G4Media.ro

Solicitări ca Parlamentul European să dezbată și să aibă un punct de…

Solicitări ca Parlamentul European să dezbată și să aibă un punct de vedere oficial în cazul arestării jurnalistului Roman Protasevici / Dacian Cioloş: Este nevoie de sancțiuni și mai dure pentru descurajarea unor dictatori precum Lukașenko

Grupurile politice Renew Europe și S&D au cerut oficial ca Parlamentul European să aibă, în sesiunea de plen din iunie, o dezbatere despre cazul jurnalistului Roman Protasevici, arestat de autoritățile din Belarus după ce avionul în care se afla a fost deturnat pe aeroportul din Minsk.

Renew Europe solicită și adoptarea unei rezoluții care să reprezinte punctul de vedere oficial al Parlamentului cu privire la deturnarea zborului de pasageri în spațiul aerian al Belarusului și răpirea jurnalistului Roman Protasevici.


Liderul grupului, Dacian Cioloș, susține că deciziile luate la Consiliul European sunt „importante și necesare”, dar că este nevoie de „acțiuni mai decise și de sancțiuni și mai dure” pentru descurajarea unor dictatori precum Lukașenko.

„Uniunea Europeană are aproape 450 de milioane de cetățeni care trebuie să se simtă în siguranță atunci când călătoresc. Protecția lor depinde foarte mult de răspunsul UE la o criză precum cea în care un avion de pasageri, care călătorea între două capitale europene, a fost forțat să aterizeze în Minsk sub escorta unui avion de vânătoare. De asemenea, Uniunea Europeană are o datorie morală să facă tot ce este posibil pentru eliberarea jurnalistului belarus care primise azil politic în Polonia.”, a precizat Dacian Cioloș.

Grupul S&D consideră că o dezbatere a Parlamentului European este necesară deoarece acținiunile represive ale regimului din Belarus sunt în creștere și au consecințe asupre securității europene.

„Nu ne vom opri până când Roman Protasevici și Sofia Sapega nu vor fi liberi!”, afirmă Grupul Socialiștilor și democraților.

Grupul PPE face, de asemenea, un apel către autoritățile din Belarus pentru eliberarea „imediată și necondiționată” a jurnalistului Roman Protasevici.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, susține că ceea ce s-a întîmplat cu avionul deturnat a devenit „ o problemă internă” a Uniunii Europene, atunci când „oamenii nu mai sunt siguri în avioane”.

Liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au decis luni seară să închidă spaţiul aerian al uniunii pentru avioanele din Belarus ca măsură de sancţionare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat că a ordonat deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Liderii celor 27 de state membre au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului, au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică, şi au cerut eliberarea imediată a jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică.

Sursa foto: Grupul PPE / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da, masurile luate pana acum de CE si Consiliu sunt insuficiente, as spune- apa de ploaie. Ma asteptam la ceva de genul -toate statele UE sa inchida ambasadele Bielarus, sa se initieze o petitie a cetatenilor UE pt eliberarea lui Roman Prostasevici, si bineinteles inghetarea relatiilor cu Rusia, care a incuviintat actul de terorism. Nu trebuie luata in considerare pozitia lui Merkel, care crede ca Rusia nu este implicata. Desigur ca si noi cetatenii UE trebuie sa bombardam institutiile europene, cu scrisori, mailuri, petitii sa le trezim din somn, altfel in curand vom fi fiercare pe cont propriu.

  2. bine ca sunt acceptate firmele turcesti sa aiba dreptul la contracte pe bani europeni. erdogan e un dictator la fel de mare ca lukashenko

    • @daniel. Nu devia subiectul. Ce legatura au firmele turcesti cu actul asta de terorism, comandat de Lukashenko si aprobat de Putin?

  3. Ar trebui sharuita mai mult. Facebookul e deocamdata plin de celalata fotografie, in care jurnalistul se documenta pe teren, in camuflaj cu un kalash la gat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.