G4Media.ro

Elon Musk a reactivat contul conspiraţionistului de extremă dreapta Alex Jones pe…

captura youtube

Elon Musk a reactivat contul conspiraţionistului de extremă dreapta Alex Jones pe reţeaua de socializare X

Elon Musk a reactivat duminică contul de pe reţeaua de socializare X, închis în 2018, al conspiraţionistului american de extremă dreapta Alex Jones, cunoscut în special după ce a afirmat că masacrul comis într-o şcoală din Statele Unite a fost doar o înscenare coordonată de opozanţi ai armelor de foc, informează AFP, citată de Agerpres.

Proprietarul reţelei X a publicat sâmbătă un sondaj de opinie pe contul său: „Să îl reintegrăm pe Alex Jones pe această platformă? Vox Populi, Vox Dei (Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu – n.red.)”.

Alex Jones este cunoscut în special după ce a afirmat că masacrul armat comis în şcoala din Sandy Hook, în urma căruia 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi în 2012, nu a fost decât o înscenare.

Aproape 2 milioane de utilizatori ai platformei X au participat la acest sondaj, iar cei care au răspuns prin „da” au avut câştig de cauză, cu 70,1% din totalul voturilor exprimate. „Poporul a vorbit şi aşa trebuie să fie”, a tranşat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, miliardarul Elon Musk, care apără o abordare radicală a libertăţii de exprimare.

Duminică dimineaţă, contul lui Alex Jones era din nou vizibil pe reţeaua de socializare, a constatat o jurnalistă de la AFP.

Alex Jones a redistribuit cu această ocazie un mesaj de bun-venit adresat influencerului americano-britanic Andrew Tate – aflat sub control judiciar în România, în aşteptarea unui proces în care va fi judecat pentru trafic de persoane.

Precedentul său mesaj data din 6 septembrie 2018, ziua în care reţeaua de socializare a anunţat suspendarea definitivă a conturilor sale, după difuzarea unor mesaje şi videoclipuri care ar fi încălcat regulamentul platformei.

Elon Musk a cumpărat în octombrie 2022 reţeaua Twitter, pe care a redenumit-o apoi X şi care a înregistrat de atunci o relaxare a regulilor privind dezinformarea, o reducere a echipelor de moderare a conţinuturilor şi o revenire a mai multor personalităţi controversate. Mai multe asociaţii au remarcat o creştere a dezinformării şi a hărţuirii.

Alex Jones a afirmat că masacrul din şcoala Sandy Hook din Newton, un oraş din statul american Connecticut, a fost o înscenare a opozanţilor armelor de foc şi că părinţii îndureraţi după acea tragedie erau „actori”. Teoria lui s-a răspândit pe internet şi mai multe rude ale victimelor au depus plângere în instanţă pentru defăimare, explicând că au fost hărţuite de admiratori ai lui Alex Jones.

El a fost obligat în 2022 să plătească aproape 1,5 miliarde de dolari sub formă de amenzi sau despăgubiri, iar apoi şi-a declarat falimentul personal, la câteva luni după ce compania sa Free Speech Systems intrase la rândul ei în faliment.

Pe site-ul său, Infowars, rapperul american Kany West a făcut o apologie a hitlerismului în decembrie 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...