G4Media.ro

Dragoș Tudorache i-a scris șefului diplomației UE în cazul avionului deturnat: Este…

Dragoș Tudorache i-a scris șefului diplomației UE în cazul avionului deturnat: Este timpul să aflăm și care va fi poziția europeană la adresa Rusiei și a lui Putin, o astfel de acțiune nu ar fi putut exista fără o aprobare din partea singurului aliat pe care îl are Lukașenko

Europarlamentarul USR PLUS (grupul Renew Europe), Dragoș Tudorache, afirmă că acțiunile regimului din Belarus reprezintă „un test important pentru ambiția declarată a Uniunii” de a fi un actor geopolitic și că „este timpul” să fie cunoscută poziția europeană la adresa Rusiei și a lui Vladimir Putin, considerând că, fără aprobarea acestuia, deturnarea avionului Ryanair în care se afla jurnalistul Roman Protasevici nu ar fi putut exista.

„Eventuale ezitări sau jumătăți de măsură din partea UE vor șubrezi acest obiectiv și vor hrăni discursul antieuropean. Nu am nicio îndoială că liderii politici europeni înțeleg aceste aspecte, dar trebuie să realizăm că unele probleme structurale oferă posibilități de a slăbi sau chiar împiedica reacțiile rapide și fără echivoc pe care le așteaptă toată lumea de la UE. Provocarea venită din partea lui Aleksandr Lukașenko face parte din seria de situații care trebuie tratate fără echivoc”, a scris Dragoș Tudorache într-o postare pe Facebook, adăugând că nu a „simțit acest echivoc” în concluziile reuniunii Consiliul European.

Dragoș Tudorache anunță că i-a trimis Înaltului Comisar al UE, Josep Borrell, o listă de întrebări privind acest caz, care au nevoie de „răspunsuri urgente”, pentru că trebuie cunoscut în ce fel va fi sancționat „regimul dictatorial patronat de Lukașenko și asociații săi”.

„Care sunt măsurile pe care le va lua Comisia Europeană împotriva acestor politicieni iresponsabili, dincolo de declarațiile de conveniență? Să nu uităm că avem de-a face cu un regim care nu are niciun scrupul în a-și aresta opozanții și prigoni cetățenii, iar noi suntem – și trebuie să demonstrăm permanent acest lucru – singura garanție de respectare a drepturilor omului în Europa.

În acest context, este timpul să aflăm și care va fi poziția europeană la adresa Rusiei și a lui Vladimir Putin, devreme ce știm că o acțiune de calibrul celei de acum două zile nu ar fi putut să existe fără o aprobare din partea singurului aliat pe care îl are Aleksandr Lukașenko.

Și mai e nevoie de un răspuns din partea șefului diplomației UE, unul de o importanță covârșitoare: care sunt măsurile și acțiunile pe care Comisia le are în vedere pentru a forța eliberarea imediată a lui Roman Protasevici și a prietenei sale?”, a detaliat Tudorache informațiile pe care le-a solicitat de la șeful diplomației europene.

Europarlamentarul USR PLUS consideră că rezultatul concret al acestor acțiuni și poziții „vor da măsura capacităților Europei de a face față unor provocări politice din ce în ce mai presante și mai periculoase”.

Grupurile politice Renew Europe și S&D au cerut oficial ca Parlamentul European să aibă, în sesiunea de plen din iunie, o dezbatere despre cazul jurnalistului Roman Protasevici, arestat de autoritățile din Belarus după ce avionul în care se afla a fost deturnat pe aeroportul din Minsk.

Renew Europe solicită și adoptarea unei rezoluții care să reprezinte punctul de vedere oficial al Parlamentului cu privire la deturnarea zborului de pasageri în spațiul aerian al Belarusului și răpirea jurnalistului Roman Protasevici.

Grupul PPE face, de asemenea, un apel către autoritățile din Belarus pentru eliberarea „imediată și necondiționată” a jurnalistului Roman Protasevici.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, susține că ceea ce s-a întîmplat cu avionul deturnat a devenit „ o problemă internă” a Uniunii Europene, atunci când „oamenii nu mai sunt siguri în avioane”.

Sursa foto: Dragoș Tudorache / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Uite o prima actiune rapida si eficienta impotriva Rusiei si maimutoiului din Belarus: anularea North Stream 2. Sa vedeti dupa aia de cat respect va avea parte UE.

 2. Asa mai aflam si noi ca avem euro-parlamentari.
  Eu chiar sunt curios ce fac ei pentru noi din birourile locale din ROmania.

  Nu e intotdeauna doar despre bani ci si despre motivatie/motivare.

 3. F buna interpelarea lui Dragos Tudorache.
  In ultimul timp Rusia testeaza UE, iar scorul este 3-0 in favoarea Rusiei.
  – Borrell a fost umilit la Moscova in urma cu cateva saptamani, s-a intors cu „coada intre picioare”
  – Belarus deturneaza, cu avioane militare, un avion de linie intre 2 state UE.
  – Belarus captureaza un cetatean care avea azil politic intr-o tara UE. Maine o sa captureze cetateni cu drepturi depline, ce-i impiedica?

 4. Salut Jack !
  Uite ca, se iau masuri : Biden, tocmai a declarat sanctiunile inpotriv Northstream2, ca neproductive
  cu o nuanta subtila, ca de fapt sunt inutile.
  Ne aflam in plin sezon de trimis scrisori, un mod de aflare in treaba, fara efect, inclusiv a lui Tudorache.
  Acuma, da-i pe Belarus, noroc cu Lukasenco, ca nu pot muta granita nato, mai spre Rusia

 5. tovarasii astia de la uniunea scursurilor ar trebui sa-l interpeleze pe macrou despre problemele din Calais.