G4Media.ro

Efectele rezoluției APCE ce declară Transnistria drept „teritoriul aflat sub ocupația Rusiei”:…

Sursa: Novosti PMR

Efectele rezoluției APCE ce declară Transnistria drept „teritoriul aflat sub ocupația Rusiei”: Lituania va rezilia contractele firmelor din Transnistria și Rusia, entități aflate pe lista „statelor ostile”

Regiunea separatistă transnistreană a fost pusă de Lituania pe o listă a „statelor ostile”, în baza căreia Ministerului lituanian al Economiei a decis că nu va mai face comerț cu companiile ce provin din aceste state sau regiuni separatiste, precum și că va rezilia contractele deja încheiate cu acestea.

Pe lista guvernului lituanian se află Rusia, Belarus, Crimeea anexată, teritoriul necontrolat al Transnistriei de către guvernul Republicii Moldova și teritoriul necontrolat al Abhaziei și Osetiei de Sud de către Georgia.

„Până acum, autoritățile contractante nu au avut motive să respingă licitații sau să rezilieze contracte publice în care bunurile oferite provin din țări cu risc sau în care furnizorii sunt legați de astfel de țări. Conform listei aprobate de „state ostile”, contractorii lituanieni vor putea lua decizia să nu finanțeze aceste state ostile prin achiziții publice ”, a declarat ministrul Economiei și Inovării din Lituania, Aušrinė Armonaitė.

Parlamentul lituanian – Seimas – a adoptat pe 17 martie modificări la legile privind achizițiile care impun astfel de restricții, iar guvernul a fost împuternicit să stabilească o listă a statelor ostile.

Deciziile Parlamentului și Guvernului de la Vilnius vin la doar două zile, după ce pe 15 martie, o rezoluție APCE a declarat regiunea sepatistă transnistreană a Republicii Moldova drept „teritoriu aflat sub ocupația Rusiei”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat atunci amendamentul adoptat în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Federația Rusă că formularea utilizată de diplomații europeni nu ar fi conformă cu realitatea. „Considerăm formularea din rezoluția APCE cu privire la Transnistria drept inadmisibilă, care nu corespunde realității”, a declarat Zaharova într-un briefing de presă pe 17 martie.

De asemenea, pe 15 martie, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, fiind o premieră de la înființarea acestui for internațional, după ce Rusia se afla acolo de 26 de ani.

Sursa foto: Novosti PMR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Lituania, Letonia, Estonia, adica tarile baltice au inceput de ceva timp sa faca epurari masive de bolsevici chiar daca au Rusia in coasta si ar fi chiar mai „in pericol” decat noi. In schimb, Romania, zici ca e neatinsa de interesele Moscovei si se face ca ploua. Mafia moscovita PSD, AUR, PNL, UDMR joaca la doua capete. Este de la sine inteles ca in secunda in care balanta ar inclina catre Putler, vom vedea o noua intoarcere a armelor. Sa nu fim surprinsi de ce ar fi in stare mafia care a acaparat tara.

  • Pe aia nu-i intereseaza situatia din Moldova.
   Hai sa punem gaz pe foc.
   Transnistria o sa se scufunde odata cu Rusia.

  • da, dar tipam ca vrem trupe nato. pai de aia nu le primim. ca suntem cutre. nu e bai, doar sa nu mai tipam.

  • Ești într-un film în mintea ta acolo. Tu crezi că atâtea paradite erau pro-ruse într-o țară total dependenta de Bruxelles și Washington… închideau aia ochii și lăsau să se nască pro-rușii așa cu grămada? Mai ia niște valium… ca să fie filmul mai interesant!

  • Andrei, da tu dovada de patriot! Înrolează-te!

 2. Ar trebui izolați băieții roșii din Transnistria. Vb aia sunt între Ucraina și Republica Moldova să-i vezi cum încep sa chitaie de foame. Sunt tari în gura când ii ajuta Putin în rest sunt mielușei.