G4Media.ro

EXCLUSIV Avocatul Poporului îi cere lui Andronescu să schimbe regulile de admitere…

EXCLUSIV Avocatul Poporului îi cere lui Andronescu să schimbe regulile de admitere la facultate, care ar discrimina minoritățile (document)

Avocatul Poporului i-a cerut oficial ministrului Educației să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat. Metodologia de admitere la studiile universitare, aprobată prin ordin de ministru, “creează premisele unei discriminări între cetățenii români aparținand minorităților naționale și ceilalți cetățeni români, din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice”, spune instituția condusă de Renate Weber într-o adresă trimisă pe 16 iulie Ecaterinei Andronescu. Concret, metodologia Ministerului Educației le lasă universităților libertatea să introducă examen de limbă pentru candidații aparținând minorităților naționale, se arată în documentul trimis de Avocatul Poporului la solicitarea Edupedu.ro.

La solicitarea Edupedu.ro, Avocatul Poporului a confirmat că a cerut Ministerului Educației să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat și a pus la dispoziția redacției textul adresei pe care a trimis-o pe 16 iulie 2019 către Ecaterina Andronescu.

În adresă, Avocatul Poporului spune că la Bacalaureat toți absolvenții de liceu susțin proba A de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – inclusiv tinerii aparținând minorităților naționale -, iar după examenul de BAC aceștia primesc certificate care atestă nivelul de competență lingvistică.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ei asta-i buna! Avocatul poporului este tot o curva pesedista! Scuzati pleonasmul! La ce dracu’ se gandeste proasta poporului? Ca nu trebuie sa stii romaneste intr-o facultate cu predare in limba romana?! Este doar o alta incurajare pe langa multe altele, ca maghiarii sa nu vorbeasca romaneste si sa fie manipulati de moscova via presa fidesz manevrata de noul Horty de la budapesta. Hai sictir! Pe turceste!

 2. Din cate stiam, traim in Romania, unde limba oficiala este Romana. Toate minoritatile au cetatenie Romana, deci sunt Romani.
  Unde este discriminarea?

  • Dragă Mircea, eu am cetățenie (numai) română. Dar nu sunt român. Sunt ungur. Sau secui. Te rog frumos, înață și tu și toți ceilalță români care e diferența dintre cetățenie și etnie.
   Oare românii născuți în altă țări sau emigrați acolo nu sunt români? Sau pentru ei e valabil, pentru minoritățile din România nu mai e valabil?!

  • Draga Robert, sa intelegem ca nu stii sigur daca esti ungur sau esti secui?
   Te rog frumos invata si tu si toti ceilalti unguri sau secui din Romania ca obligatia cunoasterii limbii romane revine tuturor CETATENILOR romani, nu se face discriminare pe criterii etnice aici.
   Asa cum nici romanii emigrati nu sunt scutiti de cunoasterea limbii tarii respective daca primesc cetatenia acolo. Banuiesc ca asta a fost exemplul pe care vroiai sa-l dai dar n-ai prea reusit pentru ca gandesti in ungureste si e mai complicat.

  • Draga Robert, nu va ofera Erdogan pardon Orban burse in limba maghiara in patria mama? Ce mai asteptati?

 3. Noul avocat al poporului tocmai arata ca nu serveste la nimic. Tara arde (nu ataca nicio lege grava), si baba se piaptana (parca UDMR-ul este astazi partidul majoritar care).

 4. Si uite cum se observa avocatul carui popor minoritar (4%) este de fapt Retarde Weber.

 5. @Robert. Secuii nu mai exista. Au fost asimilați de către maghiari. Nu se știe originea lor. Se dă cu presupusul. Deci nu ești secui. Spunea un istoric francez(nu-i i-am reținut numele) prin anii 60, că poporul maghiar este unul dintre puținele popoare din lume care își falsifica propria istorie. Și dădea un exemplu foarte simplu: Attila este unul dintre cele mai întâlnite nume de botez din Ungaria, in ciuda faptului că nu există nici un izvor istoric care sa ateste originea hunică a poporului maghiar. Asadar…mai ușor cu pianul pe scări.

 6. Cum il cheama pe Avocatul Poporului?!!!! Ahaaaaaa…m-am linistit!

 7. Am citit articolul de pe Edupedu si discriminarea reclamata de Av Poporului e vaga, ca să nu spun chiar contradictorie. Eu am făcut școala germană și intr-adevar minoritatea germana da un examen în plus la treapta si bacalaureat de limba germană Si ce dacă? Doar nu o sa ma duc la o facultate cu predare în limba română cu un atestat de limbă germană….Si acolo ce o să fac, o să vorbesc singur nemțește? Mai departe, în facultate materiile studiate folosesc termeni tehnici. Cum poți ține pasul, dacă nu știi limba română la nivelul respectiv?
  Nu în ultimul rând, excepțiile făcute pentru minoritari, generează o discriminare pozitiva, pe românește spus, părtinire, care invariabil are ca rezultat nivelul scăzut de pregătire al celor care beneficiază de ea. Atât în licee cât și în facultăți există locuri speciale pt tigani, pentru care nivelul cerințelor este substanțial inferior celui rezultat în urma competiției dintre majoritari. Cum se va descurca un copil/tanar admis cu certificatul de naștere și nota 5 într-o instituie de învățământ unde ultima nota este 9.70, cum sunt liceele de top din București? Experienta nu are cum să nu fie traumatizantă si e cauzată de astfel de inițiative presupus binevoitoare. În situatia mea a fost exact pe dos, pe tot parcursul scolii am învătat o materie în plus pentru a putea concura cu majoritarii si astfel eram puțin mai bine antrenat sa învăț.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.