G4Media.ro

Eşec electoral la Hamburg pentru partidul Angelei Merkel / Extrema dreapta, exclusă…

Eşec electoral la Hamburg pentru partidul Angelei Merkel / Extrema dreapta, exclusă din parlamentul regional

Alegătorii din Hamburg i-au administrat duminică un eşec electoral partidului conservator al Angelei Merkel, în plină criză internă, şi au exclus formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) din parlamentul regional, potrivit primelor estimări citate de AFP, citată de Agerpres.

CDU, care îşi caută un lider şi o linie coerentă după ce succesoarea desemnată a Angelei Merkel a aruncat prosopul la jumătatea lunii februarie, a căzut pe locul al treilea, cu circa 11% din sufragii, faţă de 15,9% la ultimul scrutin din 2015, potrivit canalului public ARD.

„Este un fiasco”, a comentat ARD, evocând „al doilea cel mai slab scor din istoria” partidului conservator după un 9% obţinut în 1951 în oraşul-stat Bremen.

Social-democraţii, în netă pierdere de viteză pe plan naţional, şi-au păstrat fieful cu 37,5% din sufragii, dar Verzii au crescut de la 12,3% la peste 25%, ceea ce reflectă valul ecologist din ţară după alegerile europene din mai 2019, pe fondul preocupărilor privind schimbarea climatică.

După ce s-a instalat din 2014 în cele 16 parlamente regionale ale ţării, depăşind chiar 20% în unele landuri din fosta RDG, AfD ar fi căzut la limită sub pragul de 5%, potrivit ARD.

În fine, liberalii din FDP ar putea ieşi şi ei din adunarea regională, fiind estimaţi cu un scor aflat uşor sub 5%. Acest partid s-a aflat în centrul unei recente crize politice în landul Turingia, unde un liberal a fost ales la preşedinţia regiunii cu voturi ale dreptei şi extremei drepte.

Scrutinul de la Hamburg, totuşi puţin reprezentativ pentru Germania cu cei 1,3 milioane de alegători ai săi de peste 16 ani înclinând către centru-stânga într-un oraş prosper, intervine în plină criză de identitate pentru partidul conservator.

CDU urmează să anunţe luni cine ar urma să vină la conducerea formaţiunii pentru a pregăti succesiunea Angelei Merkel, în orizontul lui 2021.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nemtii sunt niste cretini bolnavi psihic!

  2. Ce bine sună ”parlament regional”. Și mai bine ar suna Parlamentul Regional al Transilvaniei. Sau Moldovei. Sau Banatului. Sau Olteniei și Munteniei.

    • Ce bine ar suna sa nu mai mananci tu atata rahat pe aici cu parlamentele tale cu tot. Sunt multi care ar vrea sa vada Romania dezintegrata, sparta in bucati, insa suntem puternici in fata unor astfel de actiuni.

  3. ” i-au administrat duminică un eşec” ?! Conform DEX:
    EȘÉC, eșecuri, s. n. – Înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. – Din fr. échec.
    Cum sa administrezi cuiva o infrangere?