G4Media.ro

Evan Gershkovici este primul jurnalist american arestat în Rusia pentru spionaj de…

Sursa foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Evan Gershkovici este primul jurnalist american arestat în Rusia pentru spionaj de la Războiul Rece încoace

Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal, este primul jurnalist american acuzat de spionaj de către Rusia din 1986, când jurnalistul Nick Daniloff a fost reținut pentru o acuzație similară, relatează CNN.

Pe atunci, Ronald Reagan era președintele SUA, Rusia făcea parte din Uniunea Sovietică, iar legăturile erau foarte tensionate din cauza Războiului Rece.

Daniloff a fost arestat la sfârșitul misiunii sale de lucru pentru US News and World Report în 1986. El a fost încarcerat săptămâni întregi în condiții de izolare, până când administrația Reagan a negociat eliberarea sa.

Vorbind la o conferință de presă după ce a fost eliberat în 1986, Daniloff a spus că a fost o „situație foarte complexă”, subliniind că, fără „interesul foarte profund și personal” al președintelui Reagan în cazul său, ar fi fost probabil încarcerat pentru mult mai mult timp.

„În cazul meu, FBI-ul a arestat un sovietic în New York pentru spionaj, iar rușii m-au arestat apoi pe mine”, a declarat Daniloff pentru CNN. El a adăugat că negocierea i-a asigurat în cele din urmă eliberarea, implicând o „soluție pentru tipul care a fost arestat la New York”.

Kremlinul nu a comentat atunci când a fost întrebat dacă arestarea lui Gershkovici a fost o mișcare de răzbunare în urma arestării săptămâna trecută a lui Serghei Vladimirovici Cherkasov în SUA, acuzat că ar fi spion rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de CNN în timpul briefingului zilnic de joi dacă arestarea lui Gershkovici ar putea fi o „măsură de represalii” după ce SUA au arestat săptămâna trecută un rus acuzat de spionaj.

„Nu am astfel de informații. Nu am nimic de spus pe acest subiect”, a răspuns el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...