G4Media.ro

Estonia a reușit să dejoace o operațiune hibridă rusă. 10 persoane au…

Sursa foto: European Council

Estonia a reușit să dejoace o operațiune hibridă rusă. 10 persoane au fost arestate

Premierul Estoniei Kaja Kallas a afirmat marți că serviciile de securitate ale țării au dejucat o operațiune hibridă rusă. Operațiunea a implicat deteriorarea proprietății și defăimarea monumentelor, inclusiv un atac asupra mașinii ministrului de interne Lauri Läänemets și a unui vehicul aparținând lui Andrei Šumakov, editor al site-ului de știri Delfi, transmite Politico.

„Știm că Kremlinul vizează toate societățile noastre democratice. Răspunsul nostru: să fim deschiși și să le dezvăluim metodele”, a scris Kallas pe X, fostul Twitter.

Procurorul de stat Triinu Olev a declarat că 10 persoane au fost arestate, inclusiv cetățeni ruși și cetățeni cu dublă cetățenie rusă și estoniană; șase dintre acestea sunt încă în arest.

Operațiunea rusă a urmărit să răspândească frica și să creeze tensiuni în societatea estoniană, dar nu a reușit acest lucru, a declarat Serviciul de securitate internă estonian.

„Mai devreme sau mai târziu, îi vom prinde pe cei care încearcă să pună în pericol securitatea statului estonian”, a declarat Margo Palloson, directorul SSI.

Palloson a precizat că autorii actelor de vandalism au fost adesea recrutați prin intermediul rețelelor de socializare. „Oamenii atenți ne-au ajutat deja foarte mult”, a spus el, îndemnând publicul să raporteze activitățile suspecte online către ISS. Rusia i-a folosit pe localnici ca instrumente și apoi i-a lăsat să se confrunte singuri cu consecințele, a precizat el.

Rusia a contestat informațiile Estoniei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, declarând pentru POLITICO: „Acestea sunt niște știri din lumea oglinzilor. Regimul estonian sponsorizează terorismul – președintelui ucrainean Volodimir Zelenski – urmărește o politică rusofobă, conduce în fruntea războiului de sancțiuni împotriva țării noastre, iar apoi face gălăgie pentru ferestre sparte? Este un teatru al absurdului.”

Marți, ministerul de externe al Estoniei a declarat că îl va convoca pe diplomatul de top al Rusiei în această țară.

În legătură cu acest subiect, serviciul de securitate de stat din Letonia, VDD, a reținut un cetățean cu dublă cetățenie estonă și rusă pentru că a turnat vopsea roșie pe un monument comemorativ din Al Doilea Război Mondial dedicat soldaților letoni care au luptat împotriva Armatei Roșii din Uniunea Sovietică. VDD a deschis un dosar penal împotriva persoanei în cauză pentru că a ajutat serviciile secrete rusești într-o acțiune îndreptată împotriva Letoniei.

Operațiunea estoniană de zădărnicire a activităților rusești în țările baltice are loc în contextul în care Estonia este supusă unui control sporit în ceea ce privește poziția sa față de monumentele din epoca sovietică. Premierul Kaja Kallas s-a aflat recent pe o listă de persoane căutate de Rusia pentru „profanarea memoriei istorice”, o acuzație care provine din faptul că Estonia a îndepărtat monumentele de război sovietice din Narva (estul țării).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cred ca e de subliniat ceva extrem de important Cetatenii letoni au incredere si au ajutat serviciile sa blocheze actiunile mujicilor E foarte important ca o tara sa fie aliniata in a se apara de dezinformare si actiuni destabilizatoare fara sosoci si aur-olaci. Coeziunea nationala in jurul independentei si democratiei sunt cheia in acest secol pentru succesul unei natiuni. Pe probleme politice si economice concurenta interna intre partide, organizatii, ONG-uri, cetateni e de dorit dar pentru mentinerea valorilor societatii democratice e nevoie de coeziune

  2. Pe Simion cand il arestati pentru operationea hibrida AUR?