G4Media.ro

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Comisarul european Vera Jurova  a anunțat în Parlamentul European…

Sursa Foto: Facebook/ Vlad Gheorghe

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Comisarul european Vera Jurova  a anunțat în Parlamentul European că „în săptămânile care urmează” va demara oficial înființarea unei Agenții Europene de Integritate

Comisarul european Vera Jurova  a anunțat, marți, în Parlamentul European că „în săptămânile care urmează” va demara oficial înființarea unei Agenții Europene de Integritate, a scris pe Facebook europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Mai mulți europarlamentari români, între care Dacian Cioloș (REPER), Vlad Gheorghe (USR) și Maria Grapini (PSD), au susținut ideea înființării unui Agenții Europene de Intergritate, cu reguli comune pentru toate statele membre, în contextul scandalului de corupție din Parlamentul European.

România are o Agenție Națională de Integritate, care verifică declarațiile de avere și de interese, însă nu în toate statele membre există obligația pentru politicieni de a depune aceste declarații iar modelele diferă de la un stat la altul.

Publicitate electorală

”I-am cerut asta încă din decembrie, de la scandalul Eva Kaili, și mă bucur că în sfârșit lucrurile se mișcă.  I-am solicitat din nou, azi, să nu facă doar o nouă instituție pe hârtie ci una cu puteri reale. Una care să verifice interesele parlamentarilor și ale angajaților lor, și care să îi oblige să-și declare aceste interese sub sancțiune penală. Și nu în ultimul rând, să fie o agenție care să lucreze direct cu Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi! Pentru penali e nevoie să fie chemați procurorii”, a scrie pe Facebook europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Europarlamentarii urmează să voteze joi rezoluția prin care Comisia este chemată să propună textul de înființare a Agenției Europene de Intergritate. Rezoluția a fost propusă de Renew Europe după scandalul Eva Kaili din luna decembrie și intodusă pe ordinea de zi a sesiunii plenare de la Strasbourg.

Parlamentul European a decis, pe data de 13 decembrie, să pună capăt mandatului vicepreședintelui Eva Kaili, arestată preventiv într-un dosar de corupție al procuraturii belgiene.

La mijlocul lunii decembrie, Parchetul European, instanţă independentă, în funcţiune din 2021, a cerut ridicarea imunităţii europarlamentarei Eva Kaili, în prezent încarcerată în cadrul anchetei asupra unor suspiciuni de corupţie, precum şi a unei altei eurodeputate elene, Maria Spyraki. Această cerere nu se referea la scandalul Qatargate, ci la ‘suspiciuni de fraudă’ în remunerarea asistenţilor parlamentari.

Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din Qatar pentru a influenţa luarea deciziilor Uniunii Europene.

Avocaţii Evei Kaili au repetat că ea nu a fost implicată în niciun act de corupţie şi au reproşat justiţiei belgiene că menţinerea clientei lor în detenţie ”în condiţii dificile” o fac pe aceasta să ”plătească preţul cel mai mare” în acest dosar.

Corespondență de la Strasbourg

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 👏👏👏👏👏👏👏infractorii, penalii…sustinatorii putlerismului si alte specii dă banditi din politica ue ….vor fi trasi dă urechi…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😉😉😉😉😉😉😉😉

  2. V-a mirosit, hotilor!

  3. Bravo lor pentru initiativa! Important este sa urmareasca demersul pana la capact. Cazurile recente din PE denota faptul ca dincolo de orice acolo unde integritatea lipseste, nicio institutie nu poate functiona. PS Parchetul European nu este o instanta, este fix asa cum se aude/scrie.