G4Media.ro

Este puțin probabil ca Putin să fie arestat cât timp este în…

Sursa foto: Kremlin.ru

Este puțin probabil ca Putin să fie arestat cât timp este în funcție – Departamentul de Stat al SUA

Beth Van Schaack, ambasadorul Statelor Unite pentru Justiție Penală Globală și reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, și-a exprimat îndoiala că președintele rus Vladimir Putin va fi arestat pentru crime în Ucraina cât timp va rămâne în funcție ca șef de stat. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru publicația Babel, citat de cotidianul ucrainean Pravda.

Van Schaack a repetat teza sa de lungă durată potrivit căreia SUA sprijină ideea unui tribunal internațional în cadrul sistemului judiciar din Ucraina. Cu toate acestea, o astfel de instanță nu va putea depăși imunitatea lui Putin atât timp cât acesta rămâne în funcție. Van Schaack consideră însă că șeful Federației Ruse nu va fi arestat atât timp cât deține cea mai înaltă funcție în Rusia.

:”Este puțin probabil ca cineva să îl aresteze pe Putin cât timp este șef de stat. Dacă va ajunge în custodia unui tribunal străin, a CPI sau a camerei speciale ucrainene, cel mai probabil se va întâmpla pentru că nu va mai fi șef de stat”, a declarat Beth Van Schaack.

În același timp, ea a precizat că „acest lucru nu înseamnă că nu se poate începe o anchetă, nu se pot pregăti acuzații împotriva lui și a altor persoane din lanțul de comandă”.

La întrebarea dacă merită efortul un tribunal care nu poate depăși imunitatea președintelui, reprezentanta Departamentului de Stat a răspuns afirmativ.

„Categoric merită. Există mulți alți oficiali de rang înalt din Rusia care sunt responsabili pentru războiul din Ucraina. Aceștia ocupă poziții de conducere de rang înalt, iau decizii și dirijează acțiuni care reprezintă agresiunea rusă. Acești oameni trebuie să răspundă pentru crima de agresiune, pentru toate crimele de război și atrocitățile. Prin urmare, o cameră specială de punere sub acuzare are încă sens”, a declarat Van Schaack.

În același timp, Van Schaack a subliniat că Ucraina ar trebui să continue investigația împotriva lui Putin cât timp acesta se află la putere și ar trebui să fie pregătită pentru o acțiune rapidă în cazul în care în Rusia vor începe transformări politice și acesta își va pierde poziția și imunitatea.

În iulie, procurorul general adjunct Kenneth Polite a confirmat că Statele Unite susțin un tribunal internațional care să se bazeze pe legislația ucraineană „dar să includă concepte de drept internațional”.

Anterior, într-un interviu acordat publicației europene Pravda, Anton Korinevici, ambasador în misiune specială la Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe, a declarat că decizia privind modul în care va arăta un tribunal privind crima de agresiune a Rusiei nu a fost încă luată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...