G4Media.ro

DOCUMENT Şefa Înaltei Curţi a convocat de urgenţă judecătorii pentru o posibilă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DOCUMENT Şefa Înaltei Curţi a convocat de urgenţă judecătorii pentru o posibilă sesizare a Curții Constituționale privind Legea fugarilor / SURSE Judecătorii susţin că legea ar fi neconstituţională

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătoarea Corina Corbu, a convocat la ora 20.00 în această seară Secţiile Unite ale Instanţei Supreme pentru o posibilă sesizare a Curții Constituționale privind Legea fugarilor, potrivit convocatorului emis de şefa ÎCCJ.

UPDATE Secţiile Unite ale Instanţei Supreme au decis, marți seara, sesizarea Curții Constituționale în privința Legii fugarilor, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Detalii aici. 

știrea inițială

Legea fugarilor prevede majorarea cu 3 ani a pedepselor pentru condamnaţii care nu se prezintă la poliţie în termen de 7 zile de la verdict, pentru punerea în executare a mandatului de executare.

Sursa foto: G4Media.ro

Legea fugarilor a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi a fost trimisă preşedintelui pentru promulgare. Pe 5 dcembrie 2023 este ultima zi în care ICCJ poate sesiza CCR.

Potrivi unor surse judiciare, judecătorii consideră că Legea fugarilor „este susceptibilă să încalce principiul legalităţii, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie. Aceasta întrucât textul, pe de o parte, are un caracter neclar şi neprevizibil, iar pe de altă parte, nu se integrează organic în sistemul de reglementare a infracţiunii de evadare”, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

„Deși noua reglementare – care îi obligă pe toți condamnații definitiv indiferent unde se află să se predea autorităților române în termen de 7 zile – pare reparatorie și sigur este și populară, în fapt ea este și profund neconstituțională în măsura în care se referă la hotărâri judecătorești rămase definitive anterior intrării ei în vigoare. Nu întotdeauna ce este popular și acceptabil pentru societate este și corect potrivit principiilor universale ale echitabilității incriminării penale.

Viciul de neconstituționalitate intervine atunci când se prevede că această sancțiune se aplică nu numai hotărârilor definitive pronunțate de aici înainte (unde e cam normal deși e obligația statului să se asigure ca nimeni nu fuge de lege) ci și tuturor hotărârilor definitive de condamnare la pedeapsa închisorii, indiferent că acestea sunt anterioare intrării în vigoare a acestei modificări. Practic toți fugarii de justiția din România sunt repuși automat într-un termen de 7 zile în care trebuie să se predea, altfel pedeapsa li se prelungește cu până la 3 ani iar prescripția executării pedepsei se întrerupe pentru că săvârșesc o nouă infracțiune. Această aplicare retroactivă – repet, indiferent cât de populară o fi ea – încalcă un principiu fundamental al procesului penal, neretroactivitatea legii penale”, scria avocatul Adrian Toni Neacşu pe o reţea de socializare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. important este sa fie infractoru multumit !

  • Totul pt infractori. Io zic sa faca o lege prin care infractorii, ăia care mai ajung sa fie dovediti daca nu scapa cu vreo prescriptie, vreo dezincriminare de fapte sau mai stiu eu ce chichiță, sa fie intrebati daca vor sa faca puscarie. Daca nu, nu, ca li se incalca nustiu ce drept.

 2. Nu are treaba cu retroactivitatea. Este doar o interpretare tendențioasă a legii în interesul fugarilor. Principiul este următorul: dacă EȘTI în starea de condamnare dar încă nu te-ai predat, ai 7 zile să o faci. Indiferent când ai primit condamnarea. Legea se aplică pt viitor, deoarece condamnarea ESTE o stare de fapt, ea EXISTĂ în acest moment, este o situație PREZENTĂ, independent de data la care a fost pronunțată de către instanță.
  ȘTII că ești în această stare, ȘTII că legea îți acordă 7 zile de la intrarea în vigoare pt a te preda, atunci nu ai nicun impediment sa nu te predai. Ce este neconstituțional în asta?

 3. adica sa intelegem: care sunt fugari nu ar trebui sa se predea in intelepciunea ICCJ si nu ar trebui pedepsiti pentru ca bine au facut ca au fugit se sistemul judicar 🙂

 4. S-au sesizat cu viteza luminii! Dacă se străduiau cât de cât și pentru alte legi date cu picioarele, cum ar fi cea despre noile taxe, ar mai fi fost de înțeles.
  De ce nu vin cu o lege nouă, perfect constituțională: cine fuge in Italia, este automat nevinovat, deci, primește scuzele de rigoare din partea președintelui României, precum și decorația România Coclită in Rang de Mare Ciorditor si, automat, anularea pedepsei și primirea de recompense și pensie specială.

 5. Mama ce viteza, asteptam aceeasi viteza si la dosarul cu vaccinurile.

  • Da, și să deschidă dosare noi pentru pastilele de iod care au fost achiziționate și nefolosite iar în viitor pentru armamentul care se achiziționează acum și nu se va folosi

 6. Mai farte de cand au executat-o pe Codruta singurul lucru de care isi mai face griji justitia asta e cum sa scape pe politiceni de orice raspundere chiar daca e vorba de fuga.

 7. Intre timp de cand au scos dosarul cu vaccinuriole s-au mai prescris ceva fapte de politiceni, nu ne asteptam sa se opreasca prescriile.

 8. Vreti ultima noutate?
  Europarlamentarele le va castiga AUR si Sosoaca(noi stim de ce, voi nu sunteti destul de inteligentiu sa stiti).

 9. Acum apare Predoiu și transmite mesaje de liniștire pentru cei fugiți din țară.

 10. platim PENSII SPECIALE , iar PENSIILE SPECIALE au grija sa ne f.. pe noi ce cinstiti care platim taxe, si sa ii ajute pe PSDNDUMR-istii corupti care ne-au furat