G4Media.ro

EXCLUSIV Cea mai mare donație primită de un partid politic în ultimii…

Sursa Foto: Money.ro

EXCLUSIV Cea mai mare donație primită de un partid politic în ultimii ani – 600.000 de lei, pentru REPER, de la Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender

Omul de afaceri Florin Talpeș, cofondator al societății Bitdefender, a donat, în 2023, suma de 600.000 de lei partidului REPER reprezentat de europarlamentarul Dacian Cioloș. Informația a fost publicată, la sfârșitul lunii trecute, în Monitorul Oficial, în baza uneia dintre legile care reglementează transparența finanțarilor primite de formațiunile politice.

Florin Talpeș nu a putut fi contactat pentru a motiva decizia de finanțare a ecstei formațiuni.

Conform detaliilor din document, suma a fost utilizată pentru ”activitatea curentă a partidului” și a fost virată în trei tranșe, în iulie, octombrie și noiembrie 2023.

Restul sumelor primite și declarate de REPER pe anul trecut nu depășește jumătate din fondurile de la Talpeș: 262.146 lei, din care 80.715 lei din cotizațiile membrilor, 33.000 de lei de la Adrian Săvel Albu, singurul contributor al formațiunii în 2022 și candidat al partidului la Primăria Sectorului 5, și 148.431 de la Ionuț Vasile Hidan – un om de afaceri din domeniile IT și agicultură.

Contactat de G4Media.ro, co-președintele REPER, Ramona Strugariu, a declarat ca Talpeș face parte ”dintre oamenii care cred în noi și ne ajută.”
Nu este prima contribuție financiară a lui Talpeș, în prezent CEO Bitdefender, pentru un competitor politic.

Omul de afaceri care a fondat societatea ce a devenit lider recunoscută în domeniul software-ului de securitate cibernetică a mai donat diferite sume de bani lui Nicușor Dan, în campaniile acestuia din 2016 și 2020 pentru alegerile la Primăria Generală a Municipiului București.

Din verificările G4Media.ro, cuantumul finanțării lui Talpeș către REPER este cel mai mare înregistrat în situațiile declarate de partide în ultimii ani, fie că provine de la membrii de partid, fie de la firme sau persoane fără carnet de partid. De exemplu, pentru 2023, la PSD locul 1 în top este ocupat de Răzvan Ștefănescu din Timiș cu 40.000 de lei, la USR, de Vlad Botoș cu 33.000 de lei.

La PNL prima poziție îi revine lui Ion Seche, un dezvoltator imobiliar din Brașov care a virat 100.000 de lei. Surprinzător, cea mai mare sumă primită anul trecut de o formațiune politică, după cea virată de Talpeș, a ajuns la Partidul Alternativa Dreaptă: 200.876,79 lei de la Ioan Eugen Olariu.

Aferent anului 2022, social-democrații au primit cel mai mult – 44.395 lei – de la europarlamentarul Carmen Avram, liberalii – 49.500 de lei de la Bogdan Buhușanu din Neamț, iar USR, tot de la Vlad Botoș – 35.000 de lei. În același an, AUR a încasat cel mai mult de la Șerban Dimitrie Sturdza – 48.793 lei, Partidul Alianța pentru Patrie – 125.242 lei de la Gică Alexandru, Partidul Umanist Social-Liberal, fondat de Dan Voiculescu, figurând cu 497.868 lei de la Laurențiu Vasile, administrator al Antena 3 SA.

În topul ultimilor ani, acesta îl urmează pe Talpeș la capitolul cuantumului finanțărilor acordate unui partid.

În aceste raportări ale partidelor, publicate în Monitorul Oficiale anual, nu apar și sumele încasate de acestea de la Autoritatea Electorală Permanentă, ca subvenții de la bugetul de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. E normal, si foarte bine ca-s transparenti. REPER nu are subventie parlamentara ca restul partidelor politice parlamentare, astfel ca activitatea este finantata din donatii si cotizatiile membrilor. Atata timp cat toate finantele sunt transparente si respecta legislatia, este in regula.

  2. daca talpes pute a securism si doneaza la ‘reper’, atunci e clar ce e cu ‘reperu’ asta.

    • Adevărat, este un semnal de alarmă, cu toate astea, toti care au de votat intre PSD-PNL-UDMR-AUR-SOS dacă nu mai votează REPER din motivul ăsta sunt cel putin c tini! Ideea este că nicăieri nu vei avea arhangheli și bebeluși neprihăniți drept candidați, dar Ciolos este un monstru sacru față de Ciolacu-Ciuca-Sosoaca-Simion!

    • @guerilla.
      Stimabile, le cam incurci. E vorba de Ioan Talpes ( seful serviciului de spionaj prin anii ’90), cu care Florin Talpes n-a avut nicio legatura. Dar, nah, ca orice roman neaos, le inghiti pe nemestecate.

    • Le amesteci rău de tot… unul e Florin, altul e Ioan

    • Dupa rationamentul dvs., in tara asta toti cei cu numele de famailie Iliescu sunt vinovati pentru mineriade….P.S. Personal, la europarlamentare votez Reper, au „lista” cea mai onorabila si de incredere pentru mine.

  3. Talpeș mai contribuie cu sume importante și la anumite situri de știri care se autointitulează : ce calitate.

    • Omul face ce vrea cu banii lui, dar totusi, ceva dovezi aveti? Ca de vorbe goale aruncate numai sa te afli-n treaba…