G4Media.ro

EXCLUSIV Dosarul de evaziune fiscală al lui Dan Vîlceanu, clasat de Parchetul General…

EXCLUSIV Dosarul de evaziune fiscală al lui Dan Vîlceanu, clasat de Parchetul General în 8 februarie 2021  / Actualul ministru a avut calitatea de suspect / O parte din dosar, care privește alte persoane, a fost disjunsă

Parchetul General a clasat în 8 februarie dosarul în care Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor, era acuzat de evaziune fiscală, potrivit unui răspuns oficial al instituției pentru G4Media.ro. Motivul clasării – fapta nu există. Dan Vîlceanu a avut calitatea de suspect în dosarul clasat, potrivit Parchetului General: ”Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”.

Pe de altă parte, Parchetul General a disjuns dosarul în ceea ce privește alte persoane și l-a declinat la alt parchet, potrivit răspunsului oficial remis G4Media.ro.

În dosarul de evaziune fiscală au fost vizaţi deputatul PNL Dan Vîlceanu, numit ministru al Finanţelor, şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari. Dosarul a plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu.

Potrivit unei anchete de presă publicate în România liberă în ianuarie 2020 de jurnalistul gorjean Narcis Daju, în 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveanu din zone diferite ale ţării.

În plus, inspectorii ANAF au descoperit că, din 2017, deputatul PNL a închiriat o maşină de la firma părinţilor săi, un BMW X5. Echipa de control a stabilit că firma Trefo a dedus TVA în valoare de 22.599 de lei, „reprezentând 50% din taxa pe valoare adăugată aferentă achiziţiei autoturismului”, dar nu a putut stabili dacă autoturismul a fost folosit exclusiv în scop economic.

Răspunsul integral al Parchetului General:

Cu referire la cererea adresată instituţiei noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice sub numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:

În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluția de clasare, în baza dispozițiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală – “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârșirea de către persoana la care faceți referire a infracțiunilor de evaziune fiscală – art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor – art. 29 din Legea nr. 656/2002 și constituirea unui grup infracțional organizat – art. 367 din Codul penal.

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidențiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect.

De asemenea, în dosar, față de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenței materiale și teritoriale, cu privire la infracțiunile prev. și ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 și art. 367 din Codul penal.

Având în vedere caracterul nepublic al procedurii în timpul urmăririi penale, astfel cum statuează art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală, alte informații nu pot fi comunicate în această etapă procesuală.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR / Foto: Dan Vîlceanu (InquamPhotos / Ilona Andrei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. sunt un 💩 cu ochi

 2. daca fapta era probata pe baza unor inregistrari gresite in baza da date – acele inregistrari pot fi corectate cu un simplu update
  probabil viitorii colegi subalterni din ANAF nu au stiut initial cu „cine se pun”.

 3. Deci, nu a fost nicio coincidență din moment ce clasarea e atât de veche! E OK!

  • Nu, nu este Ok! Pentru ca pe 8 Febr PM era si este si azi, Florin Catu prietenului lui Valceanu! Despre ce vorbim? Este cusuta cu ata alba, toata aceasta tarasenie! Vai de noi!

  • Am fost și eu puțin ironic, dar promit să mă las…!

 4. Deci, Parchetul a inceput urmarirea penala cu privire la fapte, apoi a identificat persoana, a inceput urmarirea penala in personam, tovarasul PSD-reesapat PNL capatand calitatea de suspect si apoi…vine Catu si…dosaul BUM.BUM. cu ministru Stelian spectator ca de obicei!

  • mai degraba axa predoiu – orban – iohanis – scutea – hosu + catu care culege roadele .

 5. nenea asta expert in „tranzacţiile fictive, erau doar pe hârtie” va tine in brate balanta contabila a tarii

 6. De ce ne mai mirăm că avem o conducere de evazioniști?Daca nu ai plătit un impozit vine oprire pe salariu.Niste nenorociți care își bat joc de noi.De paradisele fiscale nu se mai aude nimic?

 7. Dosar de evaziune fiscala? La pnl-psd asta e o virtute, ar trebui sa si-l treaca pe Linkedin.

 8. Făcea afaceri cu firmele fantoma făcute de bulibașii de la Grajduri (Stănescu Ferdinand – cel din videoclipul cu toate boalele și cu doamna cu „unde suntem aici în juunglaa” – pt cunoscători). Oameni de afaceri serioși.

 9. magari ipocriti!
  si astia doi au nerusinarea sa vorbeasca despre „factura electronica”, care o sa reduca evaziunea fiscala!

  oricum, trebuie sa remarcam ca Oltenia da numai genii tarii asteia: Ceasca, Valcov, Valceanu…

 10. Ce s-ar face bravii politicieni fara fusta mamichii, fusta matusii, dupa care se ascund toata viata lor prapadita.
  A bagat-o pe ma-sa la inaintare, magarul, el n-a semnat, n-a stiut nimic, desi era director. Loaza.

 11. Măcar i-au făcut dosar. Lui Arion de la Apaprod nici măcar nu i-au făcut dosar pentru delapidarea unei instalații de climatizare , lăsată de STRABAG pentru că escrocul și-a șters urmele,modificând inventarul astfel: a pus 2 în loc de 3 la instalațiile de climatizare.

  Hmmm…