G4Media.ro

Elon Musk a dat în judecată OpenAI și pe Sam Altman pentru…

Sursa foto: Wikimedia (colaj G4Media)

Elon Musk a dat în judecată OpenAI și pe Sam Altman pentru „abandonarea misiunii” inițiale, aceea de a ajuta omenirea / Șeful Tesla se teme de o apocalipsă provocată de inteligența artificială

Elon Musk a dat în judecată compania OpenAI și pe directorul executiv al acesteia, Sam Altman, pe motiv că organizația și-a abandonat misiunea inițială, aceea de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul oamenilor, nu pentru profit, transmite Reuters. Șeful Tesla crede că inteligența artificială are potențialul de a distruge civilizația umană.

Potrivit documentelor depuse în instanță, doi dintre cofondatorii companiei, Sam Altman și Greg Brockman, au mers la Musk și l-au rugat să îi ajute să deschidă o companie deschisă (open source), care nu este orientată spre profit. Între timp, OpenAI, în care a investit o sumă mare gigantul Microsoft, a început să se concentreze pe profitabilitate.

Mai mult, avocații lui Musk spun că OpenAI a păstrat „complet secret” designul GPT-4, cel mai avansat model al său de inteligență artificială.

Elon Musk, care conduce companiile Tesla și SpaceX, este unul dintre cofondatorii companiei lansate în 2015. El a părăsit consiliul director în 2018.

Anul trecut, Altman a fost concediat de consiliul director al OpenAI. Membri acestuia au spus atunci că ei încearcă să apere misiunea inițială a companiei, care era aceea de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul umanității. Peste câteva zile, antreprenorul a revenit în fruntea OpenAI, în urma presiunilor făcute de angajați, alături de un nou consiliu de administrație.

Citește și: Miliardarii, preocupați de apocalipsă. Zuckerberg, Altman și youtuber-ii bogați își construiesc buncăre / În România un adăpost subteran costă 70.000 de euro / Cum explică psihologii fenomenul

ChatGPT este unul dintre cele mai de succes produse software din istorie. Platforma este folosită de companii și utilizatorii individuali pentru sarcini multiple, cum ar fi scrierea de cod pentru computere, redactarea de articole sau realizarea de rezumate la texte de mari dimensiuni.

Elon Musk se teme că inteligența artificială poate aduce apocalipsa

Elon Musk a declarat în trecut că inteligența artificială este mai periculoasă decât bombele nucleare. „Trebuie să fim foarte atenți cu inteligența artificială, deoarece este mai periculoasă decât bombele nucleare”, a scris el pe rețeaua X, în 2016.

Ulterior, miliardarul a dat ca exemplu seria de filme „Terminator” care arată unde se poate ajunge dacă nu avem grijă cum folosim această tehnologie. El a declarat că nu este împotriva dezvoltării acesteia, ci spune că ea trebuie folosită cu mare grijă.

Îngrijorat de evoluția inteligenței artificiale este și Bill Gates, cofondator al Microsoft. „Nu înțeleg de ce oamenii nu sunt îngrijorați”, declara el înainte de apariția ChatGPT.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa fim seriosi, lui elon nu prea ii iese propria AI si e innebunit de ciuda (nu e o gluma). El vorbeste de profit? Cand ea vrea sa bage taxe si abonamente pe twitter?