G4Media.ro

Papa Francisc a decis beatificarea a șapte episcopi greco-catolici din România, martiri…

Papa Francisc a decis beatificarea a șapte episcopi greco-catolici din România, martiri ai comunismului

Papa Francisc a promulgat marți decretul de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici ”uciși din ură față de credință” între 1950 și 1970, anunță biroul de presă al Vaticanului.

Cei șapte episcopi ar putea fi beatificați cu ocazia vizitei Papei Francisc în România de la începutul lunii iunie.

Cei șapte sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Anunțul de astăzi al Vaticanului este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Biserica Greco-Catolică își dorește beatificarea lor la Blaj, în 2 iunie 2019, cu ocazia unei liturghii solemne pontificată de Papa Francisc în cadrul vizitei sale în România.

Vasile Aftenie, episcop vicar de București, a murit în 1950 în timp ce era anchetat, fiind îngropat în ascuns de către Securitate în cimitirul Bellu. Mulți ani pe crucea lui a stat înscris doar un misterios A.V. Valeriu Traian Frențiu (episcop de Oradea), Ioan Suciu (administratorul apostolic al mitropoliei Blajului) și Tit Liviu Chinezu (episcop clandestin) au murit în închisoarea de la Sighet, între 1952-1955, fiind îngropați în cimitirul săracilor. Mormintele lor au fost nivelate astfel încât astăzi nu se mai știe nimic de rămășițele lor.

Eliberați în 1955 de la Sighet, cei trei episcopi greco-catolici care au supraviețuit – Hossu, Rusu și Bălan – au fost închiși în mănăstiri ortodoxe cu domiciliu obligatoriu. La mănăstirea de la Ciorogârla a murit în 1959 Ioan Bălan (episcop de Lugoj). Alexandru Rusu, episcopul greco-catolic al Maramureșului, a mai fost arestat încă o dată în 1956 și condamnat la închisoare pe viață. A murit la Gherla în 1963, la 79 de ani.

Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic de Cluj, cel care a rostit la 1 Decembrie 1918 Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României, a fost închis în mănăstirea Căldărușani. A fost făcut în secret Cardinal de către Papa Paul VI, dar Iuliu Hossu a refuzat să părăsească România pentru a deveni cardinal fiind conștient că autoritățile nu i-ar fi permis să revină în țară. Iuliu Hossu a murit la 85 ani, la 28 mai 1970, fiind îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autorităților comuniste.

Partidul Comunist și Securitatea a făcut presiuni infernale asupra acestor episcopi pentru a trece la Biserica Ortodoxă Română, la conducerea căreia fusese instalat în 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej. Niciunul dintre episcopii greco-catolici (șase titulari și șase numiți în clandestinitate pentru a le lua locul titularilor după arestare) nu a cedat, sacrificiul lor fiind lăudat cu căldură într-o scrisoare apostolică, „Veritatem facientes”, de către Papa Pius XII în 1952: „Noi, care nutrim față de poporul vostru sentimente părintești și îi înconjurăm cu o iubire deosebită pe „cei prigoniți pentru dreptate” (Mt 5,10), dorim să sărutăm lanțurile celor care, întemnițați pe nedrept, plâng și se întristează mai mult de atacurile împotriva religiei, de prăbușirea instituțiilor sacre, pentru mântuirea veșnică a poporului lor pusă în pericol, decât de propriile suferințe și de libertatea lor pierdută.”

Comunicatul Vaticanului:

Deo Gratias! În data de 19 martie a.c., Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. În cadrul audienţei, papa Francisc a autorizat Congregaţia să promulge, printre alte decrete, şi decretul privind recunoaşterea martiriului slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România, între 1950 şi 1970.

Vom reveni

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Presa românească de calitate e la curent cu toate știrile bune!

  2. De la Moscova au venit ordinele clare dupa razboi.
    „Moarte lenta tuturor celor care se opun”.
    Moscova nu si-a cerut scuze nici pana azi pentru genocidul din Romania si nu numai. Incepeti sa scrieti despre Rusia, Moscova si macelul facut de ei. Scrieti exact asa sa inceapa sa invete lumea ca altfel incepem sa ne imaginam ca au fost comunistii de la Bucuresti un fel de „revolutionari” care au reusit sa intoarca sistemul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.