G4Media.ro

Evoluții pozitive în dosarul iranian: Teheranul renunță la câteva pretenții considerate inacceptabile…

Sursa foto: Pixabay

Evoluții pozitive în dosarul iranian: Teheranul renunță la câteva pretenții considerate inacceptabile pentru SUA, părțile se apropie de un acord

Un oficial american a declarat marți, sub anonimat, că Iranul a făcut o serie de concesii importante în tentativa tot mai încurajatoare de revenire la acordul nuclear din 2015, convenit cu puterile lumii, transmite The Times of Israel, citat de Rador.

  • De ce este important dosarul iranian? Dacă acordul nuclear cu Iranul va fi semnat, embargoul internațional asupra livrărilor de petrol și gaze din această țară va putea fi ridicat, iar livrările ar putea avea un impact pozitiv asupra prețului global

Un oficial rămas anonim a declarat reporterilor Agenției Reuters că Republica Islamică a renunțat în general la cererea ca Statele Unite să scoată Gărzile Revoluționare ale Iranului de pe lista organizațiilor teroriste, renunțând totodată să mai insiste ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să nu mai facă cercetări pe tema unor urme inexplicabile de uraniu în zone nucleare nedeclarate.

“Săptămâna tecută, iranienii au revenit asupra poziției lor și, practic, au renunțat la principalele obstacole din calea acordului”, a spus oficialul, el adăugând că Iranul “a trecut Rubiconul și a dat de înțeles că ar putea reveni la acord în niște condiții pe care președintele Biden să le poată accepta”.

Oficialul a respins totodată afirmațiile Iranului, potrivit cărora acordul a devenit mai posibil datorită concesiilor făcute de Administrația Biden. “Dacă astăzi suntem mai aproape, asta se-ntâmplă pentru că Iranul a mișcat. Ei au renunțat la niște probleme pe care la început le susțineau cu tărie“.

Ministerul de Externe al Iranului nu a reacționat imediat la relatările agenției Reuters.

Israelul este îngrijorat de tratativele în curs menite să ducă la reluarea acordului și, potrivit unor informații recente, Statele Unite au încercat să îndepărteze temerile guvernului de la Ierusalim legate de un posibil acord.

Oficialii americani le-au spus liderilor israelieni că un nou acord nuclear nu este iminent și că Washingtonul nu a convenit să-i facă Iranului noi concesii din dorința de a ajunge la un acord, după cum a relatat, sâmbăta trecută, portalul de știri Walla, citând înalți oficiali americani.

Surse americane le-au mai spus celor de la Reuters că Iranul a încercat diverse stratageme în privința Gărzilor Revoluționare Islamice, dar Statele Unite au refuzat să accepte vreuna.

Potrivit declarațiilor aceluiași oficial, Statele Unite le-au spus iranienilor că “nu le vor accepta niciodată” cererea ca AIEA să renunțe la a mai cerceta substanțele inexplicabile găsite la bazele lor nucleare.

Luni, șeful AIEA, Raphael Grossi, a declarat că o asemenea decizie ar fi exclusă.

Un alt oficial le-a declarat celor de la Reuters că, potrivit acordului, inspecțiile amănunțite ale AIEA vor fi reluate, iar programul iranian va fi strict limitat.

Iranului nu i se va permite să îmbogățească uraniu în procente de 20% și 60% și va fi forțat să-și oprească centrifugele cele mai perfecționate, împiedicându-l astfel să depoziteze materiale cu care să fie capabil să producă o bombă.

Săptămâna trecută, Statele Unite și Uniunea Europeană au examinat propunerile Iranului în vederea revenirii la acord.

Luni, Iranul a criticat Statele Unite pentru întârzierea cu care răspunde propunerilor înaintate.

“Examinăm reacția Iranului și le vom răspunde în curând”, a declarat primul oficial. Aceeași sursă a explicat că Statelor Unite li se va cere să ridice câteva dintre sancțiuni, dar “Iranul trebuie să-și modifice programul nuclear”.

În 2015, Iranul a semnat un acord cu SUA, Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia și China. Prin acel acord, Iranul accepta să-și limiteze îmbogățirea uraniului sub supravegherea inspectorilor ONU în schimbul ridicării unor sancțiuni economice.

În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras SUA din acord afirmând că va negocia un acord mai dur, dar asta nu s-a întâmplat. Un an mai târziu, Iranul a început să încalce acordul.

Israelul crede că Iranul intenționează să producă o bombă nucleară, a publicat informații care ar dezvălui programul iranian de înarmare și a lansat în mod repetat operațiuni de sabotaj pe teritorul acestei republici islamice pentru a întârzia producerea unei astfel de arme.

Iranul a negat că ar avea intenții ascunse și pretinde că progrmul său e destinat unor scopuri pașnice, deși, recent, țara a îmbogățit uraniu la un nivel care, potrivit unor lideri străini, nu ar fi destinat unor obiective civile. (Traducerea: Alexandru Danga)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cand te paleste foame, si nici tarile prietenoase ca Rusia nu te mai ajuta, se schimba retorica

  2. Iranul are aceeasi mentalitate ca Rusia, vrea sa de vina o forta militara prin arme nucleare. In Iran inca exista dicatura. Nu credem ca ei au mai renuntat la pretentii, afirmatii de dragul presei internationale.

    • cea mai primitivă dictatură din lume o avem în Arabia Saudită…și totuși nimeni nu este deranjat!!! …dizidenții sunt asasinați grotesc sau închiși 20-30 ani (doar pentru distribuire online).