G4Media.ro

DOCUMENT Raportul prin care comisia juridică a Senatului propune sancționarea Dianei Șoșoacă…

DOCUMENT Raportul prin care comisia juridică a Senatului propune sancționarea Dianei Șoșoacă pentru instigare la ură, xenofobie, extremism, nepurtarea măștii, sfidarea legilor și a ”normelor de bun-simț”

Comisia juridică a Senatului propune sancționarea Dianei Șoșoacă pentru nepurtarea măștii în sala de plen, pentru discurs homofob și extremist, dar și pentru încălcarea legilor și a ”normelor de bun-simț”, se arată în raportul redactat de senatorii juriști și consultat de G4Media.ro.

Potrivit documentului, ”Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

”Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corespunzătoare demnității sale”, se mai arată în raportul comisiei juridice.

Fragment din ședința de plen a Senatului din data de 22 martie:

Doamna Anca Dana Dragu: Are cuvântul doamna senatoare Iovanovici-Șoșoacă, senator neafiliat.

Vă rog, doamna senatoare, aveți un minut. (Discuții.)

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Nici nu-mi trebuie… nu-mi trebuie nici mască, nici mai mult de un minut!

Sunteți Guvernul asasin economic al României! Nimeni nu și-a putut permite vreodată să-și bată joc de România mai mult decât o faceți dumneavoastră! Sunteți o putere obedientă a unor vestici! Să nu ne amintim de domnul Cîțu.

Intrăm în Schengen? Care-i prețul? Portul Constanța. De ce? Pentru că Rotterdamul trebuie să strălucească, pentru că, dacă ar fi Constanța, ar depăși Rotterdamul. Ați distrus absolut tot ce însemnă economie națională în 15 luni. Unde sunt banii de retehnologizare? Nu mai aveți acum ce să vă băgați în buzunare? Care-i șpaga pe care dumneavoastră o luați pentru vânzarea tuturor activelor companiilor strategice?

Să vă fie rușine pentru asasinatul economic, pentru faptul că v-ați bătut joc de România!

Vă bateți joc…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … în loc să ascultați de medici…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … să terminați cu pandemia COVID! Ați omorât o țară întreagă…

Doamna Anca Dana Dragu: Vă rog să reveniți la legea pe care o dezbatem. Vă rog foarte mult!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Rușine să vă fie! Nu ne învățați pe noi, avocații…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … cum se face din minoritate majoritate… (Microfon întrerupt. Rumoare. Aplauze.) (Intervenție neinteligibilă a doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)”

În ceea ce privește încălcarea de către Șoșoacă a normelor legale privind obligativitatea purtării măștii de protecție, senatorii juriști au notat în raport:

 • ”Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”.

”Totodată, în exercitarea dreptului la susținerea declarațiilor politice și adresarea de întrebări sau interpelări, doamna senator Iovanovici Șoșoacă manifestă consecvent de la tribuna Senatului, o atitudine negaționistă a pandemiei (reflectată în exprimări precum: „așa-zisă pandemie”/ „plandemie” / „mascarada pandemică numită COVID-19”) și folosește un discurs public prin care instigă populația la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară  pentru prevenirea și combaterea  Covid-19”, se mai arată în raport.

Nu în ultimul rând, senatorii juriști au mai constatat că, ”potrivit conținutului luărilor de cuvând în plen, conduita, forma de exprimare și ideile promovate de Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă au un carácter incitator și se bazează pe prejudecăți împotriva unor categorii de persoane, însă tocmai atacurile repetate împotriva unui anumit grup, fie ele și indirecte, duc la o acumulare graduală a prejudecății în rândul electoratului. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât ele se propagă foarte rapid în mediul online”.

Concluziile senatorilor juriști

 • Cu ocazia dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, și ca urmare a opiniilor exprimate, majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil, că prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului.
 • Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare reglementate la art. 206 alin. (1) lit.a), c), d) și e) din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, respectiv:
  • “a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;
  • c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;
  • d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;
  • e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;”
 • Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări va înainta de îndată, raportul împreună cu anexele care formează și dosarul cauzei, Biroului permanent al Senatului conform art. 211 din Regulamentul Senatului pentru a analiza și dispune, în raport de constatările Comisiei, aplicarea unei sancțiuni dintre cele menționate la art. 207 din Regulamentul Senatului. Potrivit art. 207. – ”Abaterile de la deontologia parlamentară se sancționează cu: a) atenționare; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvântului; d) îndepărtarea din sală pe durata ședinței; e) avertisment public-scris.”

Citește integral raportul comisiei juridice a Senatului în cazul Diana Șoșoacă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. De ce baah sa ma sanctionezi tu pe mine???? Sa ma judece fratii mei AURolacii si cu blonzii, nu voi, bah!

 2. Aur romanesc.

 3. Pe principiul leninist cine? cui?, o anchetam pe Sosoaca pentru „incalcarea normelor de bun simt”. Dar daca esti gradat, poti sa ai nesimtirea sa introduci o intrare in registrul de la Ministerul Sanatatii, printre intrarile deja existente.

 4. Sosoloanca, ia o pilula cu „intelepciune ruseasca”, sa vezi ce repede iti trece! Daca n-ai, vorbeste cu Calin Georgescu, iti face el rost imediat de la prietenii vostri!

 5. Foarte bine , sa fie sancționată ! Această femeie este o rușine pe obrazul parlamentului , evident că alături de hotii care se mai găsesc pe acolo !

 6. Incredibil de mult le-a luat sa vina cu sanctionarea. Nu era clar din prima saptamana de circ ca n-are ce cauta nici la maturat scarile cladirii?

 7. Trebuie sanctionati toti acei politicieni care se cred stapanii poporului si incalca legea pentru ca sunt puternici. Ei vor doar privilegii si nu le pasa deloc de oamenii simpli numai de interesele lor. Faptul ca esti senator nu iti da dreptul sa tipi si sa inciti la violenta. Nu e deloc o onoare sa minti si sa faci spectacol pentru a castiga voturi.

 8. Glumeților. O comisie lucrează să pună pe hârtie logoreea isteroidă a unei persoane care a ajuns în Parlament ca și Pilat în Credo. Analiză, dosar, birou permanent…Ia vedeți, care dintre sancțiuni poate fi aplicată DUPĂ circul ieftin a pacientei ? În sine, fiecare ”sancțiune” pare a fi mai degrabă o frecție, decât o sancțiune, dar ultima, cea mai gravă : avertismentul public în scris este de-a dreptul hilar. De ce ? În lumea reală, în care se lucrează și se crează PIB, prima și cea mai puțin gravă sancțiune este avertismentul. După el urmează sancțiuni pecuniare. Da, dragii mei, sancțiuni bănești ! Nu, nu este o înjurătură : în vecini, președintele parlamentului unicameral stabilește amenzi pe loc, care se scad din indemizația muncită cu sudoare a parlamentarului. Adevărat, că numai celor din opoziție, dar cine-i perfect în zilele noastre ? Ce ar fi să luați exemplu de la ei și să loviți și voi, unde doare : la buzunar ? Ați intra măcar în rând cu lumea reală.

 9. Cred ca nu-i in totalitate sanatoasa la cap, mi-e mila de cei care sunt obligati sa lucreze cu ea si nu-s medici sau psihologi. Cei care o urmeaza sunt din pacate din aceeasi categorie :bolnavi fara tratament corespunzator.

 10. Creatura asta se afla intr-o mare suferinta. Ar fi bine sa se opreasca pana nu face prapad. Nu ca mi-ar pasa de ea, dar este un personaj toxic pentru societate. Nici VC Tudor nu a coborat la asemenea nivel de primitivism. Ala barem era de departe mai bazat si mai ferm, nu o nebuna scapata de la ospiciu avida dupa popularitate. Ca multe alte evenimente peste care s-a pus praful anilor asa va fi si cazul Sosoaca Somaldoaca.

 11. Despre individa asta nu pot sa îmi spun decit părerea, m-am gindit foarte mult înainte de a o mărturisi public:
  „tipa asta este categoric imunizata, adică e vaccinata undeva în tara ei de origine; în primul rind nu e proasta, asa ca uitați-va cit de sigura este ca nu va fi contaminata, deși umbla fără masca peste tot, cum umbla…
  își bate joc de inteligenta noastră! „