daca guvernantii s-ar apleca mai mult asupra acestui briceag…

 6. Peste 99% din medicii romani plecati in Franta sunt considerati rromi si muncesc pe salarii de asistenti.

  • Minti cu nerusinare. Diploma de medic obtinuta in Romania e echivalenta cu diploma obtinuta in Franta, atunci de ce ar munci pe post de asistenti ?

  • Minți tu, Nu postul, salariul este de asistent. Multi nu s-au mulțumit și s-au întors acasă.

 7. Si la ce folos pentru Franta? Au avut blocaje ale sistemului medical. Nu au fost in stare sa asigure asistenta medicala la toate categoriile sociale si in toaate regiunile. Haos medical. Beneficiile sistemului ultra-centralizat!

 8. Pentru un #analfabet # de poliție sau jandarmerie statul îl pune să facă contract pe 9-10 ani că nu pleacă în altă parte, dacă nu, plătește școala!de ce nu este posibil și la doctori acest contract?!?statul cheltuie 100000euro cu el în 6ani de școală! pleacă înainte de 10ani-plateste!nu-i simplu? dacă nu vrea la sapă!nu numai la șpagă!