G4Media.ro

Donald Trump sugerează că va exista și un al treilea Summit cu…

Donald Trump sugerează că va exista și un al treilea Summit cu Kim Jong-un

Preşedintele american Donald Trump a evocat joi posibilitatea unui al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, la şase săptămâni după răsunătorul eşec al întâlnirii lor la Hanoi, relatează AFP, preluată de News.ro.

Negocierile cu privire la ”denuclearizarea” Coreei de Nord se află într-un punct mort de la acest tête-à-tête în capitala vietnameză, care s-a încheiat fără vreun progres concret.

”Un al treilea summit poate să aibă loc”, a declarat Trump în timp ce-l primea în Biroul Oval pe omologul său sud-coreean Moon Jae-in.

Întrebat despre eventuale gesturi umanitare faţă de regimul izolat prin sancţiuni ONU, legate de programele sale nuclear şi balistic, el nu a exclus nimic, însă nu a făcut vreun anunţ precis în acest sens.

”Noi vorbim despre anumite lucruri umanitare şi asta îmi convine, ca să fiu cinstit. Sud-coreenii fac anumite lucruri pentru a ajuta Coreea de Nord cu hrană şi alte lucruri”, a declarat el.

Un mare susţinător al dialogului cu vecinul său de la Nord, Moon a subliniat la rândul său că nu vede Hanoiul ca pe un eşec, ci mai degrabă ca pe o etapă într-un ”proces” mult mai lung.

De la fiascoul acestui ultim summit, administraţia Trump subliniază că ea doreşte să ajungă la un ”mare acord” care să permită dintr-o dată ”denuclearizarea definitivă şi în întregime verificată a Coreei de Nord”, în schimbul ridicării unor sancţiuni care strangulează economia acestei ţări, mai arată News.ro.

Întrebat despre acest punct, preşedintele american a dat un răspuns împărţit. ”Există diverse mici acorduri care ar putea interveni. Lucruri ar putea să avanseze etapă cu etapă. Dar, pentru moment, noi vorbim despre un mare acord, pentru a ne debarasa de arme nucleare”.

”Vrem ca sancţiunile să rămână pe loc”, a adăugat el, reafirmând că are relaţii bune cu Kim Jong-un. ”Să sperăm că asta poate să conducă la veşti bune (…) pentru lume”.

Prima întâlnire faţă în faţă între cei doi lideri, în iunie 2018, la Singapore, s-a încheiat cu o declaraţie comună care evoca ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, o formulă vagă care le permite ambelor părţi să facă interpretări foarte diferite.

„Respectul” față de Kim

Presa oficială nord-coreeană a relatat joi că Kim Jong Un a adoptat o atitudine de sfidare, îndemnând partidul la putere să acţioneze şi mai mult în vederea ”autosuficienţei”, pentru a contracara efectul sancţiunilor impuse de ONU din cauza programelor nuclear şi balistic interzise.

Potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA, tânărul lider, a cărui familie conduce Coreea de Nord neîntrerupt din 1948, a avut grijă să nu-l critice în mod personal pe locatarul Casei Albe.

La summitul de la Hanoi, Kim a propus să desfiinţeze conplexul nuclear Yongbyon, în schimbul ridicării principalelor sancţiuni, o ofertă refuzată de Donald Trump, potrivit News.ro.

Cum cataloghează de-acum Statele Unite regimul nord-coreean? Aceasta este întrebarea adresată marţi şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo într-o audiere în Congres.

După ce i-a amintit că l-a catalogat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro drept un ”tiran”, un senator l-a întrebat dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru Kim Jong-un. ”Bineînţeles că am spus asta”, i-a răspuns Pompeo.

Nimic nu indică, însă, că preşedintele american ar fi pregătit să folosească acelaşi cuvânt.

După ce a catalogat Coreea de Nord drept un ”regum pervers”, condus de către o ”bandă de criminali” şi l-a ironizat pe numărul unu poreclindu-l „Little Rocket Man” (”omuleţul-rachetă”), el şi-a schimnat total tonul, după prima lor întâlnire, istorică, în iunie, în Singapore.

Kim Jong Un ”este cineva pe care-l cunosc acum foarte bine şi pe care-l respect”, a declarat Trump joi în Biroul Oval, potrivit News.ro.

Sursa foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Doi clovni de care nimeni nu rîde!

  2. Ăștia doi se văd să joace table și toată planeta sta cu sufletul la gură, gândindu-se ca discuta ca doi oameni maturi. :))