G4Media.ro

EXCLUSIV Românii din străinătate care trimit peste 1.000 de euro rudelor de…

EXCLUSIV Românii din străinătate care trimit peste 1.000 de euro rudelor de acasă, vizaţi de statul român. Oficiul pentru Spălarea Banilor vrea să ştie toate detaliile fiecărei tranzacţii

O instituţie a statului român vrea să ştie toate datele tranzacţiilor care depăşesc 1.000 de euro între cetăţenii români. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită în maximum 3 zile raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro. Or, cele mai multe tranzacţii între persoane fizice au loc între românii din străinătate şi rudele de acasă, definite drept remitenţe.

Proiectul de lege promovat de Oficiu pe 31 ianuarie este în dezbatere între instituţiile statului pentru a fi asumat şi trimis în Parlament spre dezbatere şi adoptare.

Dacă proiectul de lege va fi votat în forma propusă de Oficiul pentru Spălarea Banilor, băncile şi furnizorii de servicii precum Poşta Română, Western Union sau Money Gram vor avea obligaţia să raporteze la Oficiu datele despre orice tranzacţie care depăşeşte echivalentul în lei a 1.000 de euro.

Oficiul susţine că iniţiativa legislativă transpune noua legislaţie europeană în domeniul combaterii fenomenului de spălare a banilor, Directiva 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului UE.

Problema este că România e statul membru UE cu una dintre cele mai mari comunităţi de cetăţeni plecaţi să lucreze în străinătate, estimările Ministerului pentru Românii de pretutindeni fiind de 3,5 – 4 milioane (sursa).

Este neclar cum va putea statul român să implementeze o modalitate de urmărire a tuturor tranzacţiilor suspecte cu valoarea de peste 1.000 de euro între românii din străinătate şi cei de acasă.

Cea mai recentă statistică privind remitenţele arată că românii din străinătate au trimis acasă circa 29 de miliarde de euro în perioada 2007 – 2016 (sursa).

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor  este condus de chestorul de Poliţie Daniel Staicu, propus în funcţie de ministrul Carmen Dan.

Sursa foto: Poşta Română

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Lipseste o variabila importanta : perioada

    1000 EUR / zi , luna, an ???

    Este vorba de 1000eur/ 3 zile ?

    • 1000 de euro per tranzactie.

    • Este mentionat in text: tranzactiile mai mari de o mie de euro. Deci fiecare tranzactie mai mare de o mie de euro va fi raportata. Nu e nici pe an, nici pe zi, nici pe luna, pe tranzactie.

  2. Vom fi eventual interogati de unde avem banii si cit impozit platim statului roman, fac .. alegatorii si suporterii PSD

  3. Dar astia care scot banii din Tara? Nu sunt o prioritate?
    Cum ar fi sa-si cumpere vile prin Copacabana, Casablanca si Maldive?

  4. per tranzactie, scrie in articol.

  5. UE n-are minic de-a face cu asta, limita in EU este de 10 000 €. Este statul RO care se ascunde dupa EU. Si la un bobor in mare parte analfabet merge totul…

  6. Ingradirea transferulilor bancare de peste 1000 Euro pare sa fie o cursa folosita de putere
    pentru a controla fluxul de capital din afara spre persoane si in special organizati (ONG-uri)
    care nu sunt sustinatori PSD-ALDE.
    Inca o masura care confirma perseverenta draconica de suprimare a drepturilor cetatenilor.
    Inca o masura de indepartare de principiile UE,de principiile de funtionare a bancilor (secretul
    bancar).
    Hotii si teroristii nu fac transferuri bancare, ei au alte metode,de exemplu trasfer prin valize
    diplomatice.

  7. Salve la toata lumea,
    1. Cat va dura pana cand tranzactiile romanilor de afara vor fi 950 Euro ?
    2. Scuze, dar cum poate sa verifice statul roman nu stiu cate tranzactii > 1000 Euro facute in fiecare zi din 15 state diferite ?? Eu ma duc si fac o tranzactie acum de 1001 Euro din Franta, scriu ca am banii din salariu. Cum ma verifica statul roman ??

    Dar cel mai important: nu vi se pare ca miroase a gogoasa ? Inca o fumigena, o chestie pe care sa ne consumam timpul si comentariile ?
    Doar intreb si eu …
    Amos

  8. Ne adaptam, asta e. in loc sa trimit acasa 2000 euro o sa trimit de 2 ori 950… de 3 ori, de cate ori e nevoie. Pana reusesc sa scap de cetatenia romana. Noi stam printre straini si stam la cozi la vot, conducem sute de km, iar lenesii de acasa cu sectiile de vot in spatele blocului prefera sa faca gratar in Duminica aia. Pai daca asa e, va meritati soarta. Suna cinic, dar asta e adevarul.

  9. Propunere pentru guvern:

    – toate tranzactiile de peste 100 euro sa fie impozitate cu 3% impozit si 10% impozit sanatate si oprite la institutia care face plata
    – toate tranzatiile cumulate anual de peste 10.000 euro sa fie asimilate salariilor si daca nu sunt platite contributiile in termen de 30 zile sa le fie proprite conturile beneficiarilor si sa depuna declaratia 600.

    Lista ramane deschisa. Sper ca aveti simtul umorului.
    Multumesc,

    • Toate par la început glume sau chestii nevinovate 🙂
      Ceva cauta ei sa ciupească facă din moment ce fac chestii de genul care „acum” par puerile

    • – impozitele obtinute in acest fel vor fi folositi pentru constructia autostrazilor suspendate, ca si acciza pe benzina