G4Media.ro

Drona din Insula Mare a Brăilei: La două luni după ce șeful Armatei…

Sursa: Wikipedia

Drona din Insula Mare a Brăilei: La două luni după ce șeful Armatei avertiza politicienii că nu există lege care să permită doborârea pe loc a dronelor străine, legislația e neschimbată

În noaptea de 28 martie, o nouă posibilă dronă a căzut în România. Ministerul Apărării nu a precizat dacă radarele au depistat obiectul și nici dacă conducerea MApN a ordonat sau nu doborârea ei. Oricum, legile necesare doborârii unei drone nu există, la două luni după ce șeful Armatei le cerea public, arată o analiză Europa Liberă.

Ministerul Apărării (MApN) a anunțat vineri, pe 29 martie, la ora 10:32, după peste 12 ore de la incident, în prima sa comunicare publică pe subiect, că „au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”.

Surse de la fața locului citate de Europa Liberă, presa locală și alte redacții naționale au explicat că locul în care a căzut obiectul este la peste 20 de kilometri de granița României cu Ucraina.

Este cea mai mare distanță parcursă de vreun obiect străin pe teritoriul național, în Dobrogea, în cei doi ani de când Rusia atacă constant sud-estul Ucrainei.

Patru cazuri similare au mai fost, din august anul trecut până acum, însă distanța față de graniță, în cazurile anterioare, a fost de maximum 5 kilometri.

Incidentul vine la aproape două luni după ce șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, declara la one2one de la Europa Liberă că militarii nu au prevederile legale necesare îmbunătățite care să le permită doborârea unor obiecte străine care intră ilegal pe teritoriul României, pe loc, fară aprobarea de la cel mai înalt nivel.

Mai precis, militarii care observă o dronă sau un obiect considerat periculos nu le pot doborî fără aprobarea directă a conducerii Ministerului Apărării.

Trebuie modificate patru legi, spunea generalul Gheorghită Vlad. Și, completa el, la una dintre ele „avem în vedere o nouă inițiativă legislativă care să ne permită să operăm și pe timp de pace sub auspiciile unei operații militare”.

Au trecut aproape două luni, iar situația este neschimbată.

Pe siteul MApN nu există proiectele de lege menționate mai sus nici la secțiunea cu proiectele aflate pe circuitul de avizare, nici la cea cu cele aflate în procedură de transparență publică.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. La vazut cinava pe Iohanis ? Parca el e seful armatei . Pai daca tace ca un melusel mai vrea si pozitie in structurile NATO?

  2. Oamenii sunt în campanie. Ce ne tot grăbim noi cu schimbarea legii.

    A zis PM că nu-i război în România. Coaliția a adus stabilitate. Pentru cine? Dracu știe.

  3. Când va pica una la București, vor face și ei modificările!…