G4Media.ro

EXCLUSIV Zece cazuri de nepotism la Direcția de Sănătate Publică Dolj, unde…

Sursă foto: Pixabay

EXCLUSIV Zece cazuri de nepotism la Direcția de Sănătate Publică Dolj, unde sunt angajați soț și soție, director și soră, mamă și fiu, nepoți / Un angajat DSP verifică spitale, firma sa oferă consultanță în piață pentru spitale / Cazuri semnalate de doi avertizori de integritate

Doi avertizori de integritate au semnalat redacției G4Media 10 cazuri de nepotism la Direcția de Sănătate Publică Dolj, verificate în cea mai parte. Conducerea instituției a refuzat dialogul cu G4Media.ro. Directorul instituției, care lucrează împreună cu sora sa, a explicat scurt situația apoi nu a mai răspuns la telefon: ”Probabil s-au angajat prin concurs”. Chiar șefa de la resurse umane, departamentul care organizează concursurile de angajare, are un fiu la departamentul juridic, potrivit organigramei instituției și avertizorilor de integritate care au contactat G4Media.ro.

În plus, unul dintre angajați, care lucrează și el împreună cu soția, face afaceri cu spitale în timp ce firma sa oferă consultanță pentru spitale. Direcțiile de Sănătate Publică dintr-un județ reprezintă instituții aparent neînsemnate, dar ele joacă un rol extrem de important. În cazul pandemiei și epidemiilor de exemplu, ele au un rol crucial în protejarea populației civile, prin verificări, acordarera sau retragerea unor avize de funcționare în cazul spitaelor, de pildă, dar și a firmelor private.

 • Invităm toți cititorii să ne semnaleze situații de nepotism în instituțiile în care lucrează, pe adresa redacției: evenimente@g4media.ro

Practica angajărilor de rude la DSP Dolj are o tradiție mai îndelungată. A început de pe vremea fostei directoare Ludmila Prunariu, numită în funcție în Guvernul Ponta. Directoarea s-a retras în primăvara lui 2020, la scurt timp după declanșarea pandemiei. De atunci, la conducerea Ministerului Sănătății s-au perindat aproape toate partidele parlamentare (PNL, USR-PLUS, UDMR), iar la DSP Dolj s-au schimbat trei directori. În fiecare mandat, instituția a angajat rude.

”Mulți s-au angajat în pandemia, pe perioadă determinată, iar contractul a fost schimbat ulterior cu perioadă nedeterminată”, a explicat pentru G4Media, unul dintre avertizori.

Valeria Andreescu a fost numită în funcția de șef DSP în Guvenul lui Ludovic Orban, în perioada acută a pandemiei. A rezistat aproximativ un an. Soțul ei lucra la departamentul administrativ, iar în prezent, cei doi nu mai lucrează în instituție. În vara lui 2021, când la DSP Dolj a fost numită Iuliana Manea, Ministerul Sănătății era condus de Ioana Mihăilă, USR-PLUS. În mai 2022, ministrul Alexandru Rafila (PSD) l-a numit în funcție pe Viorel Dorin Micu.

”Arbore geneaologic” de la DSP Dolj

Lili Gacea conduce de 11 ani serviciul de resurse umane. Are și ea un fiu în instituție, angajat ca jurist – Radu Gacea. I-am cerut să ne explice fenomenul nepotismului, dar ne-a transmis că nu are autoritatea de a discuta cu presa. Colega ei de la resurse umane, Elena Păunescu, are soțul angajat în departamentul administrativ. O altă colegă de la resurse umane, Violeta Stanca, are o fiică angajată ca farmacistă în instituție. Până și directorul actual, Viorel Dorin Micu, are o soră angajată de mai mulți ani, tot la resurse umane.

L-am sunat și pe actualul director ca să ne explice fenomenul de la DSP Dolj, dar a închis telefonul la scurt timp, motivând că se află într-o ședință la Consiliul Județean. ”Probabil au fost scoase posturi la concurs și s-au înscris la concurs, n-am fost în comisiile acelea ca sa răspund”, atât ne-a spus. Ulterior nu am reușit să îl contactăm.

Lista nu s-a încheiat. Gabriela Lohon, de la caserie, îl are pe fiul ei, Andrei Lohon, angajat la departamentul administrativ, potrivit celor doi avertizori de integritate consultați de G4Media.ro

Luminița Mitroi, juristă, are o nepoată, Bianca Ștefănescu, angajată la laborator. Nicolae Marcu, directorul economic al instituției, are și el soția angajată ca asistentă la o secție exterioară. Am cerut o explicații și de la purtătorul de cuvânt al instituției, Ștefan Popescu. A răspuns că are cunoștință doar despre o parte dintre cazurile pe care i le-am semnalat.

Florentin Niculescu lucrează ca fizician în Laboratorul de Igiena Radiațiilor. Soția sa, Flavia, i s-a alăturat în instituție anul trecut, dar soțul declară că nu știe exact cu ce se ocupă. ”Eu sunt într-un sediu, ea este în alt sediu, nu suntem în același departament, nici nu știu cum se numește departamentul în care este. Eu n-am intervenit pe nicăieri”, a răspuns fizicianul.

 • Angajat la DSP ca să verifice spitale în timp ce firma sa face afaceri cu spitale

Florentin Niculescu a obținut recent o poziție de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgențe Craiova și câștigă, în paralel, contracte de consultanță (prin firma sa Primus Advising) cu spitale din Dolj sau din județele învecinate.

Este vorba de Spitalul Clinic CFR și Spitalul Militar de Urgență din Craiova. Aceste instituții i-au oferit în total 22.000 de lei pentru ”consultanță fizician medical și radioprotecție”, potrivit documentelor publicate în sistemul electronic de achizții publici SEAP. De asemenea, a mai avut contracte cu Spitalul Municipal Caracal, în condițiile în care județul Olt intră tot sub aria de acoperire a DSP Dolj. Florentin Niculescu a explicat că nu există niciun conflict de interese deoarece șeful său este foarte atent să nu-l trimită la verificări în spitalele care îi sunt clienți la firmă.

Eu le iau de pe SICAP (n.r. platformă de licitații publice), nu am contact cu managerii, doar cu Achizițiile și cu doctorii, care atunci cand au nevoie de aceste calcule pentru pacienți, eu le fac calcule. Fac muncă de teren, dar nu la acele unități, șeful de laborator știe despre situație și tocmai ca să evite acest presupus conflict, nu mă trimite la acele unități”, a explicat Florentin Niculescu pentru G4Media.

Ciolacu: ”Nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile”

Un caz recent de nepotism în structurile centrale este cel al ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, care îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Cel mai recent, a intrat în acest ”club” nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

 • Referitor la angajările preferențiale la stat, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luna trecută, într-o ședință a Coaliției, ”Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile. (..) Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei. Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.”

Deschizătoare de drumuri a fost, însă, actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian, angajată, inițial, drept vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și, apoi, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde, în prezent, este colegă cu nora sa.

 • Invităm toți cititorii să ne semnaleze situații de nepotism în instituțiile în care lucrează, pe adresa redacției: evenimente@g4media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Să se verifice și în SCJU Craiova și UMF Craiova câte familii de doctori sunt angajate! Este o caracatiță generală!

 2. Pe cat pariu ca avertizorii de integritate sunt vinovati?

 3. Pai asa este in toate institutiile bugetare … concursuri de angajare aranjate, achizitii preferentiale. Ce sa faca avertizorul de integritate atata vreme cat autoritatile nu funtioneaza in interesul cetateanului? Isi mai pierde dracu si painea.

 4. In ograda Olgutei, nici nu are cum sa fie altfel.
  Nu zic ca prin alte ograzi ar fi cu mult mai bine, dar la Craiova e jalnic de tot. Acolo nici iarba nu creste fara aprobarea primaritzei, iar CJ si Prefectura sunt conduse tot de PSD-isti.
  Deci, cum ar putea fi altfel decat este?

 5. Vai ce o sa-i încurce legea cu avertizorii de integritate impusa de UE, ce bine-mi pare, dați înainte oameni buni expuneți totul. Singura problema e ca sistemul judiciar nu are suficienți oameni si legi care sa-i permită sa funcționeze mai repede si eficient așa ca, cum se întâmplă in ultima vreme, toata lumea scapă pe prescripție. Ar trebui sa luam un set de legi ale justiției dintr-o tara occidentala si sa-i dam cu copy-paste ca tot ne suntem pricepuți, nu cred ca sunt 5 in guvern cu toate diplomele pe bune. Trist totuși ca doar legea asta nu va face mai mult decât sa le complice puțin viețile.

 6. Olt, Dolj, Teleorman, Mehedinți tot ce înseamnă PSD colcăie de nepotism ca viermii în cadavru.

  Tara asta trebuie neapărat dePSDizata, dar atenție că avem așa:
  Original PSD = PSD din PCR
  Fancy PSD = PNL
  New PSD = Aur

  Toți pensionarii speciali sunt invitați să mă înjure mai jos.

 7. „unde sunt angajați soț și soție, director și soră, mamă și fiu, nepoți” cum adica director si sora?

  • @AndreiB – Asta e problema ta? Despre o greseala de exprimare? Ok, semnaleaza daca e o greseala, da’ despre situatii de genul asta nu ai nimic de spus? Intreb si eu…

  • Directorul si-a angajat surioara. Ce e atat de greu de inteles?

 8. Vreti sa spuneti ca numai la Dolj ? Toata tara este asa . Angajati de la stat toti dar absolut toti au avut o pila sa se poata angaja .

 9. Wow, ce șoc, criteriul de obținere a banului public nu este meritocrația ci amantlâcul si nepotismul! 🤯

 10. era o vorba ca in tvr nu se injura deloc de mama, ca toti angajatii au si mamele angajate in tvr.

 11. Agenția Națională de Integritate trebuie să se sesizeze și să stabilească eventualele conflicte de interese și incompatibilitați la DSP Dolj și să ia măsurile legale care se impun.E caz clar de nepotism perpetuat în timp acolo și bine ar fi pentru a preîntâmpina astfel de situații să se emită de urgență o lege a concursurilor și examenelor pentru ocuparea unor posturi din instituțiile și autoritățile publice, în care competența de organizare ,elaborare a subiectelor,evaluare și reexaminare în caz de contestații să revină unor comisii neutre , din alte județe sau centre regionale(eventual stabilite prin tragere la sorți) în cazul organismelor județene și unor comisii din mediul universitar sau academic,în cazul posturilor de la nivel central.