G4Media.ro

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea îl acuză pe ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş…

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea îl acuză pe ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş că se află în conflict de interese, fapt ce poate afecta finanţările 2021 – 2027

Europarlamentarul Cristian Ghinea (USR-PLUS/Renew Europe) precizează că actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, s-ar afla în conflict de interese, potrivit legislaţiei româneşti şi normelor europene, fapt ce poate afecta finanţările 2021 – 2027.

„Situaţia poate afecta grav întreg sistemul de gestionare a fondurilor pe care Boloş îl propune astăzi: orice audit ulterior al Comisiei Europene poate suspenda Programele Operaţionale pentru că au fost create de o persoană în vădit conflict de interese. Marcel Boloş trebuie să se retragă sau să fie retras imediat de la conducerea ministerului şi din orice formulă de pregătire a cadrului financiar 2021 – 2027”, spune Cristian Ghinea, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

În acest sens, europarlamentarul menţionează că Marcel Boloş „are două posturi de director blocate în instituţii care ar urma, potrivit propunerii sale – în calitate de ministru -, să primească putere crescută de decizie” în următorul cadru financiar 2021-2027.

„Mai exact, Boloş este director la Organismul Intermediar de la Ministerul Transporturilor, unde şi-a îngheţat poziţia pentru a se muta director la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. Acolo şi-a îngheţat poziţia ca să vină ministru. Atât Ministerul Transporturilor, cât şi ADR ar urma să primească un nou statut, cu putere mare de decizie în cadrul financiar 2021-2027, şi anume să devină Autorităţi de Management pentru Programul de Transport, respectiv unul din programele regionale. Dacă în cazul ADR, mai sunt şi alţi beneficiari, în cazul AM Transport, Boloş e singurul beneficiar posibil, el ocupând un post de director în minister peste direcţia care se ocupă de fonduri europene. Această direcţie ar urma să fie ridicată la nivel de Autoritate de Management, iar directorul Boloş să devină director general. Iar această decizie este luată de Marcel Boloş, din scaunul de ministru”, precizează Ghinea, în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Marcel Boloş se află în conflict de interese chiar dacă nu a semnat memorandumul privind organizarea sistemului de management al fondurilor europene 2021 – 2027, iar premierul interimar Ludovic Orban a delegat unui secretar de stat acest drept.

„Îl provoc pe ministrul Boloş să publice acest document, este inacceptabil să nu avem în consultare publică un document care organizează cheltuirea a 30 de miliarde de euro bani europeni. Delegarea semnăturii nu şterge conflictul de interese. Marcel Boloş încearcă să ocolească legea românească a conflictului de interese, dar Regulamentul european este mult mai explicit şi vorbeşte şi despre pregătirea actelor de decizie. (…) Marcel Boloş, care a făcut aceste propuneri, trebuie să îşi dea demisia din ambele funcţii de director, rămânând de facto cu o interdicţie de a le reocupa până în ultimul an în care vor putea cheltui banii europeni, adică 2029 sau 2030”, adaugă Ghinea.

Totodată, acesta face apel la premierul desemnat Florin Cîţu să nu îl mai includă în noua echipă de miniştri pe Boloş.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pare ca dl. Ghinea n-a aflat ca ADR nu poate fi Autoritate de Management. Propunerea respectiva a cazut mai demult.
    Cât priveste înghetarea posturilor în lant, nu pot spune decât RUSINE!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.