G4Media.ro

EXCLUSIV România a cerut UE să prelungească interdicția importurilor de cereale din…

sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

EXCLUSIV România a cerut UE să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023

România a cerut format Comisiei Europene să-i permită să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023, au declarat pentru G4Media ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat Sorin Moise. Moise e cel care a formulat oficial cererea din partea României la Consiliul UE pentru Agricultură desfășurat pe 30 mai la Bruxelles.

Reamintim că un regulament votat la începutul anului permite celor cinci state UE din proximitatea Ucrainei – România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria – să interzică importul de cereale până la 5 iunie, permițând în schimb tranzitul cerealelor ucrainene.

”Categoric, am cerut prelungirea regulamentului care expiră pe 5 iunie. Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare. I-am comunicat și ministrului ucrainean al Agriculturii cererea noastră către UE”, a declarat Petre Daea pentru G4Media.

”Am depus această cerere împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre. Acum, e rândul Comisiei Europene să ia această decizie”, a declarat și secretarul de stat Sorin Moise pentru G4Media. Oficialul român a mai spus că a cerut Comisiei Europene să deblocheze fondurile din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri, plăți blocate acum de Ungaria, ai cărei fermieri nu primesc fonduri pentru că nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

Context. Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii mai măsuri temporare privind importul unui număr limitat de produse din Ucraina. Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă cinci state membre din cauza unor blocaje logistice grave, transmite Comisia Europeană.

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume: grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

Mai mulți fermieri din România s-au plâns că importurile ieftine de cereale din Ucraina le-ar fi afectat afacerile. O analiză Economedia arată că fermierul Dimitrie Muscă din Arad, unul dintre cei mai mari opozanți ai tranzitului de cereale din Ucraina prin România, a făcut însă afaceri prospere în 2022, deși a afirmat de nenumărate ori că cerealele ucrainene vor afecta fermierii români.

Combinatul Agroindustrial Olari, companie care are ca activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, a raportat în 2022 afaceri de 34 milioane de lei, în creștere cu 23% față de anul precedent, și un profit net de 5,9 milioane lei, în creștere cu 188% față de 2021. Citește aici mai multe detalii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Problema pentru cele cinci nu e atât importul de cereale din Ucraina,cât mai ales prețul ieftin al acestora ca urmare a derogării de la plata tarifelor vamale aprobată de forul comunitar până în iunie sau decembrie 2024.

  2. Și mă întreb atunci de ce nu se cere prelungirea interdictiei de import de cereale din Ucraina de către cele 5 țări europene referite până când se încheie regimul derogator de neplată a tarifelor vamale la exportul de cereale de către Ucraina în relație cu UE.

  3. Nu văd comentarii de înfierare a acestei atitudini lipsită de empatie fata de eroicul popor ucrainian. Mai ales că vor primi în curând sfântă mângâiere pe creștet de la democrațiile europene precum și binecuvântarea pentru reluarea lucrărilor la măgăria de canal

  4. Cei care au complexe agroindustriale,bazate nu numai pe cultivarea cerealelor dar și pe zootehnie au putut face profit, mai cu seamă din procesarea cărnii și a produselor din carne, decăt din vânzarea cerealelor.

  5. oricum ai da-o nu e bine: „Decizia guvernului ucrainean de a interzice exportul de zahăr în perioada 5 iunie-15 septembrie lasă piața locală fără o resursă importantă, România fiind cel mai mare importator din statul vecin. Procesatorii spun că România nu are stocuri suficiente astfel că se așteaptă la scumpiri la raft sau chiar probleme de aprovizionare.”

  6. interziceti taica griul ieftin…era 9.98 ron painea ‘dobrogea’ de 600 gr. la kaufland

  7. Dacă Ucraina ar fi astăzi în UE sectorul exclusiv cultivării cerealelor din cele 5 țări în discuție aproape că ar da faliment sau ar trebui să se reorienteze.Dar Ucraina nu este încă în UE.