G4Media.ro

Efectele deciziei CCR: Judecătorul Iulian Dragomir, preşedintele completului din procesul lui Dragnea,…

Efectele deciziei CCR: Judecătorul Iulian Dragomir, preşedintele completului din procesul lui Dragnea, va fi schimbat. În locul lui va veni un judecător tras la sorţi. Dispare majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă lui Liviu Dragnea

CCR a admis azi conflictul constituţional dintre Guvern şi Înalta Curte privind componenţa completurilor de 5 judecători (C5) de la ICCJ şi a indicat o cale de soluţionare a conflictului: tragerea la sorţi a preşedinţilor acestor completuri, care până acum erau membri de drept.

Acest lucru înseamnă că preşedintele completului de apel care îl judecă pe Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, judecătorul Iulian Dragomir, va fi înlocuit. Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Situaţia ar putea deveni şi mai confortabilă pentru Dragnea în funcţie de cine îi va lua locul judecătorului Dragomir. Dacă la sorţi va fi tras un magistrat favorabil liderului PSD şi, la termenul din decembrie, completul – devenit, între timp, favorabil lui Liviu Dragnea prin răsturnarea majorităţii de 3:2 – apucă să administreze probe, atunci acel complet va judeca dosarul și va da sentința finală în 2019, potrivit principiului continuităţii stabilit de CEDO, au explicat sursele G4Media.ro.

În plus, decizia CCR ar putea deschide calea revizuirilor pentru cei condamnaţi de completurile de 5 judecători presupus constituite nelegal, adică conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul Referendumul, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi alţii s-ar putea număra printre beneficiari. Nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de surse din magistratură care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art. 36 din Legea nr. 47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR.

Prin urmare, preşedinţii celor două completuri de 5 judecători ale ICCJ, care erau membri de drept, vor fi schimbaţi şi traşi la sorţi acum, au explicat pentru G4media surse judiciare. Dispar, aşadar, membrii de drept, iar ICCJ trebuie să organizeze de îndată tragerea la sorţi. Oricum, la sfârşitul anului, toţii judecători din C5-uri vor fi traşi la sorţi pentru 2019. La ICCJ sunt două complete de apel, cu 5 judecători, care dau sentinţele definitive pentru demnitari (miniştri, parlamentari, etc). Unul era condus până acum de vicepreşedintele ICCJ, Iulian Dragomir şi un altul de şefa interimară a Secţiei penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu.

Completul de 5 Judecători P1 – Penal

Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia

Completul de 5 Judecători P2 – Penal

Preşedinte – Preşedintele Secţiei penale judecător Popescu Mirela Sorina
Membrii titulari:
1. Judecător Popa Rodica Aida
2. Judecător Encean Simona Daniela
3. Judecător Rog Tatiana Lucia
4. Judecător Cîrnaru Simona
Membrii supleanţi :
1. Judecător Epure Constantin
2. Judecător Alexandrescu Anca Mădălina
3. Judecător Matei Ionuţ Mihai
4. Judecător Ilie Aurel Gheorghe

Apelul în dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la fond la 3 ani şi jumătate cu executare, este judecat de C5 P1, condus până acum de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir. Ca urmare a deciziei CCR, judecătorul Dragomir nu va mai fi membru de drept şi locul lui va fi tras la sorţi.

Care e miza. Potrivit surselor G4Media.ro, din actualul C5 P1 condus de vicepreşedintele Iulian Dragomir, Dragnea controlează doi judecători, Simona Neniţă şi Daniel Grădinaru. Ambii sunt apropiaţi de judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu.

Potrivit unor surse G4Media.ro, majoritatea de 3:2 cu Iulian Dragomir era privită în sistemul de Justiţie ca una defavorabilă lui Liviu Dragnea. De altfel, chiar Liviu Dragnea a admis acest lucru într-o emisiune de la RTV din 1 ocbtombrie, atunci când, printre alte declaraţii, a cerut şi controlul finanţării G4Media.ro şi a altor site-uri din presa independentă.

De ce a vrut Dragnea modificarea acum a componenţei C5-urilor, în condiţiile în care completurile se modifică oricum la sfârşitul anului şi până atunci nu apucă să primească un verdict? Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul cu Iulian Dragomir apuca până la sfârşitul acestui an să administreze probe, atunci completul îşi păstra componenţa şi în 2019, pe principiul continuităţii stabilit de CEDO. Acum, dacă Iulian Dragomir va fi schimbat, este esenţial cine îi va lua locul. „Dacă în locul lui Dragomir vine un judecător favorabil lui Liviu Dragnea şi, la termenul din decembrie, completul, devenit între timp favorabil liderului PSD, apucă să administreze probe, atunci acel complet va rămâne şi în 2019”, au explicat surse de la Înalta Curte pentru G4Media.ro.

Se deschide calea revizuirilor? Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat că decizia CCR deschide calea revizuirilor pentru toţi cei condamnaţi din 2014 încoace de Completurile de 5 judecători ale ICCJ conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi.

„Din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completele de 5, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor”, a declarat Iordache.

În varianta lui Iordache, cei condamnaţi de completele de 5 judecători conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi – precum Liviu Dragnea în dosarul Referendumul, Elena Udrea, Dan Şova şi alţii – ar putea cerea revizuirea sentinţelor. Însă nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de surse din magistratură care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări în acest sens.

Citeşte mai multe aici despre cum a pornit litigiul dintre Dragnea şi ICCJ privind schimbarea componenţei C5-urilor: EXCLUSIV Șefa Înaltei Curți, reclamată și anchetată de Inspecția Judiciară. Lupte grele în culise la Înalta Curte pentru modificarea componenței completului care îi va da sentința definitivă lui Dragnea

Foto: Iulian Dragomir (stânga) alături de Jonathan Scheele (dreapta), șeful Delegației Comisiei Europene în România (2005) / Sursa: Agerpres / Autor: Mihai Poziumschi

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. M#13 P5D !
  M#13 Dracnea !

 2. Ce vinde pare incorect in formularea:
  „”Dragnea controlează doi judecători, Simona Neniţă şi Daniel Grădinaru. Ambii sunt apropiaţi de judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu”””¿?????????????
  Pe bune??? Cum adică, se știe că sunt controlați și se acceptă asta??? Ce JUSTIȚIE avem în România???mi se pare INCREDIBIL!!! instituțiile statului lucrează pt popor sau pt folosul propriu al al politicienilor?? Unde este poporul în ecuația asta???

  • Poporul nu este nicaieri. Poporul este in ecuatie in partea cu munca, cu sudoarea, iar politicienii sunt in partea cu furatul de la cei ce muncesc. Dar din pacate nu este nimic nou sub soare. Intotdeauna au fost unii cu sudoarea (si cu varsatul de sange) si altii cu profitul de pe urma primilor.

 3. Exact ce a recomandat mama-mare!
  Si nu uitati: cind puneti nume in plicurile de tras la sorti, sa nu uitati ca toate trebuie sa aiba un singur nume!

 4. Actualul șef de complet nu participă la tragerea la sorți?? Nu poate pica tot el?? Tragerea la sorți e publică??
  Dragnea poate fugi, dar nu se poate ascunde!! Oricum e un politician mort, fără credibilitate!! Nici copii nu îl mai cred ( nu numai aia de la care a furat), toți știu că e hoț, ticălos, mafiot, parșiv
  Sa aibă bucurii doar din banii munciți, cu cei furați să se trateze!

  • Să fugă de cine, de tine? Du-te mă și bocește în altă parte.

  • De ce crezi ca este politician mort? Uita-te numai in Parlamentul Romaniei si vei vedea ca este cel mai tare! Tot ce doreste este indeplinit cu entuziasm de lingusitorii numiti parlamentari, indiferent de culoarea politica!

 5. Eh, ce sa zic, acum era nemaipomenit Dragomir!

  Ca sa ne mai treaca deznadejdea, ia sa recitim nitel articolele alea despre cat de slugarnic era cu Blejnar si cu Catalin Voicu…

 6. „Dispare majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă lui Liviu Dragnea”…

  Sunt curios pe ce baze s-a stabilit ca actualul complet caruia i-a fost repartizat dosarul lui Liviu Dragnea ar fi luat o decizie in majoritate cu 3:2. Acest aspect este foarte important de lamurit de oricine afirma asa ceva.

  Este absolut de neconceput ca cineva – oricine ar fi – sa stie dinainte care va fi decizia intr-un proces – oricare ar fi el – si cu ce majoritate se va lua.

  Daca cineva stie dinainte cum va fi soarta unui proces atunci, cu tot respectul, nu pot fi decat 2 posibilitati:
  – fie cine afirma este un diletant, care transmite mesaje periculoase in societate;
  – fie sistemul judiciar are o problema de onoabilitate, cata vreme ar permite cunoasterea solutiilor care s-ar putea pronunta in cauze judiciare dinainte de a avea loc procesul.

  Eu unul nu as accepta niciodata sa-mi judece o cauza o instanta la care functioneaza judecatori ale caror solutii sunt cunoscute dinainte de a judeca cauza.
  Eu unul nu as recunoaste niciodata o instanta ale carei hotarari se cunosc de oriunde din alta parte decat din sala de judecata.

  Prin urmare, stimati jurnalisti, in numele ideii de jurnalism serios si dedicat, va rog sa transmiteti public CINE CONSIDERA ca majoritatea celor din completul care judeca cauza lui Dragnea este defavorabila acestuia. Precizarea este forta importanta si va rog sa o faceti.

 7. CCR schimba legile dupa cum vrea Dragnea.

 8. Ciordache nici macar comunicatul CCR nu a reusit sa-l inteleaga !

  PS. Pe de alta parte g4, ati transmis ideea gresita ca Iulian Dragomir nu mai poate face parte din completul care-l va judeca pe Dragnea !

 9. Halucinant! Ce mizerie! Coruptie generalizata!

 10. Nu personalizati. Nu cred ca dragnea e beneficiarul principal. Ba dinpotriva,presiunea va fi de 10 ori mai mare. Daca era cineva care sa intoarca dosarul acela era dragomir; avea anvergura unuia care nu putea fi contestat,indiferent de solutie( vezi cazul cozma)

  • @Dani:
   La acest nivel de jurisdictie doar Dumnezeu este deasupra judecatorilor ICCJ.

   PS. Muritorii de rand au primit decizia si … gata !

 11. Acuma, la modul cel mai logic, dac-o mai fi ceva logic in justitia romana, pe locul acestui judecator contestat de flausat, vine alt judecator tras la sorti dintre : acelasi judecator, plus membrii supleanti ai acestui complet, care sunt in numar de patru, din cate am vazut. Poate pica tot el, sau poate pica unul dintre urmatorii :
  1. Judecător Cobzariu Maricela;
  2. Judecător Enescu Dan Andrei;
  3. Judecător Şelaru Valentin Horia;
  4. Judecător Cerbu Silvia.
  Acuma, stim ca de cel contestat i-e frica ca de dracul, atunci care dintre ceilalti patru i-ar fi pe pla? Ar fi interesant de vazut, de cautat informatie despre cei patru, ca sa vedem care i-ar fi favorabil, care-o fi santajabil etc. Daca fix acela pica la tragerea la sorti, inseamna ca tragerea la sorti este aranjata.
  S-o luam in ordine – judecatoarea Cobzariu Maricela l-a condamnat pe nastase si pe valcov, deci putin probabil sa-i fie favorabila flausatului.
  Nici judecatorul Enescu Dan nu cred ca este printre favoritii lui draknea, dat fiind ca prin 2010 se alatura unui grup de 300 de judecatori ce-si exprimau profunda revolta fata de „promovarea pe incompetenţă ce atrage după sine corupţia, ca formă de plată a ascensiunii profesionale”. Promovarea pe incompetenta la ICCJ a fost cazul judecatorului cristian jipa, care la scurt timp dupa ce se instala in fotoliul de judecator la ICCJ, „a apărut în dosarul penal al senatorului PSD Cătălin Voicu în calitate de învinuit de complicitate la trafic de influenţă, după cum rezultă din stenograme.” Deci nici acest judecator nu cred c-ar tine cu dragnea.
  Judecatorul Selaru Valentin Horia este injurat de mama foculu de luju, antena 3, cotidianul, evz si daniel dragomir, in consecinta nici el nu are cum sa-i placa lui draknea.
  Cat despre judecătoarea Cerbu Silvia, a facut si ea parte din completul care l-a condamnat pe valcov. Asadar, taaaaare mi-e teama ca nu prea are sanse nemernicul sa scape in vreun fel. Necazul cel mai mare este ca DISTRUGE SI ARUNCA O TARA IN AER.

 12. ar fi tare sa i cada Ionut Matei lui Dragnea

 13. DRAGNEA VA AVEA ARE MARI PROBLEME FINANCIARE.
  NU MAI AJUNGE O CAMERA PENTRU MAJORDOMI. VA TREBUI SA FACA UN BLOC.
  NU-L LASA LA GREU PARTENERUL DE CUPLU, PREA BALONATUL TERICEANU…

 14. Asa se judeca, pe influente, cine pe cine controleaza? Eu (ca ma stie lumea de naiv) credeam ca in justitia reformata (sic) romaneasca se judeca dupa faptele inculpatului. Se pare ca nu. Atunci de ce ne mai agitam?
  Sau te pomenesti ca reforma justitiei e inca unul din vinturile trase de marele reformator Basescu?
  Asta era toata reforma? Kovesi la DNA si gata? Unii cred ca da. Eu sper ca nu. Dar va fi mult, foarte mult de lucru pentru cei care vin la putere dupa partidul mafiei.

 15. E foarte buna modificarea asta. De ce sa stea inchisi cei nevinovati. De ce sa il inchida pe domnia sa domnul Dragnea? Cite a facut pt aceasta tara si ne batem joc de domnia sa. Foarte buna masura. La puscarie cu cei care vor sa il inchida.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.