G4Media.ro

EXCLUSIV SONDAJ Ce cred românii despre intrarea în Schengen? 41% sunt de…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

EXCLUSIV SONDAJ Ce cred românii despre intrarea în Schengen? 41% sunt de părere că România va fi admisă/ Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români/ 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria / Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?

41% dintre români cred că România va fi admisă în spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat pentru data de 8 decembrie, în timp ce 31% consideră că România nu va fi acceptată iar 2%% nu pot aprecia, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro. Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievați consideră justificate reținerile exprimate de unele țări ca Olanda sau mai recent Austria, iar 43% cred că nu sunt justificate, 29% nu pot aprecia.

La întrebarea ”Credeți că instituțiile românești (poliția de frontieră, autoritatea vamală, paza de coastă, autoritățile portuare) au capacitatea de a securiza frontiera estică a UE și sunt pregătite sădevină primul și singurul filtru la granița estică a Uniunii?”, 11% au răspuns cu ”cu siguranță da”, 47% ”probabil da”, 15% ”probabil nu” și 7% ”cu siguranță nu”.

Totuși, la întrebarea ”Corupția din aceste instituții ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru țările deja membre ale spațiului Schengen?”, 56% dintre români cred că da, 23% nu iar 17% nu pot aprecia. În plus, 30% dintre cei intervievați sunt de părere că, în cazul în care România nu va fi primită în Schengen, corupția din vămi și poliție este principalul vinovat, 23% identifică drept principal vinovat țările care se opun iar 18% Guvernul.

57% dintre cei intervievați spun că intrarea României în Schengen i-ar ajuta personal, 35% spun că nu. La întrebarea ”Care credeți că este cel mai mare beneficiu dacă România va intra în Schengen?”, cei mai mulți (31%) au ales varianta de răspuns ”Voi putea să călătoresc fără să mai aștept la cozi în vamă”, 22% au ales varianta ”creșterea investițiilor străine”, 20% au spus că ”Firmele de transport vor putea ajunge mai repede la destinație” iar 18% cred că ”România merită să intre în clubul țărilor civilizate”.

46% dintre cei intervievați cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria, 23% nu sunt de acord cu această variantă.

La întrebarea ”Credeți că președintele Klaus Iohannis s-a implicat suficient în acțiuni de lobby pentru a susține cauza intrării României în Schengen?”, 25% răspund cu Da, 46% cu Nu, 24% nu pot aprecia.

La întrebarea ”Care partid credeți că a susținut cel mai puternic cauza intrării României în Schengen?”, 14% cred că PNL, 13% PSD, 3% USR, 3% UDMR, 64% nu știu sau nu răspund. În cazul în care România nu va intra în Schengen, 16% dintre români cred că Guvernul Ciucă ar trebui să demisioneze în întregime, 9% președintele Klaus Iohannis, 7% liderii partidelor din coaliție, 6% ministrul de interne, 5% premierul Nicolae Ciucă iar 57% nu știu sau  nu răspund.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 19 – 26 noiembrie, pe un eșantion de 884 de subiecți, prin metoda interviului telefonic. Sondajul are raportată o marjă de eroare de 3, 3%.

Sursa: Avangarde
Sursa: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde
Sursa: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde
Sursa: Avangarde
Sursa: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde
Sursa Foto: Avangarde

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Normal, de ce sa-i intrebi pe români daca considera ca legile sunt prea blânde, greu de impus, …
  având in vedere ca oricând amenda contraventionala poate fi inlocuita cu averisement (verbal),
  închisoarea cu suspendare sau munca in folosul comunitatii…
  Ma astept ca macar mersul la psiholog sa fie obligatoriu pentru cei care incalca bunul simț… ma refer la politicieni, cu indifernta lor (ei doar aloca banii, 0 control)

  • Ce înseamnă „eșec”? Pentru USR eșec înseamnă să intrăm în Schengen. Pentru secui, la fel! Pentru restul României, „eșec” înseamnă să rămânem ca acum! Am terminat cu MCV. Ar fi cazul sa rezolve PNL și PSD dar problema asta!

  • Esec e cand ajung lesne drogurile pe unde credeai ca traiesti in siguranta, barci incarcate la refuz esueaza pe malul apei?!? Asta te face sa te intrebi cat de sigur vom mai trai pe aici? Ce ganduri si emotiiai cand iti lasi copii singuri la scoala, ce misuna pe langa garduri? Esec e cand din ce in ce mai multi soferi conduc sub influenta drogurilor. Esec e atunci cand la un traficant se gasesc datele medicale ale unui numar mare de clienti ai unui medic de familie. Date cu caracter personal, accesul protejat prin lege. Informatic cine ne pazeste, de supravegheat e clar ca ne supravegheaza tot intunericul din retea. Un infometat nu-ti sparge casa si nu te omoara, un drogat nu ezita sa le faca pe toate astea. Viitorul suna periculos. Sa nu constatam peste cativa ani ca , esuati cum suntem, stam pe insula care se scufunda.

 2. In afara de libera circulatie, pentru romanul de rand nu va fi un mare castig.

  • ți se pare puțin lucru?

  • Da, nu e mare lucru, mai ales pentru omul de rand.

  • @MDTrump
   In esenta avantajul pentru omul de rand este cel aratat de tine, libera circulatie.

   As mai adauga avantajul indirect dat de economiile din transportul marfurilor, prin eliminarea cozilor de tiruri din vama. Cred ca timpul de asteptare, consumul de motorina etc reprezinta o suma importanta.

   As scadea dezavantajul dat de importul de gunoi din EU.
   Acest dezavantaj ar putea fi eliminat daca Romania va adopta legi puternice pentru protectia mediului si va si veghea ca acestea sa fie respectate.

   Credeam ca romanii sunt solidari cu ceilalti aspiranti la intrarea in Shengen.

 3. Dacă nu mai avem graniţe cine o să îi mai oprească pe USL-işti să nu fugă dacă ajunge USR la guvernare?😀

 4. Ce cadou ii dai unui vames roman de ziua lui?
  Il lasisingur pe tura!

 5. Anul asta Mos Nicolae vine cu aderarea la Schengen.

 6. La intrebarea Cine ar trebui sa demisioneze in caz ca nu suntem primiti in Schengen lipseste cea mai evidenta optiune care e oricand valabila.
  Demisia Vlad Voiculescu.

 7. Nu e adevarat. Se voteaza PSDNL si USR e partidul perfect. Asa mi-a zis mami azi in parc, eu o cred. Romanii sunt un popor de hoti si asta mi-a zis tot mami

 8. Daca ajungeti la giurgiu, vama e cuibusor de nebunii si asa e peste tot. Plicul, e la mare pretuirr, ca ce e in mina…

 9. Bineinteles ca trebuia sa apara si intrebarea cu demisia. Raspunsul este foarte simplu. Noi toti trebuie sa ne dam demisia pentru ca ne-am batut joc de aceasta tara in ultimii 30 de ani. Unii la propriu – si aici ma refer la clasa politica si toate institutiile de stat, si alti la figurativ pentru ca i-am votat pe acestia.
  Daca intr-adevar am fi vrut sa muncim sa construim o tara noua, nu atat pentru noi cat pentru urmasii nostri, s-ar fi rugat ei de noi sa intram in Schengen. Dar nu, noi am ales scurtaturile, smechereala si pomana.

 10. Nu avem ce căuta in Schengen. se vede după postaci că România este departe de civilizație….o dictatură să scape țara de pușlamale și mai vedem…

 11. Cred ca daca printr-o minune intram in spatiul Schengen, cei de la USR si G4Media isi fac seppuku in Piata Universitatii.