G4Media.ro

UPDATE Ministrul Sportului, Eduard Novak, susține că a cerut ca România să…

Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

UPDATE Ministrul Sportului, Eduard Novak, susține că a cerut ca România să fie pe lista țărilor care cer interzicerea sportivilor ruși la JO Paris / El nu a participat la ședința cu miniștrii din 35 de țări și Zelenski / Oficial PNL: Îmi doresc să fie vorba doar despre o scăpare a ministrului Novak

Update 3: Ministerul Sportului a revenit cu noi precizări. Potrivit acestora, România a trimis poziția sa oficială abia luni, 13 februarie, deși în comunicatul inițial ministrul Eduard Novak spusese că ”noi am trimis pozițiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie”.

Precizările integrale ale Ministerului Sportului:

Demersul este unul mai indelungat. Prima initiativa a fost scrisoarea deschisa de anul trecut, doua documente semnate de mai multe state membre, printre care si ministru Eduard Novak din partea Romaniei – in martie si in iulie 2022. Acum, recent, noi am primit invitatia, de aceasta data din partea Marii Britanii, de a participa la initiativa lor, o declaratie comuna (anul trecut a fost format de scrisoare, acum a fost de statement) prin care se solicita CIO acelasi lucru. Cum era normal, am cerut un punct de vedere si de la MAE, care a fost pozitiv. Drept urmare, am raspuns pozitiv si de aceasta data, iar astazi am trimis punctul nostru de vedere catre initiator (Marea Britanie). Nu toate tarile au emis puncte de vedere vineri. Franta, spre exemplu, a trimis ieri, duminica. Astazi am primit si confirmarea de primire si aprecierea, din partea initiatorului, pentru pozitia aratata de Romania. Din nou, Romania, la fel ca anul trecut, va fi printre tarile semnatare.

Update 2: Ministrul Sportului, Eduard Novak, susține într-un comunicat că România face parte din rândul țărilor care cer interzicerea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice 2024. El arată că a trimis poziția României înainte de reuniunea online din 10 februarie, la care miniștrii Sportului din 35 de țări au discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au decis să ceară Comitetului Olimpic Internațional să interzică sportivii ruși.

Eduard Novak nu spune în comunicat de ce nu a participat la ședința miniștrilor Sportului, la care a fost invitat Zelenski, dar susține că ”am solicitat și ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanții statelor care susțin acest demers”.

Comunicatul integral al ministrului Eduard Novak:

”România este parte a demersului lansat de mai multe țări prin care se solicită Comitetului Olimpic Internațional interzicerea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice 2024. În acord, cu miniștrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleții ruși și belaruși de a se întoarce la Jocurile Olimpice.

Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât și de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit și punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum și sprijinul oferit în acest sens.

Noi am trimis pozițiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat și ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanții statelor care susțin acest demers.

Cred că dincolo de orice speculații, făcute de unele persoane în spațiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii și ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fairplay și dezvoltare pe termen lung.

Totdată, Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranților ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele noastre sportive și integrarea copiilor acestora în sportul de la nivel local”.

Update 1: ”Suntem parte din acest demers, au fost mai multe proceduri, inclusiv cu expertiza MAE. România este parte din această inițiativă. Ministrul a trimis în scris poziția noastră, înaintea video-call pe această temă”, a declarat pentru G4Media Victor Gavril, consilierul ministrului Sportului, Eduard Novak.

Articol inițial: Miniștrii Sportului sau oficiali guvernamentali din 35 de țări, printre care SUA, Germania, Polonia, Cehia și țările baltice cer oficial Comitetului Olimpic Internațional interzicerea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice 2024. România nu se află însă pe lista comunicată până acum de Reuters, iar purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat pentru G4Media că România trebuie ceară interzicerea participării Rusiei și a trimis o săgeată la adresa ministrului Sportului, Eduard Novak.

”Îmi doresc să fie vorba doar despre o scăpare a ministrului sportului, Eduard Novak. Situația trebuie lămurită cu celeritate, iar România trebuie să se alăture celor 35 de țări care cer interzicerea participării Rusiei la J.O. de la Paris”, a declarat Ionuț Stroe pentru G4Media.

”Țările civilizate, democratice s-au mobilizat deja, Statele Unite, Germania, Marea Britanie, toate au avut o poziționare clară: Rusia și Belarus nu au ce căuta la Jocurile Olimpice din 2024. Valorile olimpismului, ale sportului în general nu ne permit să ne asociem cu un stat criminal precum Rusia și nici cu aliații săi, care ajută în mod activ la înfăptuirea ororilor din Ucraina”, a mai spus Stroe.

”Să nu uităm că 70% din sportivii din Rusia sunt și soldați ai armatei ruse, este evident că pentru acești oameni valorile sportului nu înseamnă nimic, având în vedere că aceste valori se află într-o evidentă opoziție cu tot ceea ce presupune acest război al terorii. De partea cealaltă, în Ucraina, avem sute de sportivi și antrenori uciși în acest război nejustificat al Federației Ruse”, a completat oficialul liberal.

G4Media a adresat un set de întrebări și Ministerului Sportului. Vom publica răspunsurile imediat ce le vom primi.

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, citat de Reuters.

Măsura sporește presiunea asupra unui Comitet Olimpic Internațional (CIO) care vrea să evite ca unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume să fie rupt de conflictul sângeros care se desfășoară în Ucraina. „Mergem în direcția în care nu am avea nevoie de un boicot, deoarece toate țările sunt unanime”, a declarat Jurgita Siugzdiniene.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a participat la reuniunea online a celor 35 de miniștri pentru a discuta despre solicitarea de interzicere, a declarat anterior un purtător de cuvânt al ministerului lituanian al sportului.

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina, statele baltice, țările nordice și Polonia ceruseră organismelor sportive internaționale să interzică sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile dacă sportivii ruși și bieloruși vor participa, iar boxerul ucrainean Oleksandr Usyk a declarat că rușii vor câștiga „medalii de sânge, morți și lacrimi” dacă li se va permite să participe.

CIO a deschis ușa pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca neutri. Comitetul Olimpic consideră că un boicot va încălca Carta Olimpică și că includerea rușilor și bielorușilor se bazează pe o rezoluție a ONU împotriva discriminării în cadrul mișcării olimpice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

 1. Invatati-va istoria tarii: Romania a respectat sportul si nu l-a legat de politic. A fost unica tara care nu a urmat boicotul blocului Est si a participat la jocurile olimpice de la Los Angeles.
  Lasati Netflixul si invatati-va propria istorie.

  • Minți! Exemplu: 1948 – la olimpiadă sportivii germani au fost interziși. România a participat.
   Bravo PNL că are această inițiativă! De câteva zile cer USR să se implice dar ei sunt ocupați cu: „tovarășa profesoară Bode copiază!”
   PNL se dovedește din nou partid național și vertical!

  • Hmm si Florin, acelasi troll sovietic platit in ruble de catre p0rci rusi din Romania 👍🏼

  • Îi dă Florinel cu polonicul tot de-o zdreanță de viață și încă stă pe gânduri să tragă apa după el.

  • esti ultimul pros.t din curtea scolii

 2. 😄😄😄🤪🤪🤪🤪🤪

 3. Avem inca suflet de sclavi si ne bantuie sindromul Stockholm pe acolo pe sus ! :((

  • Ca mai faci „batrane” Susufler0, ma bucur sa te aud.
   De pretena noastr dl Scara, aka bata-l-toaca, ce mai stii ?

  • @RealGogu,
   La fel si eu !
   De Scara nu prea mai stiu multe : scrie mai rar dar e sanatos ! Asta e important !

   Toate bune !

 4. Silly joke, dar nici nu poate fi pe acea lista. Pentru ca ar fi lista celor 36 de tari daca am fi si noi pe ea 🙂

 5. E cat se poate de simplu ,deoarece miniștri maghiari din guvernul României ,primesc ordine și execută ce le spune Viktor Orban!Iar dacă Orban,este aliatul cel mai apropiat de Putin , atunci UDMR iști vor face totdeauna ce le spune șeful de la Budapesta.Asta e realitatea,că ne convine sau nu asta e!!!

  • vezi statut COR: „persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică, constituită în condiţiile legii.”
   COR-ul trebuia sa se sezizeze, nu ministrul, De unde sa stie stroie asta, ca e suparat cred pe udmr, sau asa a auzit la bogdanel. Si s-a trezit si el.
   „Să nu uităm că 70% din sportivii din Rusia sunt și soldați ai armatei ruse” – oare sunt soldati cum sunt si ai nostri de la Steaua si Dinamo?
   Cum sa semneze COR? si vacanta lor in franta?

 6. S-au speriat ciumele galbena si rosie de cea verde care asculta de Victor Orban si cred ca vor fi provocari gen Tg Mures !Asa ca au deja mult maro in pantaloni..

  • Mizeria USR-istă este complice cu ungurii dacă tace! Ciudat! Partidele extremiste AUR și USR tac împreună! Iau banii din aceeași sursă.

  • @Waw – la jigniri știu că sunteți maeștri! Dar pe FAPTE! USR și AUR tac împreună! Două partide extremiste care se unesc atunci când e vorba să dea în cap, să arunce cu cărămizi și să saboteze România! Asta sunteți!

 7. NUMAI EI ?

 8. poate incepeti sa dati in COR. „Art. 1.3.Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este o asociaţie de interes naţional, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică, constituită în condiţiile legii.”
  Voi mai credeti ceva din ce declara ilustrii nostii guvernanti fara sa verificati? Din comentarii vad ca da. Si uite asa ii avem pe cap „pana la adanci batrineti” (ale statului roman, ca restul fugim pana la pensie)

 9. Borfasul asta de ministru se crede la Budapesta, generalcartonul Ciucă este platit de unguri? Ce guvern este asta, al cui? Un ministru ca acesta, prorus ca Orban Huniadul, ar trebuii demis in secunda 2.

 10. Fratia dopatelor Halep si Sharapova consiliate de Nastase :))

 11. Asa este, Gabriel: Gyözö a dat ordin si stim ca acesta nu se discuta în nietzsche o limba.
  Gyözö – Vovocika – KuK Nehammer – Sașa Вучић : Viribus Unitis”die werden immer, immer Sieger sein” (Jaroslav Hašek, Osudy dobrého vojáka Švejka ve světové válce).
  Recomand calduros (si presupun ca degeaba) recitirea nemuritorului opus (tradus minunat de Jean Grosu si Pastorel Teodoreanu, versurile, cu ilustratiile originale ale lui Josef Lada) de o stupefianta acutualitate. Se vinde la „buchinistii” din Obor cu 5 lei, doua volume.

 12. Dacă doi au plagiat în tezele lor de doctorat, trebuie interzis doctoratul? Desigur, dacă poporul e tem.bel.

 13. Buna ziua
  Surprinzătoare înverșunarea unor scriitori de mai sus referitor la participarea sportivilor la Olimpiada. Eu care am făcut putin sport la tinerețe am rugămintea sa lăsați sportivi în pace nu-i amestecați cu politicienii indiferent de unde ar fi aceștia din urmă care nu muncesc nici 10% cat trage un viitor campion olimpic la viata lui. Nu amestecați sportul cu politica. Asta este sfatul meu – sportivi i oricare ar fi ei sau de unde or fi au aceleași frustrări și rețineri în viața de zi cu zi indiferent de nație, țară, limba, orientare religioasa pentru a atinge performanțe și recorduri. Numai cine nu a călcat pe o pistă de stadion să alerge nu stie nimic de viata de sportiv și în general sportivi au o castă a lor si sunt solidari unii cu ceilalti. Asa ca lasati lumea sportului in afara mizeriei politice.
  În rest numai de bine, iar spiritul olimpismului să invinga

  • Sigur, sportivii ruși nu au vină, numai că cel din centrul podiumului are privilegiul să asculte imnul națiunii pe care o reprezintă cu mâna pe inimă și în timp ce drapelul său urcă cel mai sus. Eu mă lipsesc, mai ales dacă aflu că majoritatea sunt profesioniști sponsorizați de forțele armate ruse.

  • rusii si la.uktimele intreceri au fost sub steag neutru…. deci nu

 14. O coaliție în care fiecare face cu imaginea României ce vrea, creând ambiguități grave.

 15. sunteti bolnavi rau cu capul cine nu „gandeste” cum vreti voi e rusnac, pei impartii bani care ii primiti voi pentru „gandirea” voastra „proprie” hihihi

  aprolo…
  transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fairplay și dezvoltare pe termen lung.

  ce inseamna incluziune, excludera unora….

  o sa ma duc sa ini iau „dolari” rusesti pt coment…

 16. Dl. Ministru ” arată că a trimis poziția României înainte de reuniunea online din 10 februarie, la care miniștrii Sportului din 35 de țări au discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au decis să ceară Comitetului Olimpic Internațional să interzică sportivii ruși.”
  Conform traditiei, probabil ca scrisoarea trimisa la adresa respectiva (???) a fost primita de o persoana necunoscuta (de sex feminin ????, conform aceleiasi traditii – nenea Iancu sa traiasca!!!!) în cladirea unde a fost trimisa functionând mai multe pravalii europene care-si „pierd” una alteia scrisorile, asa ca pe la noi.
  Mare bulibaseala la europenii astia, bine ca la noi e „ordine si deciuplina” („ordnung und poriadok” ar fi zis amicul meu Mișa).

 17. Si pnlsd nu are un secretar de stat acolo, care sa-i fi spus la timp ca sefu nu poate poarticipa la o reuniunea online ??!!
  Asta nu arata ca omul nu poate participa la a fi ministru, ambuscatilor ?!!
  Macar cereti udmr un inlocuitor, sa aratati ca existati , ca sunteti pe aceasta planeta !!

 18. Aceeași farisei de la UDMR au avut ordin de la Orban din Budapesta să nu participe la reuniune

 19. Ei, ”scăpare”… N-a vrut să-l supere pe jupânul de la Budapesta, Orbán Viktor, prietenul lui Putin, care iată, este la guvernare la București…

 20. Din păcate ministrului îi trebuie scutece deoarece nu este la prima ”scăpare”. Altfel nu cred că bazele sportive din România sunt pe persoană fizică pentru ca un ministru să aibă puterea de a decide singur dacă sportivii refugiați din Ucraina, Siria, etc să se poată antrena în România.

 21. Păcat că nu sunteți în stare să gândiți, sportul e sport , ce ia tre sa ai că sa le amesteci?

 22. UN mare ticălos acest domn ,se pare omul are probleme cu „negrii „.

 23. Sportivii,cand se întrec la nivel international,mai ales la olimpiade,sunt si ambasadori ai pacii.Cum s-ar simtii cei care participă la olimpiadă,vazand cum drapelul tarii agresoare se ridică triumfator,sub acordurile imnului acesteia?Intrecerea sportivă respectivă devine complice la agresiune,prin ridicarea moralului invadatorului,cea ce este inadmisibil,împotriva oricarui cod al sporturilor.Umilinta pentru sportivii tarii invadate ar fi dublă,în masură sa-i determine sa refuze participarea.Or,comunitatea internatională nu poate sa izoleze tara agresată,dimpotriva trebuie sa o sprijine cu toate mijloacele,fiindcă rostul ei este sa militeze pentru respectarea dreptului international,prin promovarea fortei dreptului si nu a dreptului fortei.
  P.S.În ultimul timp,parcă Romania ar avea două capitale.

  • poate nu stii … e simplu sportivi tariilor agresoare participa sub steag neutru, si astfel devin ambasadori ai pacii…. ole…

 24. Sportivii,cand se întrec la nivel international,mai ales la olimpiade,sunt si ambasadori ai pacii.Cum s-ar simtii cei care participă la olimpiadă,vazand cum drapelul tarii agresoare se ridică triumfator,sub acordurile imnului acesteia?Intrecerea sportivă respectivă devine,pana la urmă,factor de incurajare a agresiunii,prin ridicarea moralului invadatorului,cea ce este inadmisibil,împotriva oricarui cod al sporturilor.Umilinta pentru sportivii tarii invadate ar fi în masură sa-i determine sa refuze participarea.Or,comunitatea internatională nu poate sa izoleze tara agresată,dimpotriva trebuie sa o sprijine cu toate mijloacele,fiindcă rostul ei este sa militeze pentru respectarea dreptului international,prin promovarea fortei dreptului si nu a dreptului fortei.
  P.S.În ultimul timp,parcă Romania ar avea două capitale.

 25. nu mai amestecați totul cu politica
  dacă luăm la bani mărunți guvernarea de dreapta
  din Ro, ne luăm cu mâinile de cap
  . au pierdut o treime din teritoriul național/numai când scrii asta ți se face rău
  . au început războiul alături de un aliat și l.au terminat alături de altul/incalificabil
  . au împușcat niște amărâți de țărani care mureau de foame și frig în timp ce iei își jucau moșiile la ruletă prin tripouri/moșieri și vechili, la fel de inconștienți și depravați moral și civic/nu mai spun ce făceau prin sate, la ce abuzuri oribile se pretau
  . au împușcat niște amărâți de muncitori pauperizați de lipsa politicilor de protecție socială și de lăcomia aberantă a patronilor fără scrupule
  acestea sunt faptele, domnilor, iar aceste fapte arată că nici dreapta nu e formula perfectă
  soluția: echilibrul/pășim cu piciorul stâng apoi cu piciorul drept, altfel nu se poate
  acceptați acest adevăr de bun simț!