G4Media.ro

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, mesaj către protestatarii din Bulgaria: Știu prin…

Europarlamentarul Renew Europe, Ramona Strugariu, mesaj către protestatarii din Bulgaria: Știu prin ce treceți. Continuați să luptați! Suntem cu voi! Nu renunțați niciodată!

În cea de-a 75-a zi a protestelor antiguvernamentale, protestatarii continuă să primească sprijin din exterior. „Știu prin ce treceți. Continuați să luptați! Suntem cu voi! Nu renunțați niciodată”. Cu aceste cuvinte s-a adresat cetățenilor bulgari europarlamentarul român Ramona Strugariu, din noul grup al liberalilor Renew Europe. Ea a distribuit un comunicat video special cetățenilor bulgari, în care îi încurajează pe protestatari și îi îndemnă să nu-și piardă încrederea în demersul lor, transmite Sega, citată de Rador.

La 19:30, protestatarii au început, ca de obicei, să se adune în piațeta din fața Președinției, Adunării Naționale și a Consiliului de Miniștri. Subiectul principal al discursurilor a fost protestul de mâine, care va avea loc pentru a treia oară sub deviza „Marea Răscoala a Poporului”.

Încă de ieri, organizatorii i-au invitat pe participanții la evenimentul de mâine să aibă la ei roșii și ouă. La ora 20:30 au blocat parțial traficul pe bulevardul Țar Osvoboditel. La scurt timp după ora 21, ouăle și roșiile au fost aruncate în fosta Casă de Partid – acum sediul Adunării Naționale. Organizatorii de la „Trioul Otrăvit” au spus că au pregătit și o altă „surpriză” pentru protestul de astăzi, dar ulterior au decis să o amâne pentru o dată ulterioară. Se așteaptă și procesiunea tradițională până la Podul Vulturului.

„În ultimele 10 zile, probabil că nu există pensionar în Bulgaria care să nu fi transferat pomana suplimentară de 50 de leva de la Borisov în contul protestatarilor”, a spus avocatul Nikolai Hadjigenov, care a citit o scrisoare a lui Ivan Vasilev, în vârstă de 92 de ani, un om care a trimis de două ori cei 50 de leva în contul protestului, dar „Trioul Otrăvit” i-a returnat banii.

„Lumea ne consideră barbari, dar nu din cauza noastră, ci a ta, Borisov. O juntă care comercializează vieți umane și încalcă legile umane”, a adăugat el, citat de BGNES. „Toată lumea este sătulă de Borisov, de furturi, minciuni, lipsa statului de drept. Nu, Borisov, noi nu suntem sclavi. Am dovedit de două ori că nu ne temem de voi și este timpul să plecăți”, a mai menționat Hadjigenov.

Iată ce le-a spus înainte de asta Strugariu bulgarilor:

„Dragi prieteni bulgari, statul de drept, democrația și drepturile fundamentale nu sunt de vânzare și nu pot fi negociate! Am ieșit în stradă. Am fost afară în frig la -20 ° pentru a apăra aceste valori. Am fost una dintre cei care au ieșit în stradă într-o astfel de situație. Am văzut jurnaliști grav răniți. Am văzut copii stropiți cu gaze lacrimogene. Și am văzut oameni care nu au părăsit Piața Victoria, deși am văzut filmări brutale peste tot: violență, gaze lacrimogene și tunuri de apă”, declară ea.

„Vreau să vă spun că voi sunteți cei care decid soarta Bulgariei. Sunteți cei care vă decideți propriul viitor. Sunteți cei care sunt puternici și trebuie să fiți puternici până la capăt, pentru a apăra aceste valori. Pentru a apăra justiția. Pentru a cere instituțiilor să-și facă treaba cum trebuie. Pentru că aveți dreptul la un procuror general care investighează cu adevărat corupția în Bulgaria. Și aveți dreptul la un guvern care funcționează pentru binele țării”, a continuat europarlamentarul român. Potrivit acesteia, principala preocupare a acestui guvern ar trebui să fie sănătatea și siguranța oamenilor, nu lovirea protestatarilor pe străzile și în piețele Bulgariei.

„Credeți în voi înșivă! Și niciodată, dar niciodată nu renunțați. Suntem alături de voi. Suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă. Și acest lucru nu va rămâne fără răspuns! Bulgaria din 2020 este o țară europeană. Este o țară care aparține Uniunii Europene! Nu vom tolera niciodată o astfel de încălcare teribilă a drepturilor fundamentale și a democrației în țara dvs. Continuați să luptați!”, a conchis ea.

Strugariu este unul dintre membrii activi ai comisiei parlamentare LIBE, care solicită explicații Guvernului și Parchetului bulgar pentru ceea ce fac pentru a combate corupția, a proteja principiile democratice și statul de drept și a garanta libertatea și diversitatea presei în Bulgaria.

Înainte de asta, astăzi, 73 de oameni de știință bulgari din aproximativ 60 de universități din 12 țări din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă în care își exprimă sprijinul pentru protestele împotriva guvernului și a procurorului general din Bulgaria. „Susținem protestele din Bulgaria și cererile acestora pentru o justiție independentă, un guvern transparent și responsabil și o mass-media liberă. Susținem, de asemenea, dreptul oamenilor de a-și exprima opiniile în mod liber, ceea ce include dreptul la protest pașnic”, se menționează în document.

„Suntem îngrijorați de opoziția față de reformarea sistemului judiciar de către o serie de partide politice, Procuratura Generală și serviciile de securitate. Având în vedere acest lucru, credem că bulgarii din străinătate ar putea fi deosebit de utili în furnizarea de opinii independente ale experților asupra procesului de reformă din țară. Nu reprezentăm niciun partid politic sau alte interese. Credem cu tărie că atunci când oamenii sunt uniți de obiectivul corect, vor găsi o modalitate de a-l atinge. Pentru o Bulgaria mai bună!”, se arată în scrisoare.

Oamenii de știință au cerut, de asemenea, să nu se admită violențe ale poliției împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor. „Bulgaria este un stat de drept, care trebuie să respecte legea, Constituția și obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional, inclusiv respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, au mai spus autorii scrisorii. (…)

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Bravo, Ramona Strugariu! Mă bucur că le dai speranță și încredere. Felicitări și oamenilor de știință bulgari! Foarte bine că vă oferiți sprijinul și înțelepciunea.

  2. „Noul grup al liberalilor”…spuneti si de care liberalism este vorba si anume de stanga, social-liberalism.
    Stie cineva ce le uneste cel mai mult pe cele 3 activiste din poze ?

  3. O oportunista care, la fel ca alti politicieni, nu rateaza ocaziile de a poza in personaj preocupat de binele altora . Astfel de personaje(Plesoianu, Rares, Vlad Voiculescu, Olguta, Raluca si altii) pun mare pret pe vorbele lor si cred despre ceilalti ca nu se descurca fara ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.