G4Media.ro

EXCLUSIV Toate Serviciile secrete, Ministerele Apărării, Afacerilor Interne și Justiției au fost…

Sursa Foto: Facebook/ SRI

EXCLUSIV Toate Serviciile secrete, Ministerele Apărării, Afacerilor Interne și Justiției au fost sancționate cu avertisment pentru discriminare. Motivul: nu angajează bolnavii de tiroidită

O sesizare a unui candidat la Școala de Poliție din Câmpina către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a soldat cu o sancțiune pentru toate instituțiile de forță din România sau ministerele cărora le sunt subordonate. Cazul a pornit de la dosarul de admitere al unui bărbat care dorea să devină polițist, dar a fost respins pe motiv că suferă de o boală aflată pe lista celor care nu permit angajarea/admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, după cum rezultă din Hotararea nr 716 din 23.11.2022 a CNCD publicata pe site ul institutiei, consultată de G4Media.ro

În plus față de sancțiune, CNCD a stabilit că includerea afecțiunii pe această listă nu este întemeiată și a recomandat excluderea ei din tabel. La începutul acestui an, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Justiției și cel al Afacerilor Interne au contestat, la Curtea de Apel București, legalitatea sancțiunilor pe care le-au primit.

În sesizarea înregistrată la CNCD în decembrie 2021, A.L.P. a relatat că, în septembrie același an, depusese dosar pentru a fi admis la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, dar că a fost declarat inapt medical și respins.

Motivul: a fost diagnosticat cu tiroidită cronică autoimună, diagnostic menționat în cadrul anexei 1 la un ordin din 30 aprilie 2014 ”pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.”

Ordinul a fost emis de ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul justiţiei, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Afecțiunea de care suferea A.L.P. făcea parte dintre cele care nu permit acceptarea dosarului.

În petiția sa, bărbatul a susținut că rezultatul analizelor ”reprezintă o presupunere că ar suferi de o boală care îl face inapt pentru a urma o instituție de învățământ, și o astfel de incompatibilitate s-ar putea dezvolta doar în urma unor examinări mai ample, care să determine, fără echivoc, o asemenea certificare medicală.” În plus, el a descoperit că, anterior emiterii Ordinului din 2014, tiroidita cronică autoimună nu apărea ca incompatibilă cu participarea la concursurile de admitere organizate de instituțiile semnatare, prin urmare introducerea pe listă ar fi discriminatorie.

În cursul procedurii, CNCD a extins cercetarea la toate părțile implicate în elaborarea Ordinului din 2014 și a cerut puncte de vedere de la Școala de Agenți de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina, Ministerul Apărării Naționale (Armata, inclusiv propriul serviciu secret – Direcția Generală de Informații a Apărării, Universitatea Națională de Apărare), Ministerul Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră, Direcția Generală de Protecție Internă, Academia de Poliție), Ministerul Justiției (Penitenciare), Serviciul Român de Informații (inclusiv Academia Națională de Informații), Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază. Toate au răspuns și au solicitat respingerea sesizării.

SIE a transmis că ”motivul introducerii afecțiunilor glandei tiroide printre bolile care determină respingerea pe motive medicale a candidațiilor pentru instituțiile de învățământ din structura MAI este justificat obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acestui scop sunt adecvate și necesare, neconstituind nicidecum o faptă de discriminare”, în timp ce STS și alte părți reclamate au susținut că CNCD ”NU are competența de a dispune în prezenta speță aplicarea unor norme diferite față de cele prevăzute de respectivul Ordin.”/nu are calitate procesuală.

În paralel, CNCD a solicitat punctul de vedere al unor specialiști din Comisia de Endocrinologie a Ministerului Sănătății care, pe 19 aprilie 2022, au răspuns că ”Tiroidita Cronică Autoimună cu funcție tiroidiană normală nu afectează capacitatea de muncă, indiferent de tipul activității.”

Analizând toate datele din dosar, pe 23 noiembrie 2022, CNCD a stabilit, cu unanimitatea celor prezenți la ședință, faptul că A.L.P. a fost discriminat deoarece, anterior Ordinului din 2014, tiroidita nu era pe listă, ceea ce face ca, în prezent, în sistem să existe cadre militare și agenți de poliție activi care sunt diagnosticați cu tiroidită cronică autoimună, sunt declarați apți de către comisiile de expertiză și își deșfășoară activitatea normal în sistem, și, pe de altă parte, există persoanele care sunt diagnosticate cu tiroidită cronică autoimună și doresc să acceadă în acest sistem și sunt declarați inapte. De asemenea, CNCD a luat în considerare răspunsul de la Ministerul Sănătății și a decis că A.L.P. a fost pus ”într-o vădită situaţie dezavantajoasă în raport cu personalul activ, încadrat în sistem și diagnosticat cu tiroidită cronică care își desfășoară normal activitatea profesională.”

În concluzie, toate cele opt părți implicate în elaborarea Ordinului au fost sancționate cu avertisment, CNCD adăugând că ”Se recomandă eliminarea criteriului de boală cronică necontagioasă, tiroidită cronică autoimună, pentru concursurile de admitere/recrutare/angajare, în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională”.
La începutul acestui an, după ce au primit motivarea deciziei, patru dintre instituțiile sancționate – Ministerul de Justitție, cel al Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații – i-au contestat legalitatea la secțiile de contencios administrativ de la Curtea de Apel București. Nici unul dintre procese nu are, încă, prim termen stabilit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Citesc și eu …. Tiroidită cronică autoimună …. majoritatea pacienților prezintă: oboseală, tulburări de memorie, sensibilitate marcantă la frig, dureri musculare și articulare, depresie, căderea părului, paloarea tegumentelor ….. DECI … cum Dumnezeu a spus o comisie medicală că boala asta nu afectează munca nimănui? Pe bune? Că le cade părul la unii, ok, nu afectează ….. dar majoritatea simptomelor chiar nu mi se par compatibile cu munca în servicii, poliție, armată, jandarmerie, etc.