G4Media.ro

EXCLUSIV Ministrul Educației din Estonia explică pentru Edupedu.ro cum funcționează școala în…

EXCLUSIV Ministrul Educației din Estonia explică pentru Edupedu.ro cum funcționează școala în țara europeană cu cele mai bune rezultate PISA 2018: Examinările sunt digitale, învățământul este pe deplin gratuit, de la mese, îngrijire medicală până la activități tip hobby

“Școlile noastre au ajuns să înțeleagă faptul că, pentru a oferi abilități moderne și pentru a-i învăța pe elevii noștri să fie pregătiți în fața provocărilor moderne, calea digitală este singura posibilă”, spune ministrul Educației din țara europeană cu cele mai bune rezultate la testele PISA 2018, Estonia. În două sisteme – cel român și cel eston – care au multe puncte în comun în politicile fundamentale referitoare la învățământ, unde sunt diferențele care fac ca țara baltică să fie în top, iar România – printre ultimele în UE? În puncte esențiale – de la investițiile statului în domeniu, până la atitudinea față de învățare și tehnologii, reiese din interviul acordat în exclusivitate Edupedu.ro de către ministrul eston al Educației, Mailis Reps.

Țara baltică, având o populație de 1,3 milioane de locuitori, cheltuie 1,4 miliarde de euro anual pentru educație (circa 6% din PIB). România, cu 19,5 milioane de locuitori, are planificat un buget de 6,3 miliarde de euro pentru educație în 2020, doar 2,7% din PIB, în pofida promisiunilor de demult de a ridica procentul la 6%. Cheltuiala pentru Educație, pe cap de locuitor, este de aproximativ 320 de euro în România și 1070 de euro în Estonia.

Oficialul eston spune că au existat contacte cu România. “Suntem pregătiți să împărtășim experiențele noastre”, spune Mailis Reps.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Dar, noi am scapat de 30 de ani comunism.Gata cu gratuitatile, „meditatia” este baza unei reusite in viata!Auzi, mese, asistenta medicala, digitalizare, SF…

  • Pamflet
   Estonia este o tara corecta. Acolo examenele sunt pe bune, notele sunt pe bune, iar cine nu stie materia nu trece nici examenul nici clasa.
   In Romania, notele si examenele se iau pe spaga dar ca sa existe posturi pentru profesori, toti elevii trec clasa, indiferent daca stiu ceva sau nu, si toti fac 12 clase si facultate, chiar daca nu au cunostinte elementare.
   In plus, ei chiar invata meserii adevarate, cautate pe piata muncii, iar fiecare urmeaza profilul pentru care are competente.
   La noi, toti se duc la stiinte sociale ca acolo stiu ca nu se invata nimic, iar la liceele tehnologice si la tara, nu merg la ore nici profesorii nici elevii.

 2. Absolutizarea valențelor „digitale” este la fel de periculoasă ca și respingerea oricărei forme de învățământ asistat de mijloace electronice.
  Să dai cu degetul pe o tableta pentru a selecta un răspuns la un test grila nu înseamnă să ai „competente digitale”.

 3. Gata, am scapat de PSD! Cu PNL, dar mai ales cu USR apoi, sunt asigurate toate conditiile sa o luam si mai mult in jos. Multumim conducatorului iubit!

  • vom scapa de PSD doar dupa ce toti hotii din aceasta grupare infractionala organizata numita PSD vor ajunge la puscarie alaturi de seful lor Dragnea, iar averile furate vor fi confiscate. Abia atunci cand nu va mai exista nici un pesedist in libertate, partidul se va desfiinta si tara va avea un viitor

 4. “Școlile noastre au ajuns să INTELEAGA faptul că, pentru a oferi abilități moderne și pentru a-i învăța pe elevii noștri să fie pregătiți în fața provocărilor moderne, calea digitală este singura posibilă”, spune ministrul Educației din țara europeană cu cele mai bune rezultate la testele PISA 2018, Estonia.

  In Romania, la 30 de ANI de la revolutie, politrucii NU au ajuns sa inteleaga NIMIC din ceea ce inseamna „provocari moderne”!!
  „Provocari moderne” ca Depopularea Romaniei, migratia masiva a romanilor, Digitalizarea Administratiei publice stufoase si ineficiente, MODERNIZAREA Sistemului educational incaput pe mana a tot felul de MInistri, amatori adica habarnisti intr-ale Educatiei moderne, DEZVOLTAREA Romaniei intr-un cuvant, NU sau ajuns deloc sa fie INTELESE de cei care guverneaza!
  O fauna analfabeta si hoata conduce Romania, FARA nici o sansa sa „inteleaga” provocari moderne”!
  Rezultatul: Romania in coada tuturor Clasamentelor privind DEZVOLTAREA si Calitatea Vietii romanilor!
  NU pot INTELEGE astfel de „provocari moderne” indivizi analfabeti, scoliti la celebrele „fabrici de diplome” PSDiste!
  Valoarea Educatiei in SCHIMBAREA in BINE a unei Tari o poate intelege un individ EDUCAT!

 5. Nu începeți și cu Estonia, ca exemplu! Urmează Moldova? Cand se fac scorurile, de exemplu, la olimpiada de internațională, Estonia, Danemarca Suedia, toți fericiții ăștia idelogizati, unde sunt?

  • Daca te-ai fi INFORMAT, ai fi tacut!
   Uite UNDE e Estonia asta:
   „Rezultate PISA 2018: De ce Estonia este noua „putere” europeană în Educație – țara în care elevii nu au nicio evaluare națională și totul la școală e gratuit.
   Rezultatele PISA 2018 au arătat că pPRIMA clasată dintre țările europene este Estonia, atât la Citire/Lectură, unde a obținut 523 de puncte (cu 95 peste România), cât și la Matematică (523) și Științe (530 puncte).
   Analfabetismul funcțional în Estonia este de doar 11%, față de 44% în România. Estonia a întrecut toate marile economii europene și țările cu tradiție în Educație, inclusiv Finlanda.
   În România, doar 1% dintre elevii testați sunt foarte performanți la citire/lectură, în timp ce în Estonia procentul este de 14, iar media țărilor OECD este 9. La matematică, nivelul de excelență din Estonia este de 15%, iar la științe de 12%. Din 2006 până în 2018, Estonia a reușit să își îmbunătățească semnificativ scorul obținut atât la citire, cât și la matematică.”
   https://www.edupedu.ro/rezultate-pisa-2018-de-ce-estonia-este-noua-putere-europeana-in-educatie-tara-in-care-elevii-nu-au-nicio-evaluare-nationala-si-totul-la-scoala-e-gratuit/

   Evident, habar nu prea ai ce-i cu Estonia asta, in general!
   CITESTE!!!!

   In plus, TESTELE astea arata NIVELUL mediu al unei tari, Olimpicii arata VARFURILE unei Tari, varfuri care in Romania e evident ca REPREZINTA PERFORMANTE INDIVIDUALE, in rest media in Romania e jalnica!!
   5 VARFURI nu fac cat MEDIA unei Tari!
   Asa-i?!

 6. @ABC aberezi, tocmai ca nu se pune accent pe peformanta. Nu exista conceptul de „scoala pe bune”, fiecare elev e bun la ceva, nu exista competitia prosteasca ca al meu e mai bun, al meu e la olimpiada, al meu e la liceu de smecheri etc. In plus se pare ca nu s-a sesizat cel mai important lucru: SCOALA E GRATUITA, adica egala pentru toti. Doar asa se pot forma caractere.

 7. No vedeti? DIGITAL, iar la noi Rodicuța Dancila din clasa a 30-a inca citeste de pe foi dictando unde a scris cineva ceva ininteligibil cu stiloul chinezesc! Pacat ca nu a promovat in clasa 31 ca sa o auzim vorbind si in Engleza!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.