G4Media.ro

EXCLUSIV Ministerul Apărării, despre o eventuală achiziție a sistemului anti-rachetă Iron Dome…

Sursa foto: Twitter/ Israel Defence Forces

EXCLUSIV Ministerul Apărării, despre o eventuală achiziție a sistemului anti-rachetă Iron Dome din Israel: În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”

Întrebat dacă va cumpăra sistemul antibalistic Iron Dome din Israel, Ministerul român al Apărării a transmis, la solicitarea G4Media, că în cadrul programelor de înzestrare este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fără să facă alte referiri la informațiile apărute zilele trecute în presa israeliană.

Publicația Haaretz a scris că România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, citând unele surse, în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al Apărării Vasile Dîncu. Acesta le-a declarat jurnaliștilor israelieni că „Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană”.

Am întrebat MApN dacă există o astfel de intenție și dacă da, care va fi procedura de achiziție și ce buget este estimat. Fără să facă nicio referire la sistemul antibalistic israelian Iron Dome, MApN a răspuns doar că în cadrul programelor de înzestrare a Armatei Române există și intenția achiziționării unui „sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, categorie în care se încadrează și IRON DOME:

  • „În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul transmis de MApN.

Reamintim că într-un interviu pentru Haaretz, ministrul Apărării Vasile Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el.

„Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO”, a mai declarat Vasile Dîncu jurnaliștilor israelieni.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. A spus sociologul specialist. Mai bine spune cum ai făcut pasul în spate în problema Lidl și radarul militar. Numai la noi un magazin este superior interesului național. Cumperi armament de la toți și industria de apărare a noastră este pe butuci.

    • Sociologul nostru e plin de diplome si decoratii. Vorbeste mult si prost. N-are nicio treaba cu armata, l-au pus ca mascota, ii mai trebuie un nas de clown ca fata are

  2. Greier pane si rachete pe paine tost, te lingi pă deşte..

  3. Eu nu mai inteleg nimic. Avem scutul defensivl de la Deveselu si acum cumparam tehnica militara de la un stat care nu este in NATO? Care este motivul?

    • Nick name- ul spune tot. Incet la minte care nu știe să se documenteze dar, arunca întrebări aiurea ca să intărâte alți idioți asemenea lui. Ca să nu vă mai opariti toți ăștia de slujiți partidul trotinetă : căutați diferentele între interceptir balistic si SHORAD/VSHORAD

  4. Si in cate secunde or sa aiba rusii acces la planurile tehnice?