G4Media.ro

DOCUMENT Patriarhia Română le recomandă preoților să nu-l elogieze pe Mircea Vulcănescu:…

DOCUMENT Patriarhia Română le recomandă preoților să nu-l elogieze pe Mircea Vulcănescu: legea pedepsește promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de război

Conducerea Bisericii Ortodoxe le recomandă preoților să-l elogieze pe Mircea Vulcănescu (1904 – 1952), filosof interbelic condamnat pentru crime de război, amintindu-le într-un document oficial că legea pedepsește promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității și crime de război – exact cazul lui Vulcănescu. Când vorbesc despre persoana sa, clericii pot să facă referiri numai la „valoarea operei sale filosifice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”, dar le este interzis să promoveze ”un cult al personalității acestui”.

Potrivit unei circulare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române transmise în toate unitățile de cult ortodox din România, preoților li se pune în vedere că atunci când vorbesc despre Mircea Vulcănescu nu au voie să facă nicio referire la personalitatea acestuia, ci doar la opera sa filosofică si literară.

Asta pentru a nu încălca legea care spune că „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

În aceeași adresă, Patriarhia își justifică demersul în fața clericilor spunând că a primit o adresă din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wisel prin care i se solicită să descurajeze manifestările din rândurile BOR care își propun reabilitarea acelor personalități care, deși au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite și xenofobe.

Totodată menționează faptul că „cererea reclamantei Maria Mărgărita Vulcănescu de constatare a caracterului politic al condamnării tatălui său, Mircea Vulcănescu, la pedeapsa de 8 ani temniță grea și la pedeapsa de 3 ani detenție riguroasă în baza deciziunii criminale 27/26.06.1948 a Curții de Apel București, a fost respinsă ca neîntemeiată prin decizia definitivă a Curții de Apel București în data de 26.06.2019″.

Mircea Vulcănescu (1904 – 1952) a fost un filolog, filosof, publicist, sociolog și politician român, condamnat pentru crime de război din cauza implicării sale în actele anti-evreiești ale guvernului Antonescu. A deținut funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 – 23 august 1944. După lovitura de stat din 23 august 1944 a revenit pe postul de șef al Datoriei Publice, unde a rămas până pe 30 august 1946, când a fost arestat în lotul al doilea al foștilor membri ai guvernului Antonescu, acuzați de crime de război. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” îl consideră inițiatorul a numeroase hotărâri de guvern îndreptate împotriva populației evreiești. La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temniță grea. Judecarea recursului s-a prelungit până în ianuarie 1948, când instanța a menținut pedeapsa din 1946.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter