G4Media.ro

După 20 de ani. Papa Francisc, vizită încărcată de simboluri în România,…

După 20 de ani. Papa Francisc, vizită încărcată de simboluri în România, unde va merge în toate regiunile istorice și va beatifica cei șapte episcopi martiri ai luptei anti-comuniste

Numărătoarea inversă a început. În mai puțin de 24 de ore, Papa Francisc va pune piciorul pentru prima dată pe pâmânt românes. O vizită pastorală care va avea și puternice valențe ecumenice, sub motto-ul „Să mergem împreună”. Pe parcursul celor trei zile, Sfântul Părinte va vizita Bucureștiul, Iașiul, Blajul, precum și sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. O vizită cu o simbolistică aparte.

Fie că ne referim la ierarhi, preoți sau credincioși, toți catolicii din România sunt pregătiți și totodată nerăbdători să îl întâlnească pe urmașul Sfântului Apostol Petru, Sfântul Părinte Francisc. La 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc e al doilea Suveran Pontif care vine în România.

„După 20 de ani de la istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea, avem marea bucurie de a-l primi acum în România pe Sfântul Părinte Papa Francisc. În vizita sa dintre 31 mai și 2 iunie a acestui an, Sfântul Părinte va veni mai întâi aici, la București, apoi va merge la Șumuleu Ciuc, la Iași și la Blaj. Va fi un prilej, pentru Papa, de a ne întări în credință, iar pentru noi, o bună ocazie de a împărtăși cu Sfântul Părinte frumusețile țării noastre. În prima zi, va veni aici, la București, în această catedrală istorică, ne vom ruga împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe care o va celebra aici și-i vom asculta cuvântul. Îi suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru acest mare dar pe care îl face nu numai catolicilor din România, ci tuturor românilor. Îi mulțumim și-l așteptă cu brațele deschise și cu inimi pline de bucurie”, spunea ÎPS Ioan Robu Arhiepiscop şi Mitropolit de București într-un mesaj video realizat special pentru acest moment istoric.

În cele trei zile ale şederii sale în România, pe lângă întâlnirile cu comunitățile catolice locale, Sfântul Părinte va avea întâlniri la București cu autorităţile, cu societatea civilă și corpul diplomatic, cu Patriarhul Daniel și Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române; va susține o liturghie la Șumuleu Ciuc, se va întâlni la Iași cu tinerii și familiile; la Blaj, cu comunitatea roma. În cadrul acestor întâlniri, Suveranul Pontif va rosti 3 discursuri și 3 omilii (predici bisericești).

Vineri, 31 mai ora 11:30, Papa Francisc va ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. După ce se va întâlni la Cotroceni cu președintele şi prim-ministrul României, cu corpul diplomatic și cu societatea civilă, va merge la Patriarhie. Aici, după o întâlnire privată de 30 de minute cu Patriarhul Daniel, se va întâlni cu Sinodul Permanent (conducerea colectivă a Bisericii Ortodoxe Române). Sfântul Părinte va ține primul discurs în fața mitropoliților ortodocși din țara noastră.

Momentul principal din cadrul întâlnirii cu prelații ortodocși îl constituie vizitarea Catedralei Naționale (ora 17.00), acolo unde va fi rostită rugăciunea „Tatăl Nostru”. Prima dată va fi spusă în limba latină. Apoi vor fi intonate cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. Într-un comunicat al Patriarhiei Române remis G4Media.ro se specifică faptul că „programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se folosește acelaşi lăcaș de cult. La ieșirea din Catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

După acest moment, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif, unde va ține și o predică. Zeci de mii de credincioşi, majoritatea catolici, si-au anunţat cu mult timp înainte intenţia de a participa. Cei care se vor afla în zona securizată vor avea ocazia să-l vadă pe Sfântul Părinte salutându-i din papamobil.

Sâmbăta, în a doua zi a vizitei, Suveranul Pontif va vizita sactuarul marian de la Șumuleu Ciuc, unde va ține și o predică. La Șumuleu Ciuc va participa ca pelerin și președintele ungar Janos Ader. De altfel, e o practică obișnuită ca Sfântul Părinte să fie așteptat în vizitele sale apostolice de credincioși locali, dar și de pelerini din alte țări. Pe parcursul vizitei, Suveranul Pontif nu va avea alte întâlniri cu autoritățile publice din România ori din străinătate în afara celei organizate la Palatul Cotroceni, la invitația Președintelui României.

După vizita la Șumuleu Ciuc, va merge la Iași unde va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină. În fața Palatului Culturii din Iași se va întâlni cu familiile și tinerii, în fața cărora Suveranul Pontif va ține un discurs.

Momentul cel mai important din întreaga vizită a Sfântului Părinte în țara noastră va fi duminică 2 iunie, la Blaj. Aici, pe Câmpia Libertății, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificați șapte episcopi greco-catolici martiri ai comunismului: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

“Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie să fie un moment ecumenic, de reconciliere cu trecutul, cu Biserica Ortodoxă,” a declarat Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Ei au murit pentru unitate. Nu au murit pentru ca azi să fim și mai divizați!” a scris preotul Rus într-un material trimis G4Media.ro, afirmând că “rănile trecutului trebuiesc asumate, recunoscute și vindecate, nu astupate.”

Beatificarea celor șapte martiri închiși și torturați de regimul comunist este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Partidul Comunist și Securitatea au făcut presiuni infernale asupra acestor episcopi pentru a trece la Biserica Ortodoxă Română, la conducerea căreia fusese instalat în 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej. Nici unul dintre episcopii greco-catolici nu a cedat.

La finalul slujbei, Suveranul Pontif va ține o predică. Tot la Blaj se va întâlni și cu comunitatea roma.

Potrivit vaticannews.va, cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere care, până nu demult, păreau să rămână pentru totdeauna în domeniul dorințelor: „prima vizită a unui papă care îmbrățișează atât Capitala, cât și fostele principate istorice ale României – cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității roma, precum și prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu.”

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti spun că nu sunt întâmplătoare vizitele Suveranului Pontif în Bucureşti, Iaşi, Blaj, dar şi în Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. Purtătorul de cuvântut al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), preotul Francisc Doboş, spune că încă dinainte de a fi făcut anunţul oficial, s-a ţinut cont de dorinţa Papei de a-i include în această vizită pe toţi catolicii din ţara noastră: „De aceea această vizită are 4 localităţi: Bucureştiul pentru că este şi o vizită de stat unde se va întâlni cu autorităţile, (…) apoi va fi prezent la Blaj pentru greco-catolici, la Iaşi pentru romano-catolicii de limbă română şi la Şumuleu Ciuc pentru romano-catolicii de limbă maghiară”.

Din cei aproape 2,2 miliarde de creștini câți există în întrega lume (sursa), Jorge Mario Bergoglio este liderul religios pentru jumătate dintre aceștia, adică 1,1 miliarde. E al doilea Suveran Pontif care vizitează România într-un decurs de 20 de ani. Primul a fost Papa Ioan Paul al II-lea în mai 1999. De la marea schismă din 1054, acesta a fost primul Papă din istorie care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. Atunci, Ioan Paul al II-lea s-a declarat bucuros că poate vizita România, pe care a numit-o „Grădina Maicii Domnului”.

Presa italiană acordă spații largi vizitei Suveranului Pontif în România, care o numește ”tur de forță”. La Stampa scrie și despre semnificația politică și europeană a vizitei, arătând că Papa Francisc va ajunge aproape de granița cu Ungaria, statul care a devenit emblema suveranismului în UE și care a construit un zid de 175 km pentru a-i ține departe pe migranți. ”Cel care a ridicat zidul, Viktor Orban, nu va fi prezent la ceremonii, dar e așteptată prezența președintelui Janos Ader nu în caracter oficial, ci ca cetățean privat și credincios creștin”, scrie ziarul italian, citându-l pe Alessandro Gisotti, director de comunicare al oficiului de presă al Vaticanului. În locul lui Viktor Orban, vicepremierul Ungariei, Semlyen Zsolt va fi prezent la misa papală de la Sumuleu Ciuc, iar Ungaria va fi repreentată oficial de președintele Janos Ader – a declarat pentru site-ul Origo șeful biroului de presă al premierului.

Programul detaliat al Vizitei Papei Francisc în România.

 • Vineri, 31 mai 2019

ROMA-BUCUREȘTI

08:10 Plecarea cu avionul de la Aeroportul din Roma/Fiumicino către București

11:30 Sosirea la Aeroportul Internațional Henri Coanda-Otopeni la București

PRIMIREA OFICIALĂ la Aeroport

12:05 CEREMONIA DE BUN VENIT la intrarea complexului Palatului Prezidențial Cotroceni

12:20 VIZITĂ DE CURTOAZIE LA PREȘEDINTELE ROMÂNIEI în Palatul Prezidențial Cotroceni

12:50 ÎNTÂLNIRE CU PRIMUL MINISTRU în Palatul Prezidențial Cotroceni

13:00 ÎNTÂLNIRE cu AUTORITĂȚILE, cu SOCIETATEA CIVILĂ și cu CORPUL DIPLOMATIC în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 ÎNTÂLNIRE PRIVATĂ CU PATRIARHUL în Palatul Patriarhal

16:15 ÎNTÂLNIRE CU SINODUL PERMANENT AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 RUGĂCIUNEA TATĂL NOSTRU în noua Catedrală Ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

18:10 SFÂNTA LITURGHIE în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte

 • Sâmbătă, 1 iunie 2019

BUCUREŞTI-BACĂU-ŞUMULEU-CIUC-IAŞI-BUCUREŞTI

09:30 Plecarea cu avionul la Bacău

10:10 Sosirea la Aeroportul din Bacău şi transferarea cu elicopterul la Baza Aeriană a Brigăzii Montane din Miercurea-Ciuc

11:30 SFÂNTA LITURGHIE la Sanctuarul de la Şumuleu-Ciuc. Predica Sfântului Părinte

16:10 Transferarea Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Iași

17:25 VIZITA LA CATEDRALA SFÂNTA MARIA REGINĂ din Iaşi

17:45 ÎNTÂLNIRE MARIANĂ CU TINERII ŞI CU FAMILIILE în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi. Discursul Sfântului Părinte

19:00 Plecarea cu avionul spre Bucureşti

20:00 Sosirea la Aeroportul Henri Coanda-Otopeni din Bucureşti

 • Duminică, 2 iunie 2019

BUCUREȘTI-SIBIU-BLAJ-SIBIU-ROMA

09:00 Plecarea cu avionul spre Sibiu

09:40 Sosirea la Aeroportul din Sibiu și transferul cu elicopterul la Blaj

11:00 SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCA LITURGHIE cu beatificarea celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății din Blaj. Predica Sfântului Părinte. Regina Coeli

13:25 Prânzul împreună cu suita papală

15:45 ÎNTÂLNIRE CU COMUNITATEA RROMĂ DIN BLAJ. Salutul Sfântului Părinte

16:35 Transferarea Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Sibiu

17:20 CEREMONIA DE RĂMAS BUN la Aeroportul din Sibiu

17:30 Plecarea Avionului Papal către Roma/Ciampino

18:45 Sosirea la Aeroportul din Roma/Ciampino

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Acum am inteles, sunteti fani ai catolicismului. Ortodoxismul nu e bun ca nu e asa tolerant si openminded precum primul.

  Ati ajuns sa scrieti un ditai articolul pt satanistul asta. Rusine

  • Nu trebuia sa dati stiri cu omul lui satan el este 666 papu asta omorit milioane de omeni la inchizitie nevinovati dar asta este trebuie sa se inplineasca tot ce este scris in biblie

  • Inchideti scolile si scoateti copiii la parada, vine seful pedofililor in vizita…

   Eu nu as inchide nimic pentru vizita acestui ipocrit colosal.

  • Tu-ule, @scaraoschi te așteaptă, după ce termini programul de postat, la o ședință privată…
   Ești rău sărac cu Duhul… Ai un suflet chinuit de mari frustrări personale…
   Mila Domnului, fie-ti alaturi …

 2. Episcopul Longhin spunea in una din cartile sale. ca Papa acesta este Dumnezeu pe pamant in mintea catolicilor, dar defapt este oaia vopsita . mai scria ca niciodata Ortodoxia nu se va uni cu, catolicismul. care este erezie dupa cum o numeau Sf parinti. Catolicii nu au Putearea Darurilor sfintite in biserica lor . cartea se numeste.. Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte. Episcop Longhin Jar. o recomand e superba!

  • Ai participat vreodată la o liturghie greco-catolică sau romano-catolică? Cum poti să minți in halul asta? Toate tainele care se fac in biserica răsăriteană se fac și în cea apuseană, va rog să nu vă lăsați otrăviți de ura care ne-a întunecat mințile aproape un mileniu.

 3. Rușine BOR care a colaborat cu securitatea și a pus mâna pe bisericile și mănăstirile din Ardeal pe care nu le-a dat înapoi nici până în ziua de azi.
  Înainte de venirea comuniștilor, in Transilvania majoritari erau românii greco-catolici, dar a avut grija Iustinian sa rezolve problema asta.
  Te rog sa nu faci confunzie intre ortodoxie și BOR, ultima este doar o instituție.

 4. Si inca ceva de ce tipareste banka bani cu necuratu asta?

  • Tu-ule , @scaraoschi te așteaptă, după ce termini programul de postat, la o ședință privată…
   Ești rău sărac cu Duhul… Ai un suflet chinuit de mari frustrări personale…
   Mila Domnului, fie-ti alaturi …

 5. Religia ortodoxa a ramas aceeasi dupa anul 33 d.H.
  Catolicii sunt cei care s-au rupt din ea si au modificat o groaza de dogme si obiceiuri si nu invers. Iar de-a lungul timpului s-a tot „modificat” pentru a veni in intampinarea dorintelor regilor, imparatilor, etc.

  Cineva mi-a zis sa nu confund BOR cu ortodoxia. Eu ii raspund: nu confunda BOR cu ereticul de Daniel si viniturile sale interpuse participanti la Sinodul din Creta, a carui scop a fost promovarea ecumenismului interconfesional.

  Cat despre taine… diferentele sunt fundamentale. Botezul ortodox reitereaza de exemplu facerea lumii conform Genezei, in vreme ce catolicii… hai va rog, sa fim seriosi.
  Sfintirea apei in ortodoxism se face prin rugaciune, la catolici baga sare in ea de teama sa nu se strice.
  In ortodoxism crucea se face cu trei degete, la catolici cu palma, etc.

  Sunt o groaza de diferente atat de forma cat si de nuanta si sens. Catolicismul si-a indeplinit oricum menirea si este in extinctie. Menirea sa a fost sa umple Europa de musulmani, dusmanii adevaratei religii crestine: cea ortodoxa. Intre cele doua tabere se desfasoara ce e de desfasurat. Catolicii sunt inexistenti in toata treaba asta. Tot vestul catolic e pe cale de disparitie.

  Cat despre cum era Ardealul inainte nu va mai inflamati, e foar o chestiune de timp pana se rupe de RO.

  Nu exista rau mai mare decat partidele politice care au condus RO dupa ’89, in frunte cu PSD.

  • Poate ne explici un pic și rolul greco-catolicilor la înfăptuirea Marii Uniri sau ce a fost cu mișcarea pașoptistă.

   Vai de noi, este loc in tara asta pentru toți, păcat de ultimii zeci de ani trăiți în ură și minciună.

  • Mai sa fie ce deștepți au fost catolicii aia din evul mediu: s-au dus prin toata lumea, au făcut prozelitism, au făcut și cruciade cu scopul ascuns de a umple peste secole Europa de musulmani… maestre apuca-te de scris SF-uri, ai talent, nu gluma!

 6. Dacă l-ar beatifica și pe Iohannis ar fi perfect.

 7. Vad ca ati adus cu voi de la hotnews prostul obicei de a lasa toate ineptiile in comentari. Chiar nu va pasa ce se posteaza?

 8. Domnilor, cu părere de rău, numai de criticat sunteți buni!

 9. Dupa 20 de ani mafiotii PSD au ajuns vrednicii lui Daniel.

 10. Cum se postează un articol din zona religiei, apar ca ciupercile după ploaie comentarii pline de atâta ură și ignoranță cum numai la torționarii convinși că nu au greșit mai găsești.

 11. Sa se plimbe, mno. O are promisa cam de multi ani si inca tropaie.

 12. @Eu&mda
  Penibil, chiar daca e sarcina de serviciu.

 13. https://www.youtube.com/watch?v=t7HePxdKenc

  Asta e mesajul pentru Papa. Foarte fain !!!