G4Media.ro

Erorile inteligenței artificiale/ Funcția Google de căutare bazată pe inteligență artificială spune…

Sursa foto: Pixabay

Erorile inteligenței artificiale/ Funcția Google de căutare bazată pe inteligență artificială spune utilizatorilor că ar trebui folosit lipici pentru ca brânza să rămână lipită pe pizza

Noua funcție de căutare a Google, AI Overviews, pare să meargă prost, scrie Business Insider. Instrumentul, care oferă rezumate generate de inteligența artificială ale rezultatelor căutărilor, a părut să instruiască un utilizator să pună lipici pe pizza atunci când a căutat „brânză care nu se lipește de pizza”.

O captură de ecran a rezumatului generat de aceasta, postată pe X, arată că a răspuns cu „brânza poate aluneca de pe pizza din mai multe motive” și că utilizatorul ar putea încerca să adauge „aproximativ ⅛ cană de lipici non-toxic la sos pentru a-i da mai multă aderență”.

Sursa foto: x.com

Potrivit unui alt utilizator X, sugestia pare să se fi bazat pe un comentariu Reddit de acum 11 ani, care era probabil o glumă.

Google a început să testeze funcția AI Overviews în SUA și în Marea Britanie la începutul acestui an și a anunțat că va fi implementată pe scară mai largă până la sfârșitul anului 2024. Liz Reid, șefa departamentului de căutare, a prezentat-o ca fiind „Google va face căutările pentru tine” la o conferință a companiei de săptămâna trecută.

Sfaturile cu lipici la pizza evidențiază capcanele utilizării funcției de inteligență artificială pentru a căuta informații. În alte cazuri, după cum subliniază Peter Kafka de la Business Insider, o problemă cu motoarele generative de inteligență artificială este că acestea pot inventa pur și simplu lucruri.

Kafka a folosit AI Overviews pentru a întreba dacă Turnul Londrei a fost afectat de bombele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rezumatul a confundat monumentul cu turnul cu ceas cunoscut sub numele de Big Ben. Rezumatul spunea că „acoperișul și cadranele au fost avariate în timpul unui raid aerian”, dar acest lucru nu este corect.

Utilizatorii de pe rețelele de socializare au împărtășit și alte exemple de sinteze AI care au generat răspunsuri inexacte, inclusiv atunci când a spus că un „câine a jucat în NHL”.

Un reprezentant Google a declarat anterior pentru  publicația citată că astfel de exemple au fost „interogări extrem de rare și nu sunt reprezentative pentru experiențele majorității oamenilor”. Aceștia au adăugat că „marea majoritate a AI Overviews oferă informații de înaltă calitate” și că a efectuat „teste extinse” înainte de a lansa funcția.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 💩 la tava