G4Media.ro

EFOR: Comasarea alegerilor din 2024 în România – o soluție neinspirată, în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EFOR: Comasarea alegerilor din 2024 în România – o soluție neinspirată, în contextul practicilor altor state UE / Doar Ungaria are o situație asemnătoare, însă acolo Constituția a fost modificată din timp

Inițiativa PSD-PNL de comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele din 2024 a stârnit critici din partea EFOR. Specialiștii arată că măsura nu se justifică prin exemplele din alte state UE, unde situația e diferită, anunță Expert Forum într-o analiză.

Deși în 7 țări au loc alegeri concomitent, cadrul legal nu a fost schimbat la scurt timp ca în cazul României. Mai mult, în unele state, reglementările sunt constituționale.

Doar Ungaria are o situație asemnătoare, însă și acolo Constituția a fost modificată din timp.

Experții critică riscul de confuzie și avantajul indirect pentru mari partide. Alternativa ar fi revenirea la calendarul obișnuit, ca să nu existe suspiciuni de motiv politic în spatele modificării din grabă a legislației electorale.

”EFOR a identificat șapte țări unde alegeri locale sau regionale au loc în paralel cu cele europarlamentare. În mai multe dintre aceste țări, legislația nu pare să fi fost modificată cu doar câteva luni înaintea alegerilor, precum se întâmplă în România. În nici un alt stat nu s-a luat decizia de comasare arbitrar, în premieră pe 2024 și cu 4 luni înainte.

În unele țări reglementările care stabilesc organizarea alegerilor în aceeași zi se regăsesc în Constituție. (…) Cel mai apropiat caz de cel românesc pare a fi Ungaria. Motivele comasării sunt similare, dar acolo Constituția a fost schimbată în 2022 pentru alegerile din 2024. Chiar dacă modificarea a fost făcută din timp, există critici privind efectele negative pe care le vor aduce aceste schimbări. Ungaria va mai avea mandate suprapuse la primari după alegerile din iunie (cei in funcție mai stau 3 luni până intra ceilalți), o inovație FIDESZ pentru care sunt criticați de opoziție și observatori externi”, precizează EFOR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...