G4Media.ro

Erdogan se confruntă cu o rară rebeliune în interiorul partidului pe fondul…

Erdogan se confruntă cu o rară rebeliune în interiorul partidului pe fondul rezultatelor slabe din economie

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a confruntat recent cu un semn rar de rebeliune în interiorul partidului de guvernare venit din parte foștilor săi aliați, care i-au contestat poziția de conducere pe fondul deteriorării economice și pierderii alegerilor locale de luna trecută în Istanbul și Ankara, se arată într-o analiză Bloomberg.

Ahmet Davutoglu, care la un moment dat urma să devină succesorul lui Erdogan la conducerea partidului AK, a declarat că „trebuie să acceptăm realitatea că sprijinul popular a scăzut” din cauza politicilor „arogante”. Declarația scrisă a fostului prim ministru de luni a evitat orice critică personală la adresa lui Erdogan, deși a fost un atac vehement la politicile economice și la presiunile asupra libertății de exprimare adoptate în timpul președintelui AKP.

„Nu putem administra criza economică dacă îi negăm existența”, a spus Davutoglu, care este în continuare membru AKP, dar nu și parlamentar. „O criză guvernamentală se află la rădăcina crizei economice care are loc în aceste momente”.

Davutoglu a avertizat cu privire la pericolul pe care abandonarea pieței libere l-ar avea asupra economiei și a declarat că alianța electorală a AKP cu ultra-naționaliștii transformă guvernul în ostaticul unui mic grup politic. Mass media pro-guvernamentală din Turcia nu a difuzat chemarea la reformă lansată de Davutoglu.

În critica pe care o aduce lui Erdogan, Davutoglu are în față un lider care a învins oponenți puternici și a supraviețuit unei încercări de lovituri de stat în 2016. Erdogan, în vârstă de 65 de ani, și-a avertizat în repetate rânduri membrii de partid să nu „trădeze” și nu a arătat niciun semn de toleranță disidenților din partid din trecut.

Nihat Ali Ozcan, un strateg politic al Fundație de Cercetare a Politicilor Economice cu sediul în Ankara, a comentat declarația lui Davutoglu spunând că acesta „nu are capacitatea sau influența necesară în AKP sau printre susținătorii partidului pentru a fi provocare serioasă la adresa lui Erdogan”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.