G4Media.ro

EXCLUSIV Comisia Europeană, nou avertisment pentru România după OUG 114: Fondurile europene,…

EXCLUSIV Comisia Europeană, nou avertisment pentru România după OUG 114: Fondurile europene, în pericol

O scrisoare – avertisment semnată de trei oficiali din Comisia Europeană și trimisă săptămâna aceasta Ministerului Fondurilor Europene, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Oficialii de la Bruxelles avertizează că OUG 114/2018 conţine modificări legislative care contravin recomandărilor specifice făcute de Comisia Europeană în ceea ce priveşte modalitatea de verificare a eligibilităţii cheltuirii banilor europeni.

Reamintim că un articol din OUG 114, introdus chiar în timpul ședinței de guvern din seara de 21 decembrie, ar putea duce la blocarea, cel puțin temporară, licitațiilor cu fonduri europene. Guvernul a mutat fără vreo consultare publică sau vreun anunț prealabil controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană de la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), la autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-uri).

Prin scrisoarea trimisă de directorii DG Regio, DG Employment şi DG Internal Market către secretarul de stat, Mihaela Toader, se cere implicit renunţarea la modificările aduse prin OUG 114/2018, supranumită ”ordonanţa lăcomiei” în ceea ce priveşte controlul ex-ante al licitațiilor cu fonduri europene. Totodată, reprezentanţii comisiei îşi afirmă disponibilitatea de a oferi suport autorităţilor române pentru clarificarea problemelor legislative.

Ministerul Fondurilor Europene nu a răspuns întrebărilor trimise de G4Media.ro până la publicarea articolului.

G4Media.ro a anunţat încă din ianuarie problemele provocate de ordonanţa lăcomiei şi cum afectează ele accesarea de fonduri europene. Mai mulţi primari anunţau la acel moment că evită să mai organizeze licitaţii pentru accesarea de fonduri europene, în urma modificărilor legislative. Povestea a fost prezentată pe larg aici.

Nu este prima dată când modificările legislative atrag reacţii negative de la Bruxelles. Anul trecut, Guvernul a renunţat să modifice atribuţiile autorităţii de audit de la Curtea de Conturi în urma unui avertisment similar de la Comisia Europeană.

În ciuda acelor avertismente, Ministerul Fondurilor Europene a iniţiat, la jumătatea lunii ianuarie 2019, o nouă consultare publică pe acest proiect criticat de Comisia Europeană şi abandonat de Guvern în urmă cu un an. Prin acesta, Ministerului Fondurilor Europene vrea să îi scape de corecții pe beneficiarii care gestionează prost sau fură fonduri, transferând corecțiile pe seama bugetului de stat. Mai mult, proiectul ar pune în pericol, din nou, independenţa Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi şi ar crea premisa ca o parte dintre programele operaţionale cu fonduri europene să fie blocate. Consultările publice s-au finalizat, dar deocamdată nu există date despre intenţia Guvernului de a adopta noua ordonanţă. Vezi aici mai multe detalii.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Foarte bine, sa blocheze toate fondurile pana la instaurarea statului de drept in Romania.

 2. Pai exact asta si vor psdisti!! Ca sa poata da vina pe Europa ca ne tine in subdezvoltare. Nu ca rusii care ne iubesc (in gura) de nu mai pot!

 3. Si cu si fara – tot aia e pentru marea majoritate din Romania.

 4. Off topic dar merita!
  Am luat bugetul dedicat partidelor politice pe 2019 cu sumele vehiculate si iata ce a iesit: cifrele au o eroare mica datorita migrarii parlamentarilor. Dar Gros modo ele arata ipocrizia parlamentarilor indiferent de culoarea politica:

  Estimare subvenţie 2019
  PSD – 145.568.880 de lei
  PNL – 66.694.176 de lei
  USR – 19.612.944 de lei
  ALDE – 14.496.660 de lei
  PMP – 9.439.464 de lei

  PSD 277 parlamentari-525.519.42 lei adica 3503 de alocatii pe cap de parlamentar
  PNL 137 parlamentari- 484.818 lei adica 3232 de alocatii pe cap de parlamentar
  ALDE 31 parlamentari- 467.634.19 lei adica 3117 de alocatii pe cap de parlamentar
  USR 40 parlamentari-490323 lei adica 3268 de alocatii pe cap de parlamentar
  PMP 12 parlamentari-786.662 lei adica 5244 de alocatii pe cap de parlamentar

  Si ei se bat cu pumnul in piept ca au dat 65 de lei in plus la copii?

  Toti sunt la fel!!

  Sa le fie rusine!!!!
  Romane trezeste-te!!!!!

  • Sunt nenorociți dar comentariul tău e scos din context. Bugetul ala nu este doar pentru salarii. E ca și cum ai spune ca uite câți bani câștiga doctorii împărțind bugetul ministerului sănătății la numărul de doctori. Dacă vrem ca toți sa fie cinstiți hai sa începem cu noi

  • Domnul Florine ala e bugetul pentru partidele politice care participa la campania electorala. Nu banii de salarii. De asta spun ca sunt ipocriti!

  • Subventie mascata pentru mafia politica.

 5. A se scuti. Amenintari formale si avertismente… Ne-am saturat. CE e deja complice cu GUVERNUL HOTIEI NATIONALE din RO. si , practic, NU FACE NIMIC: VORBE DE CLACA, doar atât.

  • Asteptam mai mult decat avertismente !Ca-s verbale sau scrise,tot niste biete sperietori sunt pentru hotii astia care au gasit sprijin la rusi,posibil si la netaniahu si erdogan sa dea tara pe tava in schimbul unei dictaturi a la turca…

 6. Mafia nu are patrie si nu se sperie nici de nuclearele rusesti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.