G4Media.ro

Elveția: Referendum pe modelul Brexit. Elvețienii chemați să decidă prin vot dacă…

Elveția: Referendum pe modelul Brexit. Elvețienii chemați să decidă prin vot dacă mențin tratatul de liberă circulație cu UE

Referendum pe modelul Brexit în Elveția. Alegătorii decid duminică dacă mențin tratatul de liberă circulație cu țările din Uniunea Europeana.

Elvețienii sunt chemați duminică la urne pentru a vota dacă mențin tratatul de liberă circulație cu UE, într-un referendum ce amintește de campania pentru Brexit, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Cel mai mare partid din parlamentul Elvețian, Partidul Poporului (PPE), cu un mesaj puternic de dreapta și împotriva imigrației, a cerut acest vot, spunând că țara trebuie să aibă dreptul de a decide câți migranți acceptă pe teritoriul său.

Potrivit sondajelor interne, inițiativa PPE e sortită eșecului. Cel mai recent rezultat arată că 63% dintre cetățeni se opun anulării tratatului de liberă circulație, ceea ce sugerează că electoratul preferă stabilitatea într-o perioadă de nesiguranță economică provocată de pandemie.

sursa: FB / Schweizerische Volkspartei

Străinii reprezintă circa un sfert din cei 8,6 milioane de locuitori ai Elveției. Estimările sunt că în următorii 30 de ani imigrația va crește populația țării la 10 milioane de locuitori.

„Imigranții ne schimbă cultura”, se arată pe site-ul de campanie al PPE. „Piețele publice, trenurile și străzile au devenit mai nesigure. În plus, practic jumătate din beneficiarii de ajutor social sunt străini”.

Oponenții referendumului spun că inițiativa ar rupe legăturile cu UE și ar văduvi țara de muncitorii calificați de care are nevoie.

PPE a mai încercat să impună o inițiativă similară în 2014, când a pierdut la limită pe tema unui vot privind limitarea numărului de imigranți.

sursa foto: Facebook / Schweizerische Volkspartei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Incet,dar sigur UE devine amintire..comisari comunisti europeni trebuie sa isi caute de lucru prin China…

 2. trebuie sa fii timpit sa pleci din UE

  • Este în EFTA, European Free Trade Area. îi interesează doar comerțul cu UE. Pot închide poarta oricând unilateral pentru străini, fără să afecteze acordul comercial cu UE.

  • @Muresan e un trol rusnac, imputit asa ca nu-l bagati in seama

 3. Occidentul ne va da 80 de miliarde. Statul de drept. Uite o vrabie.

 4. Yuppp

 5. Poate traducerea nu e completa.
  Ce se întelege prin „libera circulatie”? Daca e vorba de dreptul la resedinta sau la munca, imigrantii de care se tem sunt cetateni UE sau refugiati? Beneficiarii „straini” de ajutor social sunt cetateni UE?
  Sau li s-a îmbrebenit mintea ca britanicilor? Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac.

 6. Ce vom mai rade, cand se vor trezi ca nu vor mai putea iesi pe cale terestra, fara viza (F, I, D, A) Nu prea cred ca vor vota asa ceva. Insa mai stii?
  Succes le doresc 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.