G4Media.ro

EXCLUSIV Dansatoare profesionistă, nora ministrului Agriculturii s-a angajat în 2020 la APIA,…

Sursa Foto: Facebook/ G4Media.ro

EXCLUSIV Dansatoare profesionistă, nora ministrului Agriculturii s-a angajat în 2020 la APIA, unde soacra este șefa de la Resurse Umane. Fiica, ginerele și soția lui Petre Daea lucrează și ei în instituții subordonate ministerului

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului, îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Cel mai recent, a intrat în acest ”club” nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

 • Referitor la angajările preferențiale la stat, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luna trecută, într-o ședință a Coaliției, ”Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile. (..) Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei. Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.”

Deschizătoare de drumuri a fost, însă, actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian, angajată, inițial, drept vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și, apoi, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde, în prezent, este colegă cu nora sa.

”Categoric nu”, a fost răspunsul Antoniei Luchian la întrebarea dacă soacra sa a avut vreo contribuție la angajarea sa în cadrul Agenției de Plăți. Anul trecut, numele lui Petre Daea și al Cameliei Luchian au apărut în cadrul unei anchete penale legată de trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Cea mai veche declarație de avere disponibilă arată faptul că Antonia Luchian s-a angajat consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în noiembrie 2020. În document se menționează că, în anul fiscal anterior, femeia avusese drept singur venit suma de 4.000 de lei, dividende de la societatea Rigadonne SRL în care deținea 50% din părțile sociale.

Site-ul și contul de Facebook al firmei conțin mai multe fotografii în care Antonia și partenerul din firmă sunt implicați în ceea ce se prezintă drept obiectele de activitate ale societății: spectacole de dans, flashmobs, dansatori evenimente, cursuri Dansul Mirilor, cursuri dans corporate, organizare evenimente, producție video.

Mesajul de întâmpinare al firmei este: ”Suntem dansatori profesioniști, entuziaști și vrem să arătăm tuturor frumusețea acestei arte numită DANS. Dansul este accesibil oricui, la orice vârstă și este una dintre bucuriile vieții. Oricine poate regăsi plăcerea muzicii și a dansului dacă este deschis către această experientă. Vrem să aducem starea de bine prin dans cu ajutorul mijloacelor de care dispunem: arta pedagogică, răbdare, umor, energie, tehnică și bună dispozitie.” Diverse surse de pe Internet conțin știri referitoare la participarea Antoniei și a partenerului din firma de dans la concursuri de profil.

Sursa Foto: Facebook /Antonia Luchian

În vara lui 2019, Antonia s-a căsătorit cu medicul Alexandru Luchian, fiul din prima căsătorie al Cameliei Luchian, soția lui Petre Daea, ministru al Agriculturii la acel moment. În toamna aceluiași an, Guvernul din care făcea parte Daea a căzut prin moțiune de cenzură, ministerul revenind, apoi, PNL. Un an mai târziu, APIA, unde director al Direcției Resurse Umane era și este și acum soția lui Daea, Camelia Luchian, a angajat-o pe Antonia.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al APIA a transmis că angajarea a avut loc prin concurs la care a fost depus un singur dosar de înscriere și că, din situația prezentată de G4Media.ro soacră-director Resurse Umane-noră angajată, ”nu reiese existența unui conflict de interese.”

”Totodată, în vederea respectării regimului juridic al conflictului de interese și exercitării cu imparțialitate a funcțiilor publice ale celor doi funcționari publici, documentele privind angajarea doamnei Antonia Luchian nu au fost avizate de către doamna Camelia Luchian”, se mai arată în adresa semnată de directorul general al APIA, Adrian Pintea. Ministrul Petre Daea a răspuns apelului G4Media.ro și a spus că nu poate vorbi, iar ulterior nu a mai putut fi contactat nici telefonic, nici prin mesaje.

Cea mai recentă declarație de avere a Antoniei Luchian, din septembrie 2022, arată că, alături de soț, ea deține un apartament de 115 metri pătrați în București, cumpărat în anul nunții – 2019, și două mașini – Ford Puma și Mazda CX5. Cei doi au datorii de circa 55.000 de lei la trei bănci.

Antonia Luchian a încasat de la APIA, în 2021, circa 6.000 de lei lunar net, iar soțul ei, circa 3.500 de lei în calitate de chirurg la Spitalul Foișor, în conturile familiei mai intrând dividende de circa 20.000 de lei de la firma de dansuri. ”Nu știu, nu sunt implicat, eu stau departe de București”, a declarat despre această angajare Adrian Luchian, socrul Antoniei și primul soț al Cameliei Luchian.

”Categoric nu”, a fost răspunsul expeditiv al Antoniei Luchian la întrebarea dacă soacra sa a avut vreo contribuție la angajarea sa în cadrul APIA. Conform contului de Facebook, ea a absolvit Academia de Studii Economice și un master în cadrul aceleiași instituții.

Angajarea Antoniei Luchian în cadrul APIA a avut loc la doi ani după ce cumnatul ei, Valentin Budașcu, soțul fiicei lui Daea, a câștigat în mod suspect un concurs de angajare în cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie, instituție coordonată de Ministerul Agriculturii, condus la acel moment de socrul său.

Într-o investigație din 2019, publicația Newsweek România dezvăluia faptul că respectivul concurs fusese anunțat cu 10 zile înainte de nunta lui Budașcu cu fiica lui Daea, în perioada de depunere a dosarelor cei doi petrecând luna de miere în Insula Capri. În final, la concurs s-au înscris doi candidați.

La proba scrisă, Flavius Paul Voicu, contracandidatul lui Budașcu, a luat notă mai mare decât acesta, 62,66 puncte față de 55,33 – dar ierarhia a fost răsturnată la interviu, ginerele lui Daea luând 85 de puncte, față de 64. „Interviul a fost crunt. Mi-a pus niște întrebări execrabile, foarte abstracte, despre niște cifre, în condițiile în care acestea erau aferente probei scrise, la interviu trebuind să fie o discuție despre atitudinea, evoluția candidatului“, declara Voicu în articol.

În 2017, și fiica lui Daea, Dana Florentina, a devenit angajată, ca referent, la o instituție subordonată ministerului pe care îl conducea tatăl său: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Anterior, cu două luni înainte de a termina Facultatea de Inginerie Economică de la Universitatea de Științe Agronomice București, ea ajunsese la AFIR pe un post temporar.

După ce a terminat facultatea, AFIR a scos la concurs un post de referent la Biroul de presă, cu contract pe perioadă nedeterminată, concursul fiind câștigat de Dana Florentina. La puțin timp după angajare, în spațiul public a produs rumoare dezvăluirea faptului că femeia a trimis un e-mail colegilor din AFIR cu următorul conținut: „Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”.

Conducerea AFIR a transmis, apoi, că femeia a fost avertizată verbal pentru acest mesaj. Cele mai recente declarații de avere arată că, în anul fiscal 2021, Valentin a avut un venit lunar net de 5.000 de lei pe lună, iar Dana Florentina – de 6.000 de lei net pe lună. Ei dețin o casă în Tunari-Ilfov, imobil cumpărat în anul în care s-au căsătorit, un VW Toaureg fabricat în 2013 și au datorii de 70.000 de lei la o bancă.

Și soția lui Petre Daea lucrează la APIA, încă din 2010, după ce, pentru o scurtă perioadă, fusese vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Piscicultură și Acvacultură, și această instituție aflându-se în subordinea Ministerului Agriculturii. Într-un articol publicat în 2018 de presa locală din Vaslui  se scria că Daea și Luchian s-au cunoscut în 2001, la acel moment el fiind secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

”A venit odatã la noi în judet domnul Daea. Îmi amintesc perfect cã a tinut sã viziteze Valea Prutului. Si asa a ajuns tocmai pe la Cârja si a cunoscut-o pe doamna directoare. Era de o frumusete rar întâlnitã, iar faptul cã era si isteatã i-a cãzut cu tronc ministrului. A fãcut ce-a fãcut si a convins-o sã vinã la Bucuresti.

Nu mai stiu pe ce post, dar a rupt-o de la noi de la Vaslui. Dupã aia am auzit cã s-a despãrtit de fostul sot si-a luat si copilul la Bucuresti, ulterior cãsãtorindu-se cu Daea. Nu pot sã-mi dau seama dacã a fãcut o alegere bunã sau rea, dar noi ca judet am pierdut. Fiindcã odatã cu plecarea ei, piscicultura a pierdut un bun specialist”, se cita în articol o declarație a unui inginer argricol.

În ultimii ani, atât Ministerul Agriculturii, cât și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-au confruntat cu mai multe dosare de corupție demarate de procurori din cauza trucării unor concursuri de angajare. În unul dintre aceste dosare a fost trimis în judecată însuși ministrul Agriculturii din perioada noiembrie 2021-iunie 2022, Adrian Ionuț Chesnoiu.

În cadrul acestei anchete, a fost audiat și Petre Daea, motivul fiind că Mihai Corobea, una din cele patru persoane căreia fostul ministru Chesnoiu le-ar fi dat subiectele pentru concursul de angajare, ar fi fost ”pila” lui ”nea Petrică” – actualul ministru al Agriculturii Petre Daea.

Informația apărea în referatul DNA  trimis la Parlament pentru ridicarea imunității lui Chesnoiu, document consultat de G4media.ro în iulie 2022.

De asemenea, documentul mai arăta că, în telefonul ”pilei”, procurorii au găsit la percheziţia informatică un contact notat: „Nasa Cami Luchi”, despre care procurorii spuneau că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian. În fața procurorilor DNA, audiat ca martor, Daea a declarat că nu a intervenit la Chesnoiu pentru angajarea lui Corobea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Prea târziu! Nu-și mai are sens informația asta azi!

 2. Profesionistul veneric.

 3. Profesionalismul veneric.

 4. toate putorile platite din bani publici,d-aia pleaca tinerii….raman cormoranii lu’ ciolacu

 5. Clanul lui Daea. Așa arată.

 6. Senilul asta de Daea se pricepe la 2 lucruri, cormorani si sinec.u.r.i.

 7. IUmor….pe taxele noastre! România lui Voiculescu!

 8. Carisma de sef de CAP si glumele de batran hâtru si sfătos sunt irezistibile pentru votantii cu creier gelificat care vad doar pesede pe buletinul de vot.

 9. 👍

 10. Bine Sammy !

 11. Mafia uselista

 12. Chintesenta nepotismului si obrazului gros in Romania –> soacră-director Resurse Umane-noră angajată, ”nu reiese existența unui conflict de interese.”
  Pai cum nu exista conflict de interese??? … Și mai sunt firme multinaționale prin România care ii pun pe angajați sa facă cursuri prin care sa învețe sa identifice genul acesta de conflicte de interese. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns.

  • Cormoranii ” e mici ” copii; nepotistismele despre care au fost acuzati „ceaușiștii” sunt desuete; porcăriile fără vreo urmă de scrupule pe care le comit ăștia ce sunt la guvernare de vreo trei…jde…ani încoace nu mai miră pe nimeni…
   Fără număr, fără perdea, fără jenă…
   Neveste, copiii, nepoți, verișoare, fina, amanta, prietena lu’ amanta…
   Fără competențe în domeniu, fără experiență, cu studii cât să acopere cerințele fișei postului.
   Vai mamaia noastră…

 13. Și ce-ați fi vrut, să fi rămas o viață intreagă dansatoare la bară, iar nepoții lui nea Daea să îndure bullying-ul in școală !?
  Mai rar așa soacră…Merită premiată…

 14. Asta e Romania epocii postcomuniste cu naravuri care par ca nu se mai termina-nepotism,coruptie prin angajarea rudelor la agentii administrative guvernamentale de nivel central(adica oamenii acestia nu vor sa lucreze undeva in teritoriu pentru ca se injosesc) prin concursuri formale,in plina pandemie,lume pe care unul dintre cei mai vechi supravietuitor al ei -tovarasul Daea se pliaza perfectse .Evident ca rudele sale cu pricina ar trebui concediate prin restrangere de activitate daca tot se vorbeste de austeritate,de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare,de dezmat cu bani publici in plina criza.

 15. Nu de alta ,dar de la manager de spectacole artistice si dans si pana la gestionarea platilor si investitiilor in agricultura la nivel central e o distanta destul de mare si de neinteles ca evolutie profesionala.

 16. Vine vara, vin concediile… Fetita lu nea Petrica a inceput sa faca deja cheta printre colegi i si colegele de serviciu pt a strange banii de mare ?

 17. D-aia nu merge nimic in tara asta,dansatoare la bara(cu venit anual declarat in anul anterior angajarii de 4000) sunt angajate la Agentia de Plati,dinozauri absolventi de agronomie in anii 70,fara perfectionari postuniversitare,sunt ministri ai agriculturii…acum vine si tinarul,in campul muncii,ciolake sa conduca guvernul dezastrului.

 18. Fix asta place.

 19. Reporter: De ce ati acceptat ca neamurile dumneavoastră angajați APIA?
  P. Daea: Di daia!

 20. Încă un alt mare adevăr. De ce credeți ca tot mai multi vor munca la birou și numai vor munca fizica? Iată de ce? Pentru un lux nemeritat, de aici și analfabetism profesional.

 21. Pai daea voteaza pesede/penele/udmr conationalii nostri. Ca stiu ca nu se poate ajunge la joburi din astea decat daca se incuscresc cu niste de astia. Cinste, demnitate, astea sunt lucruri care nu tin de foame. Plus cireasa de pe tort, salariul mai mare al unui consilier decat al unui chirurg. Pai nu e bine? E bine!

 22. Acest individ este de o nesimtire crasa .PSD-ist sadea .

 23. PEEESEEDEEEE (cu apendicii PNL, UDMR) ce amantele nu sunt oameni?

 24. I-a dansat, lui i-a plăcut, dar de plătit plătește Statul, c-așa-i în tenis. Bătrânul Daia o sa plece de la minister, dar rubedeniile rămâne tot acolo angajați și peste douăzeci de ani, așa e în politica dâmbovițeană. Pana noi suntem la putere, sa ne aranjăm toate ploile.

 25. O mare famiglie, ce să mai zici? Ăștia, câtă vreme se vor alege mereu în Parlament, vor aplica zicala ”câinii latră, noi mergem mai departe”. Degeaba, aparent, ne agităm și strigăm împotriva nedreptăților, cum este și aplicarea principiul comunist al nepotismului.

 26. D-aia,pentru ca are „ciucalaul”mare! L-a felicitat si seful de la masonerie.Bombo nel o mai fi si el membru sau a devenit,de la o varstă,organ de conducere?!

 27. De fapt aici s-au aplicat,cum a zis Ciolacu,drepturile omului.Ce ei „nu e oameni”!?