G4Media.ro

Europa Liberă: Cum își extinde Ungaria spațiul vital și de ce rămâne…

Europa Liberă: Cum își extinde Ungaria spațiul vital și de ce rămâne România impasibilă

„Fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar” a spus șeful diplomației de la Budapesta înainte de a sugera oficializarea ideii că Ungaria vrea să-și asume în mod oficial răspunderea pentru etncii maghiari din afara granițelor, pe care vrea să-i ajute cu bani și cu alte urgențe, scrie Sabina Fati pentru Radio Europa Liberă.

„Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare” a spus ministrul de Externe de la Budapesta, Szijjártó Péter. Pentru prima dată, această definiție este dată de șeful diplomației ungare, ceea ce înseamnă că subiectul ar putea deveni parte a discuțiilor complicate dintre cele două ministere de Externe. Până acum, această retorică făcea parte din discursurile lui Viktor Orban, încă din perioada în care era liderul opziției din Ungaria.

Definiția ministrului Szijjártó Péter este în oglindă cu principiul declarat de România încă de acum aproape 20 de ani, din perioada guvernării lui Adrian Năstase, primul oficial român care a spus în legătură cu R. Moldova, că ar fi vorba despre „două țări, o singură națiune”. Klaus Iohannis s-a distanțat spontan de această sintagmă și a fost foarte criticat, când a vorbit despre faptul că România și R. Moldova sunt „națiuni diferite”.

După modelul lansat de Budapesta, care în 2011 a simplificat mult birocrația pentru obținerea cetățeniei ungare pentru etncii maghiari din afara granițelor, România a făcut același lucru cu R. Moldova. Populația Ungariei a crescut astfel cu peste jumătate de milion de cetățeni, și la fel cea a României. Uniunea Europeană a încercat să oprească fenomenul, mai ales atunci când a înțeles că alegerile pot fi afectate de voturile venite din afara granițelor. România ignoră ajutorul oferit de Ungaria maghiarilor din Ardeal, fiindcă Bucureștiul face lucruri similare în R. Moldova, deși cu mai puțini bani și ceva mai ineficient.

Din 2010, când Viktor Orbán revine la putere, strategia Ungariei pentru Transilvania devine clară: începe o politică agresivă de investiții de toate felurile în comunitatea maghiară din România, începând cu mass-media de limbă maghiară, subvenționarea educației, burse pentru elevi și studenți, ajutor financiar la naștere și terminând cu sprijinirea întrerprinzătorilor maghiari.

Investițiile au continuat și în această perioadă de relativă izolare în care se află cele două țări. Astfel, Fundația Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, program finanțat de guvernul de la Budapesta, a anunțat că 5000 de proiecte agricole din județele Mureș, Covasna și Harghita au primit o finanțare totală de peste 75 de milioane de euro. Tot în vreme de epidemie, Ungaria a ridicat interdicţia de export pentru hidroxiclorochină spre Transilvania, un medicament folosit la tratarea bolnavilor infectaţi cu COVID-19.

Anul trecut investițiile Ungariei în Transilvania au depășit un miliard de euro, fără să fie socotiți banii alocați educației, culturii, sănătății.

Comunitățile maghiare din Transilvania, care au fost marginalizate jumătate de secol în perioada comunistă și încă 30 de ani după aceea, încep să se dezvolte pe spezele Ungariei.

Practic, Ungaria a ocupat spațiul pe care România l-a lăsat liber după căderea comunismului, în comunitățile maghiare. Guvernele de la București au continuat politica ceaușistă de a nu lega prin șosele de bună calitate localitățile din secuime de restul țării, iar mai apoi de a ține autostrăzile cât mai departe de marile orașe în care trăiesc comunități semnificative de maghiari. Temerea că aceste căi de acces le-ar permite celor de la Budapesta să ajungă rapid acolo a alimentat frustrările unei minorități care a făcut față jumătate de secol spectrului asmiliării și care continuă să fie marginalizată.

Guvernul ungar a preluat, deci, rolul apărător al cetățenilor români de etnie maghiară, pentru că statul român i-a abandonat: educația pe care le-o oferă maghiarilor nu este de cea mai bună calitate, iar executivul de la Budapesta a ajuns să plătească inclusiv meditațiile la limba română ale copiilor care au ca limbă maternă maghiara. Totul a funcționat după principiul ecoului: maghiarii au cerut să li se restituie universitatea pe care o aveau înainte de 1918 sau să poată avea una în limba lor, Bucureștiul i-a refuzat tranșant și cu scandal, dar Budapesta a fondat și finanțează două universități cu predare în limba (Universitatea Sapientia, cu secții la Cluj, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Universitatea Creștină Partium de la Oradea)

Ungaria își extinde în mod strategic influența în tot spațiul pe care îl administra Budapesta înainte de 1918, cu voia sau prin neglijența statelor gazdă: Serbia, Slovacia, România, Ucraina.

Este vorba despre spațiul vital al Ungariei pe care aceasta vrea să-l dezvolte în beneficiul întregii regiuni, după cum a spus Viktor Orbán, care a vorbit despre reconstruirea Bazinului Carpatic ca despre unul dintre obiectivele cele mai importante ale Ungariei: „a luat sfârşit era celor 100 de ani de singurătate maghiară. Suntem din nou puternici, avem determinare, suntem curajoşi, avem putere, avem bani, avem resurse”.

Prin acest preambul, Viktor Orbán a anunțat că Budapesta îşi invită vecinii să îşi lege ţările de Ungaria prin trenuri de mare viteză şi autostrăzi, să îşi conecteze reţelele energetice şi să îşi armonizeze politicile privind apărarea şi dezvoltarea capacităţilor militare: „Avem o propunere pentru vecinii noștri care poate fi rezumată astfel: să legăm în sfârșit țările noastre unele de altele! Să legăm între ele orașele mari prin autostrăzi și căi ferate de mare viteză. E totuși rușinos cănu există încă asemenea legături între Debrecen și Nagyvárad (Oradea), între Miskolc și Kassa (Kosice), între Nyíregyháza și Szatmárnémeti (Satu Mare), între Pécs și Eszék (Osijek) sau între Budapesta și Kolozsvár (Cluj). Propunem de asemenea să ne conectăm rețelele energetice. E regretabil că nu am realizat acest lucru până acum (…) Dar pentru a reuși, respectul reciproc este indispensabil și propunerile noastre trebuie înțelese numai în acest spirit. În fine, respectul reciproc ne pretinde totodată să vorbim fără ocolișuri.”

România nu a dat niciun răspuns acestei invitații, dar nici nu are o politică regională coerentă și clară, lăsând Ungaria să preia conducerea într-un spațiu pe care l-a pierdut acum 100 de ani. De-atunci însă, Bucureștiul nu a reușit nici să-i seducă pe maghiarii ardeleni, nici să-i facă să se simtă acasă în regiunile pe care le locuiesc cu mult înainte de apariția României moderne.

În contextul epidemiei de coronavirus, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szíjártó, a vorbit despre generozitatea Budapestei care împarte frățește cele 80 de milioane de măști de protecție primte pe podul aerian format cu Beijingul: „fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar” a spus Szíjártó, vorbind despre cei două milioane de maghiari care locuiesc în statele vecine.

Șeful diplomației ungare vrea să oficializeze ideea că maghiarii din afara granițelor sunt „parte a națiunii maghiare”. Ceea ce înseamnă că Budapesta are noi planuri cu statele din vecinătate, în special cu România, unde se află aproape un milion și jumătate de maghiari. Este vorba despre un avertisment, care în subsidiar se referă la starea minorității maghiare, de care Budapesta ar vrea să devină responsabilă nu doar de facto, ci și de jure.

Sursa: Radio Europa Liberă/ Autor: Sabina Fati

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Romania ramane impasibila pentru ca la toate agresiunile Ungariei (economice sau politice) a ramas asa, incluzand aici si Diktatul vienez.
  Romania ramane impasibila pentru ca are mereu guverne antinationale. PSD sau PNL. In ciuda discursului ultranationalist al multor pesedei sau penelei, de fapt autoritatile nu dau doi bani pe patrie! Faptic, nu au nici o contributie notabila, benefica.
  Romania ramane impasibila, pentru ca e prost administrata si, din cauza aia, nu are bani sa contracareze cu propriile investitii, subventii, programe ceea ce face Ungaria cu atata usurinta, rupandu-si bani de la bugetul national pentru a ajutora ungurii de peste granite.

  Reactia ambasadorului nostru este ilustrativa, ca inutila, pentru genul de diplomatie practicat de RO. Cuvinte, vorbe, reactii verbale – atat. Nu, nu e nevoie de declaratii belicoase la adresa Ungariei, nu asa trebuie raspuns.

  Trebuie investit in zonele preponderent locuite de maghiari! Simplu ca buna ziua. Simplu, dar cu ce bani, cand haitele de baroni tre sa fure? E mai simplu sa dai drumul urii declarative fatza de unguri decat sa bagi un ban destept plasat in propria tara!

  • @wooow,iti explodeaza mintea de destept ce esti,veeeereeee!!!

  • Rusine conducatorilor Romaniei din ultimii 30 de ani si clicii numite clasa politica
   .

  • Amice, toată planeta vorbește despre ”Arbitrajul de la Viena”. Inclusiv o serie de istorici obiectivi din România. Numai în mintea celor ce falsifică istoria este vorba de așanumitul dictat….

  • @Robert,
   Asa este. Nu este dictat. Cum ar fi putut personalitati atat de rezonabile si de dedicate cooperarii intre natiuni precum Adolf Hitler si Benito Mussolini sa intermedieze altceva decat un arbitraj in folosul tuturor partilor? Doar au reparat samavolnicia din 1918 a unui extremist precum Ionel Bratianu.

 2. Romania nu e in stare de absolut nimic, romanii pleaca scarbiti de romani

 3. Sa le dau o veste proasta europenistilor.
  Orice mebru al UE poate investi in alta tara membra a UE fiind perfect LEGAL.
  Asadar atata timp cat suntem membrii ai UE , Ungaria , daca vrea ,poate sa ne cumpere cu totul si e perfect legal,poate investi ,poate cumpara pamant ,poate cumpara firme romanesti perfect legal.
  Asa ca nu mai dati vina pe unii si pe altii ,tot rahatul asta il datoram UE.

  • Aha să înțelegem că și din această perspectivă tot bolșevicii soroșiși globaliști de la Bruxelles sunt de vină, nu un stat incompetent care de 100 de ani își tratează provinciile obținute prin pronie cerească și noroc imens în 1918 ca pe niște fiefuri medievale pe care nu știe să și le gospodărească (aici mă refer la săraca Moldova de dincoace de Prut care în 1859 a renunțat la multe iar după 60 de ani ieșenii făceau memoriu că vor investiții și căi ferate ca după alți 100 să facă iar proteste că vor autostrăzi). Mi-e efectiv scârbă că mai există idioți care nu văd numai amenințări alogene și conspiraționiste când propria lor ogradă-i plină cu balegă. Hai sictir.

  • @metro2033…alt trist,sunteti multi??

 4. Cand esti un stat impotent si corupt, uneori se mai intampla sa vina altii si sa iti arunce 50 de bani in palaria intinsa pe jos. Dar nu trebuie sa te superi pe cel care ti-a ranit orgoliul. Trebuie sa te ridici de jos si sa te apuci de treaba.

 5. Articolul expune bine si relativ neutru situatia cu o singura exceptie.
  ”România ignoră ajutorul oferit de Ungaria maghiarilor din Ardeal, fiindcă Bucureștiul face lucruri similare în R. Moldova, deși cu mai puțini bani și ceva mai ineficient.”
  Romania NU acorda ajutoare exclusiv romanilor din Republica Moldova, R. Moldova are minoritati importante de rusi si ucrainieni. Romania acorda ajutoare institutionale tuturor cetatenilor moldoveni FARA DISCRIMINARE!
  Ungaria acorda ajutoare discriminatorii cetatenilor romani . Cele doua forme de ajutor par la fel dar nu sunt pentru ca ajutorul Romaniei NU produce tensiuni sociale fata de minoritatile ruse sau ucrainiene pe cand cele ale partidului rasist si xenofob condus de dictator wannabe Viktor Orban genereaza tensiuni interetnice , radicalizeaza si seamana discordie intre cetatenii romani.
  Ni se aduce aminte , inclusiv de catre dl Boia, de frustrarile si suferinta generata de Trianon!
  Dar fara sa se puna in context cu frustrarile si suferintele imense ale romanilor transilvaneni care au indurat marginalizarea, oprimarea si discriminarea Regatului Ungar timp de sute de ani !
  Romania trebuie sa-si creasca o pereche de coaie daca nu le are si sa adopte o pozitie respectuoasa dar foarte ferma fata de regimul antidemocratic, rasist, xenofob, romanofob, antisemit si iredentist instaurat de Viktor Orban.

  • Romania acorda ajutoare institutionale tuturor cetatenilor moldoveni FARA DISCRIMINARE! – Poti dovedii? Eu nu am gasit nici un site, dar nici o informatie in care sa vad, din ce consta acest ajutor, cine poate sa aplice, si unde si cand. Si sincer nici nu ma intereseaza, sunt de acord, sa fie sprijinite, chiar din impozite platite de mine, consider ca este corect.
   Si consider ca este corecta faptul ca Ungaria decide cine pot fi beneficiari resurselor sale, din momentul nu este o obligatie legala, ci una legata de sustinerea culturii maghiare si a comunitatilor maghiare de peste hotarele Ungariei. Si asta e corect. Numai ca este mult ma eficient, si mult mai controlabil, ca merge pe finantari de proiecte, cu rapoarte, etc, ca la fondurile UE, dar nu asa de burocratic cum este in Romania.
   Pe de alta parte, imi pasa cel mai putin ce s-a intamplat acum 100 de ani, 200 de ani, si mai mult, cine pe cine a alungat de unde si de ce.
   Eu traiesc acum aici, vorbesc romana si maghiara, nu vrea sa car caruta pamantul Ardealului la Budapesta, dar vrea sa am acces la infrastructura, la educatie, si c-am la tot ce se asteapta oricare roman din Romania de la guvernul tarii. Astept de la statul roman sa protejeze proprietatea privata, sa protejeze libertatea mea si a voastra, si sa ma simt liber acolo unde traiesc. Pai nu cred ca a-si cere mult mai mult, decat orice roman.

  • ”Poti dovedii? ” haha, cand nu poti combate teza principala ( anume ca Ungaria actioneaza pe teritoriul unui stat suveran in mod dicriminatoriu fata de cetatenii romani si ca Romania nu are nici cea mai mica obligatie sa tolereze asa ceva avand in vedere consecintele de polarizarea si tensiune sociala etnica ), tu incerci sa diminuezi o teza colaterala. Dar tot respectul si aprecierea pentru ca vorbesti si limba Romana foarte bine. Si da, ai dreptul la EXACT aceleasi drepturi ca etnic maghiar dar nu si dreptul la privilegii motivate etnic la fel cum nici romanii nu au dreptul la privilegii fata de alti cetateni romani. Se numeste DISCRIMINARE.
   Statul Roman NU a acordat niciodat o sustinere financiara sau de alt fel Republicii Moldova impunand ca acel ajutor sa fie directionat doar pentru etnicii romani , este binestiut acest lucru din declaratiile oficiale si din presa.
   Daca gasesti tu vreun articol sau vreo informatie care sustine ca etnicii ucrainieni sau rusi nu au beneficiat de acele ajutoare de stat sunt dispus sa-mi schimb parerea despre faptul ca Romania si Ungaria nu ”ajuta” la fel.
   E o chestiune care pare de nuanta dar motivele si implicatiile sunt foarte diferite !
   In rest cele bune si eu imi doresc o relatie de egalitate si fratie cu comunitatea maghiara din Romania dar fara zazania si discordia partidului rasist condus de V.Orban. Bineinteles ca nu duce nimeni pamantul la Budapesta dar nici nu trebuie sa acceptam faptul ca politicienii xenofobi din partidul lui V Orban ( partid autocrat anti- european si anti-democratic) sa intervina in Romania altfel decat prin acord oficial bilateral .
   Iar daca V.Orban nu vrea acest tip de relatie oficiala corecta, nu vrea nici presa libera si nici o Uniune democratica in Europa poate il primeste Putin in Urali daca-i mai face cateva plecaciuni duplicitare.

 6. „Guvernele de la București au continuat politica ceaușistă de a nu lega prin șosele de bună calitate localitățile din secuime de restul țării, iar mai apoi de a ține autostrăzile cât mai departe de marile orașe în care trăiesc comunități semnificative de maghiari.” Ba s-avem pardon, guvernele de la Bucuresti pur si simplu n-au facut pentru ca n-au facut, nu ca sa ocoleasca orasele locuite de unguri. Europei Libere i-a placut mereu sa manince si un pic de rahat si vad ca n-a renuntat la obicei.

  • Corect, guvernele de la Bucuresti NU au facut nici in Moldova uitata de lume, nici in sudul subdezvoltat!
   Iar in Transilvania marile orase sunt dezvoltate, dar restul localitatilor sunt inca departe…
   Iar soselele de „buna calitate”, caile ferate, trenurile TOATE sunt la fel in Tara: jalnice!
   Foarte corect!

 7. Pai, Dragnea si Tariceanu i-au deschis usile lui Viktor Orban, invitandu-l sa faca ce vrea in Transilvania!
  Uite 3 exemple:

  1) In Noiembrie 2018:
  „Premierul Ungariei anunta ca are ACORDUL Autoritatilor din Romania pentru INVESTITIILE din Transilvania.
  Prim-ministrul Viktor Orban pare incantat de relatiile pe care le-a stabilit cu autoritatile romane, potrivit unui discurs tinut la cea de-a XVII-a reuniune a Conferintei Permanente Maghiare (Maert), desfasurata cu usile inchise.
  Premierul a explicat ca ca are ACORDUL Statului roman pentru programele economice adresate comunitatilor maghiare din Romania.

  In plus, Viktor Orban a apreciat votul europarlamentarilor romani din ALDE impotriva rezolutiei Sargentini care condamna Ungaria, iar ca urmare europarlamentarii unguri au votat la randul lor impotriva rezolutiei critice a Parlamentului European privind Romania, potrivit agentiei maghiare de presa MTI.

  Discursul lui Orban:
  „Analizand programele de dezvoltare economica din afara granitelor, legat de Transilvania, Orban a subliniat ca nu are sens sa fie anuntate programe economice intr-o forma in care statul care exercita puterea, sa poata ataca cu urmari intreprinderile subventionate.
  Premierul ungar a cerut partidelor etnice maghiare din tarile vecine Ungariei sa se asigure mai intai ca au sprijinul MAJORITATILOR nationale respective pentru astfel de initiative si a dat ca exemplu Romania, unde Ungaria poate implementa programe de dezvoltare economica, cu acordul natiunii majoritare.
  „Am fost norocosi”!
  „Acest lucru s-a realizat in Romania, am fost si norocosi”, a afirmat Viktor Orban, care a precizat ca s-au orientat dupa modelul german. El a subliniat ca astazi se pot realiza programe de dezvoltare economica, evident, nu fara obstacole deoarece asa ceva nu exista, dar, in principiu, cu acordul natiunii majoritare.
  „Aceste programe merg bine; potrivit calculelor fiecare forint care este cheltuit pe programele de dezvoltare economica de peste hotare, are ca rezultat o crestere de doi forinti la PIB,” spune Orban.

  2) Iulie 2018:
  Victor Ponta: „Viktor Orban nu si-ar permite sa ne jigneasca la noi acasa daca nu am fi condusi de o gasca de hoti analfabeti”.
  Fostul premier Victor Ponta sustine ca premierul ungar Viktor Orban „ar fi trebuit sa taca” atunci cand a spus ca pentru maghiari, Anul Centenarului nu este un moment festiv, afirmand ca, daca am fi avut astazi „conducatori care sa inspire respect”, acesta nu si-ar permite sa jigneasca.

  Ponta sustine ca Viktor Orban stie ca omologii sai de la Bucuresti „il vad azi ca pe un model si sunt dispusi sa vanda pentru bani si interes personal tot ceea ce s-a obtinut intr-o suta de ani”.
  „Pentru romani Centenarul Marii Uniri este un moment festiv, un an de mandrie si bucurie, iar premierul Viktor Orban ar fi trebuit sa taca (daca nu putea sa se exprime respectuos si politicos), dar si un moment in care trebuie sa vedem diferenta uriasa intre liderii politici nationali pe care poporul roman ii avea in 1918 si GASCA de HOTI Analfabeti care ne conduce in 2018!”, a scris Victor Ponta pe contul sau de Facebook.
  Ponta sustine ca, daca am fi avut astazi „conducatori care sa inspire respect”, premierul ungar nu si-ar permite sa ne jigneasca.
  „Daca Romania ar avea azi conducatori care sa inspire respect, cu siguranta ca Viktor Orban nu si-ar permite sa ne jigneasca la noi acasa. Stie insa ca omologii sai de la Bucuresti il vad azi ca pe un model si ca sunt dispusi sa vanda pentru bani si interes personal tot ceea ce s-a obtinut intr-o suta de ani!” a mai adaugat acesta.
  Premierul ungar Viktor Orban a declarat sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, judetul Harghita, ca Romania a intrat acum 100 de ani in epoca moderna, dar pentru maghiari asta nu reprezinta „un moment festiv” si ca de 100 de ani Romania nu stie ce sa faca in privinta celor 1,5 milioane de maghiari, iar Bucurestiul sustine ca Tinutul Secuiesc nici nu exista.”

  3). 17 Februarie 2018:
  „Au fost semnate Contractele de FINANTARE referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei.
  Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei FINANTATA de GUVERNUL Ungariei au fost semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.
  În cadrul acestui Proiect pilot de anvergură, 521 de întreprinderi şi persoane fizice au obţinut finanţări în valoare totală de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 22.434.000 de lei) pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, ori pentru întabularea terenurilor agricole în cartea funciară.

  Cu ocazia semnării contractelor, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria a afirmat că autorităţile locale şi cetăţenii pot răsufla usuraţi, deoarece programul, în care mulţi nu a avut iniţial încredere datorită experienţelor negative anterioare, a fost demarat.

  El a adăugat: succesul demarării programului se datorează existenţei unui guvern solid în Ungaria, credinţei aplicanţilor, activităţii exemplare de organizare desfăşurate de Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş, însărcinată cu derularea proiectului, precum şi SPRIJINULUI acordat de Guvernul ROMAN.

  Levente Magyar i-a salutat pe aplicanţii de etnie română adresându-le câteva propoziţii în limba română. El a considerat important faptul că GUVERNUL Român a primit în mod POZITIV Programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. El i-a MULTUMIT în mod SPECIAL lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că FARA Sprijinul acestuia Proiectul NU ar fi ajuns în etapa actuală.
  Secretarul de stat a precizat că în urma semnării contractelor de finanţare, guvernul maghiar va vira subvenţiile, iar aplicanţii îşi vor putea procura utilajele sau animalele de prăsilă în câteva săptămâni. A adăugat că obiectivul final este asigurarea condiţiilor de trai şi ale rămânerii pe plaiurile natale din Câmpia Transilvaniei şi din întregul Ardeal. ”
  https://www.punctul.ro/au-fost-semnate-contractele-de-finantare-referitoare-la-programul-de-dezvoltare-economica-a-zonei-mures-campia-transilvaniei/

 8. Romania ajuta cetatenii Republicii Moldova indeferent de etnie, si o face in concordanta cu legislatia RM, si prin coordonare cu Chisinau. Contrar guvernul maghiar o face pe criterii etnice si separatiste, in primul rind Budapesta incearca sa dezbine societatea romana, sa faca scandaluri si sa sfideze guvernarea de la Bucuresti, scopul este de a crea un al doilea centru de guvernare in vestul Romaniei. unde mai pui ca la budapesta e un regim autoritar care joaca pentru Putin impotriva blocului NATO, impotriva UE, impotriva Ucrainei, impotriva propriilor jurnalisti si a libertatii, cu un iz nazist, nazismul lor se vede in primul rind cind te uiti cum vorbesc ei despre migranti

 9. Dua Al Doile Razboi Mondial, fiecare tara a inventat o rezistenta antigermana. Francezii au inventat Resistance, italienii – partiggiani, ameble la fel de imaginare. Cehii au nationalizat Operatiunea Antropidul (in realitate, un act terorist organizat de britanici).

  Romanii au imaginat comisarul Moldovan si pe Pistruiatu. Dar aia erau la Bucuresti. Nici macar in gluma nu s-a vorbit despre o rezistenta antimaghiara in Cluj, Oradea sau Targu Mures, in cei trei ani de ocupatie hortista.

  Au existat cativa opozanti, ca cel care ar fi aruncat grenada spre ocupanti la Treznea. A existat milionul de refugiati in tara. Au existat sutele de mii de unguri care aruncau cu flori in tancurile lui Horthy in Harcov. Dar majoritatea Ardealului erau bunicii clujenilor de azi, care, ca si clujenii de azi, credeau ca e ceva foarte occidental in lustruirea cizmei unguresti. #maiaproapedeviena

  De aia e „impasibila” Romania.

 10. Daca Victor Orban considera ca ii vrea pe etnici ungurii in Ungaria ii poate lua ,dar ma indoiesc ca vor accepta asta de la o conducere vanduta Rusiei! La urmatoarele alegeri parlamentare daca vom iesi peste 60% la vot scapam de UDMR, acest partid care a facut mai mult un deserviciu minoritati maghiare si Romaniei

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.