G4Media.ro

DOCUMENT. Vid legislativ – statul a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea…

Sursa foto: DSU

DOCUMENT. Vid legislativ – statul a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării / izolării. Ordinul Ministerului Sănătății este suspendat nu se știe până când

Măsurile de carantină/izolare impuse de Guvernul României  – conform Ordinului Ministerului Sănătății – au fost suspendate, temporar, în urma deciziei de neconstituționalitate pronunțată de Curtea Constituțională a României în 26 iunie.

Deși inițial guvernanții au negat că vor ajunge în imposibilitatea de a aplica obligativitatea carantinării/izolării, acest lucru se întâmplă oficial, începând de vineri – reiese dintr-un document oficial ajuns în posesia G4Media.

Din informarea Nr.139305/03.07.2020, transmisă de către Ministerul de Interne către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflalte în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu Covid-19.

Decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituționale, se precizează în documentul publicat de G4Media(vezi foto jos), fără alte explicații privind modul în care se va reglemnta această situație.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri seară, că împreună cu Ministerul Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

În lipsa dispozițiilor Ordinului Ministerului Sănătății, care viza obligativitatea carantinării/izolării, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu Covid-19, să respecte măsurile de protecție.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup  de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Digi 24.

Curtea Constituţională a admis, în 25 iunie, sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Curtea Constituţională explica în motivarea deciziei că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Vezi documentul prin care se suspendă măsurile carantinării/izolării :

„În concluzie, măsura izolării la domiciliu/crantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior dateli de 2.07.2020).

Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SarsCov2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentu persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat Covid-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină, sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

 • purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool.
 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool
 • păstrarea distanței de cel puțin 1,5m între persoane
 • curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă
 • în cazul apariției simptomatologiei specifice Covid-19 se va accesa numărul unci e urgență 112
 • consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus

Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decurusl celor 14 zile de la revenirea în țară, sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive, pentru virusul SARS-CoV2, riscă să intre sub incidența legii conform Art.352, din noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice-Zădărnicirea combaterii bolilor), și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”.

Sursa Foto: DSU

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. De ce 14 zile? Adica scazuse la 10 ca a zis oms 10, (de izolare insa, nu de arest), acum vreti iar 14. Deci, daca 10 era gresit, nu ar merita o demisie pe undeva?

  • Cine se mai îmbolnăveşte, are acum temei legal să dea statul român în judecată pentru neîndeplinirea funcţiei de protecţie a supuşilor săi.

  • Nu stiu de ce prefera numerele pare. de ce 10-14 si nu 11-13? 9-15?
   Ce se intampla intr-un bolnav in ziua a 14? Expira?
   Inspira?

 2. As dori sa stiu pe cine trebuie sa actionez in justitie , pentru faptul ca am facut PUSCARIE la domiciliu timp de 14 zile , fara nici un argument din partea autoritatilor sanitare de la aeroportul Otoponi . Nimeni nu m-a intrebat daca am ce manca sau daca am apa plata , nu mai spun ca soria mea a avut nevoie de asistenta medicala , si nu a fost posibil .Ticalosii care decid si apar la tv , nu spun ca spitalele sunt in realitate inchise .

 3. Ah, semneaza Ilustrul Raed Arafat, cetateanul pe care-l pupa foarte multa lume in foarte multe locuri, iubitul A3, Seful Societatii Anonime „Facem Ce Vrem Cu Voi Cat E Stare De Urgenta/Necesitate”.
  Invit sustinatorii PSD sa ne explice ce a vrut sa spuna Ilustrul RA.

 4. Pentru toti golanii care au aruncat in derizoriu problema internarii fortate, incluzandu-l pe Dl Nelu: va doresc tuturor o internare fortata intr-un spital romanesc. Nu lunga, doar cat sa va fie rusine.

 5. Am citi tot ce e mai sus și nu pot să zic, decât, mare-i grădina ta Doamne. Toți s-au făcut specialiști în COVID 19, iar unu chiar vrea să dea în judecată pe cineva, dar încă nici nu știe pe cine.Eu cred că nici nu o să afle, decît atunci când se va uita-n oglindă. Iar despre CCR, ce se mai poate apune? Adevărații sabotori ai țării. Tot ce faci, nu-i constituțional. Rușine să ne fie că noi i-am ales pe acești indivizi, votînd partidul care „are grijă de rom\ni și a curățat țara de noroi”.

  • CCR abereaza. E ca si cand unul se ineaca in mare, esti pe marginea lacului, esti campion la sarituri in apa dar CCR iti interzice sa intervii, ca nu ai atestat de salvamar.
   Oameni buni, intr-o situatie de urgenta vietile oamenilor conteaza, nu hartogaraia!

 6. Vai, saracutul Stat! Pleaca asimptomaticii din spitale, e dezastru!

  • Da, dezastru la imaginea liniilor de lupta cu guvidul! Și scad și bonusurile soldaților!

 7. Se sta nu se sta in carantina NOI AVEM DATORIA SA RESPECTAM BATRANII SI PERSOANELE GRAV BOLNAVE . Trebuie sa ne protezam pe noi ca ei sa nu ia . Chestia bunului simt nu tine de constitutie

  • Ai punctat ce trebuie! Nu e nevoie de politie si decizii guvernamentale ca sa fii om si sa nu-i pui pe altii, in special cei care risca o forma severa sau chiar fatala a bolii, in pericol.
   Iar pentru nesimtiti nu e nici un vid legislativ, exista paragrafe in legislatie pentru ei in cazul in care pun constient pe altii in pericol.

 8. Poate dă Dorneanu și gașca lui un ordin că pandemia e neconstituțională. și virusul dispare. Ori, toți cei îmbolnăviți de troglodiții care nu respectă restricțiile, în frunte cu multipensionarul de lux și țuțării lui, plătesc spitalizarea și daunele provocate

 9. „comandantul actiunii” ala care gandeste strategic si zicea ca e un conducator ( l-a ales vreodata cineva sa conduca?) nu un caporal sau contabil ! Tare tata !

 10. deci ca sa tragem linie , in concluzie, statul trebuie sa lase ciocoismul deoparte si sa-si faca treaba la fel ca si in restul statelor UE ! CCR le-a luat biciul din mana !Asta e baieti , oricum abordarea vostra comunistoid -dictatoriala s-a vazut ca nu functioneaza !

 11. Boala nu tine de constituție… Și la mine fratemiu sta în izolare 14 zile, în chit ca a plecat sănătos dar pe drum dacă sa întâlnit cu un covidiot

 12. e visul pesedeului, sa se infecteze cat mai multi ca sa aiba ei munitie electorala contra pnl

  se vede psihopatia pesedeului, oricand gata sa lase romani sa moara pentru scopurile lor politice

 13. -si va urma o mica apocalipsa…covidica. rabdare. sper sa ne mai regasim in octombrie.
  -i-mi pare rau doar de cadrele medicale care vor trebui sa se sacrifice pentru o gasca de cretini care nu au inteles ce inseamna aceasta pandemie
  -in rest..vivat selectia naturala..suntem un popor plin de idioti si de lasi care se pricep la tot si la toate..sfertodocti..
  – cat despre ccr (cocina constitutionala a romaniei)…o sa vina si vremea lor…

 14. Romania = cârpeală.

 15. CCR, Avocata Poporului, Secera 3 tv, antiRomaniatv sunt in mare pericol, dar nu unul că vor fi bastonati de jandari sau alte asemenea, este suficient ca unul dintre cei care au ”beneficiat de aceasta eliberare” să meargă să le mulțumescă personal. La cât sunt de recunoscători cei suferinzi nu mă miră ca acest lucru să se intâmple destul de repede. Mai mulți vor merge cu siguranță și la FSN să toarne cât de greu le-a fost sub tratament, chiar și la Cataramă ar putea face vizite să se lămurească dacă e sau nu e Covid.. Oameni buni acest lucru nu e greu de presupus că ar putea să se întâmple, dar cum rămâne cu ceilalți ?
  psd-ul lărgit ( PSD+PRO+ALDE) + UDMR au tot eliberat prin România: tâlhari, hoți, violatori și acum cu ultimii asociați (CCR al psd+ Av POPO ) au scos de sub tratament bolnavii care ne pot pune si nou viața în pericol !!
  Dar să nu vă mirați că de la bolșevici nu veți primi niciodată o viață ușoară sau liniște. Colegii feseneului din Rep. Moldova răpesc si amenință cu moarte pe cine nu le cantă-n strună chiar si parlamentari. Să nu vă mire dar acestia sunt frații in politică ai feseneului ..azi sub mai multe denumiri , alegeti oricare din tre cele de mai sus.
  Păstrați distanța, purtați masca ( e mai ok decat tubul de oxigen in spital), spălați-vă des pe maini și EVITAȚI aglomerările !

 16. Si iata dragilor de ce tara asta este la coada lumii civilizate si de ce iar sta este mai trist, va ramane acolo

 17. Poate ca si guvernul are vina lui !

  • Nuuu, cum sa aiba? Uitindu-ma la comentarii se pare ca parerea quasi-generala e ca e dreptul oricarui putifrici guvernamental sa te interneze, vrei-nu vrei, in spital.
   Cind ne e frica drepturile omului devin mofturi pentru cei mai multi, toti smecherii politicii stiu asta.

 18. Multumim din inima partidului (PNL _ PSD _ ALDE_PRO-ROMANIA_UDMR_USR etc etc), Avocatului Poporului, CCR_ului si televiziunilor pentru „grija deosebita de a scapa de pensionari”.
  Cand este sa se aleaga praful de o tara, nu poate absolut nimeni sa se opuna. La educatia primita de acesta natiune in ultimii 30 ani avem ceea ce avem. O tara plina de inculti si oligofreni. Mai bine parasesti aceasta lume decat sa vezi zilnic cum incultura, prostia, lipsa de respect fata de cei din jur, dorinta de a calca pe cadavre si incompetenta iti invadeaza fiecare secunda si respiratie.

 19. CCR tocmai a facut jocul pesedist. Covidul e in culmea fericirii. Cazurile vor creste, economia va imploda. Cine va vota? Exact acei carora li s-au promis bani de catre psd. Grecia e mic copil pe langa prabusirea din Ro.