G4Media.ro

Doi foști miniștri ai Apărării despre planul Rusiei de destabilizare a situației…

Foto: Raioanele din Republica Moldova / Sursa - IPRE

Doi foști miniștri ai Apărării despre planul Rusiei de destabilizare a situației în Moldova: Scenariu similar cu cel din 2014, când regiunea autonomă Găgăuzia a forțat ruperea de Republica Moldova

Anatol Șalaru și Vitalie Marinuța, doi foști miniștri ai Apărării în Republica Moldova, au explicat pentru Ziarul de Gardă de la Chișinău de ce a anunțat președinta Maia Sandu că Rusia are un plan de destabilizare a țării și care sunt instrumentele Kremlinului.

Anatol Șalaru (ministru al Apărării în 2015-2016):

 • Pentru Rusia au existat mai multe scenarii. Primul scenariu a fost unul militar. Urma să ocupe toată zona de sud a Ucrainei și să facă joncțiunea cu armata rusă din Transnistria și să între în Moldova și să ocupe dacă nu toată Moldova atunci cel puțin partea găgăuză și Transnistria.
 • Scenariul acesta este mai vechi. El urma să fie realizat și în anul 2014, când în autonomia găgăuză au fost organizate două referendumuri care cereau aderarea Găgăuziei la Uniunea Rusia-Belarus și ieșirea Găgăuziei din componența R. Moldova. (…)
 • S-a mers pe scenariul militar, dar armata ucraineană a rezistat și n-a permis Rusiei să ocupe Odesa. Încă în vara anului 2022, fiind la Kiev, am fost avertizat că se pregătește în toamnă o răsturnare de Guvern, destabilizarea situației, proteste în masă care trec treptat în proteste semi-militare, ocuparea instituțiilor de stat și instaurarea unui nou Guvern. Șor în luna noiembrie a făcut publică lista lor de activități: crearea unui Guvern popular, tribunal popular, protecția neutralității, condamnarea tuturor trădătorilor.
 • Rușii au mizat pe nemulțumirea populației la creșterea prețurilor la gaz și la energia electrică și că cetățenii vor sprijini protestele în masă ale lui Șor. Datorită ajutorului primit din UE, Guvernul a reușit să plătească compensații la gaz, căldură și la energia electrică. Unii oameni au spus că au achitat chiar mai puțin decât în anii trecuți. Oamenii au înțeles că nu Șor este soluția și că, deși Guvernul a făcut multe greșeli, nu este principalul vinovat de situația creată.
 • R. Moldova trebuie să-și rezolve problemele de alternativă la gaz și energie electrică. R. Moldova trebuie să se curețe de companiile rusești militare care activează în R. Moldova. R. Moldova trebuie să devină un stat respectat dacă vrea să oprească ofensiva Rusiei pe toate fronturile: război hibrid, propaganda rusească, finanțarea lui Șor și a socialiștilor. Aceste partide trebuie scoase în afara legii.

Vitalie Marinuța (ministru al Apărării în 2009-2014):

 • Știu că pe agenda GRU-ului rusesc este și așa o chestiune. Eu nu exclud că Rusia neavând succes pe linia frontului în Ucraina, și neavând capacitatea de a ajunge în R. Moldova prin instrumente militare, va folosi toate celelalte instrumente economice, politice, chiar și cultural.
 • Se încep unele măsuri, reieșind din informația pe care o posedă autoritățile R. Moldova. S-a menționat că cetățeni ai diferitor state vor fi implicați în această tentativă de lovitură de stat și sigur se desfășoară măsuri de precauție. Ceea ce ține de închiderea spațiului aerian: în situația când R. Moldova nu are un sistem de apărare aeriană, în contextul apariției unui obiect zburător neidentificat a fost o decizie bună pentru a nu pune în pericol alte aparate zburătoare și viața oamenilor.
 • Partidul Șor vrea să-și facă capital politic pe problemele și sărăcia oamenilor. Protestele organizate de Partidul Șor sunt o acțiune previzibilă finanțată din exterior nu doar de fugarul Șor, dar și de serviciile secrete ale Federației Ruse care au pus miza inclusiv și pe acest partid de escroci, dacă îl mai putem numi partid.

Citește tot articolul pe Ziarul de Gardă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Au si astia la “judete” sa fie multa bugetarime se hranit
  Au nenorocit si acolo USeReu tot

 2. Scenariu tipic rusesc:
  – se gasesc niste fraieri care s pune botul la propaganda si se organizeaza un „referandum” trucat
  – se ocupa regiunea cu trupe si se organizeaza un „referandum” trucat

  Exact asta au facut si in Romania dupa WW2 daca cititi raportul CIA. In Crimeea au reaplicat aceasta strategie. Voiam sa o aplice in toata Ucraina cu blitzkriegul lor de ra-hat, numai ca nu le-a mers. A avut grija unchiul Sam de asta. Mii de multumiri unchiului Sam.