G4Media.ro

DOCUMENT Partidele vor putea primi donații prin campanii de SMS, iar în…

DOCUMENT Partidele vor putea primi donații prin campanii de SMS, iar în anii electorali donațiile primite de la o persoană fizică devin nelimitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune ca partidele politice să poată primi donații prin SMS-uri, cu condiția ca donatorul să aibă abonament în rețelele de telefonie din România. Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de la acelaşi număr de telefon într-un an nu poate depăşi 2 salarii de minime brute, potrivit proiectului de lege pus în dezbatere publică.

Marile noutăți din proiectul AEP (documentul integral poate fi citit aici):

– Dacă până acum legea prevedea că donațiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, proiectul lasă loc pentru creșterea donațiilor în anii electorali. Astfel, valoarea maximă de 200 de salarii de minime brute nu cuprinde donațiile pentru campaniile electorale.

– La Sursele de finanțare a activității unui partid politic apar în plus și dobânzile bancare

– O altă noutate: partidele politice pot primi bunuri în comodat de la membrii acestora, în condiţiile legii

– Cotizațiile a căror valoare individuală depășește 5 salarii de bază minime brute pe țară se vor încasa numai prin conturi bancare

– Proiectul introduce și posibilitarea donării de bani pentru partide prin SMS, cu condiția ca donatorul să aibă abonament în rețelele de telefonie din România. Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de la acelaşi număr de telefon într-un an fiscal nu poate depăşi 2 salarii de bază minim brute pe ţară. Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de un partid politic într-un an fiscal nu poate depăși 10% din veniturile obţinute de partidul politic în anul respectiv, se mai arată în proiect.

– 25% din cuantumul subvenției de la stat, care până acum era condiționată de obținerea a cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București, va fi condiționată de trecerea pragului electoral în judeţul respectiv sau municipiul Bucureşti.

– În mod excepțional, pe durata stării de alertă, a stării de urgenţă şi a stării de asediu, partidele politice pot sponsoriza ONG-uri care desfășoară în România sau urmează să desfășoare o activitate în domeniul umanitar, al protecției drepturilor omului, medico-sanitar şi/sau de asistență și servicii sociale, precum și instituțiile și autoritățile publice.

– Proiectul de lege dă liber la utilizarea de afișe electorale de orice dimensiune în timpul campaniei electorale. Până acum, afișele trebuia să aibă dimensiuni standard: cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură.

– Crește cuantumul sumelor pe care partidele le pot utiliza pentr producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală la radio, televiziune și în presa scrisă, de la 40% la 60 din totalul cheltuielilor care pot fi efectuate în campania electorală. La fel și pentru presa online, de la 30% la 45%.

Context. Proiectul de lege a fost pus de Autoritatea Electorală Permanentă în dezbatere publică până la data de 16 iunie 2020.

Foto: Bannere electorale / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. pai daca e liber la platit politicieni in avans ce rost isi mai are subventia pentru partide?
  natie de idioti

 2. „Proiectul de lege dă liber la utilizarea de afișe electorale de orice dimensiune”

  Vai de „bietii bucuresteni” cand isi vor vedea toate blocurile, monumentele si magazinele invelite fiecare in cate un afis urias cu tzatza Firea 🙂
  Nicusor nu va mai avea loc sa lipeasca nici macar un timbru!

 3. Practic se da posibilitatea cumpararii unui partid pe Persoana Fizica daca ai bani sub forma de sponsorizare

 4. E simplu ca 1+1=11 .
  In campanie iti fac donatie opt zeci de miliarde. Dupa campanie imi livrezi un contract public de opt sute de miliarde, pe care o sa-l onorez selectiv. Facem ambii profit , ca fratii.
  Daca se poate , sa pune afise electorale uriase pe/in biserici. Ar fi mai usor de inteles mesajul subtil trimis de popi.

 5. Le doresc politrucilor de toate neamurile si apucaturile sa astepte postul mult visat pina cind le voi dona ( de furat ma fura din toate pozitiile si in orce moment ) UN ban , adica niciodata .

 6. psd are tone de bani acum, deci vrea sa-i investeasca in prostirea si jefuirea romanilor prea prosti sa voteze cu partidele noi

 7. total in neregula sa fie nelimitate. cu alte cuvinte, nu se poate concura in conditii egale. trebuia pusa o limita. altfel, se reduce la bani, cu cat ai mai multi cu atat mai mari sansele de a castiga (a se citi a cumpara postul).

 8. Posibilitatea ca un individ sa doneze oricit unui partid in campanie electorala e deosebit de periculoasa, deschide calea cumpararii legale de influenta. Evident ca partidele se vor simti datoare sa-si rasplateasca binefacatorii. Fie si pentru ca dupa o campanie electorala vine alta.

 9. Poate vine Soros si baga juma de miliard la PNL si juma de miliard la USR si e gata povestea. Ca un abonament la Telekom-Ro n-o fi asa mare problema pt unul ca Soros 🙂

  O sa moara PSD cu legea in mana 🙂

 10. Stati linstiti, ca deja banii cheltuiti de straini pentru a modifica preferintele romanilor sunt dincolo de limitele autoritatii electorale a lui peste. Stie cineva cat e bugetul Vocii Americii in limba romana? A vazut / auzit cineva vreo vorba de bine despre PSD acolo? Si avem si Sputnik, RFI, DW.

  La fel, pupaturile in fund ale lui Gadea sau huiduielile atent controlate ale CTPului sunt contra cost, dar nu pe bugetul de campanie.

 11. Aparent AEP vrea sa nu se mai intample ce s-a intamplat cu PSD si Draghici !

  PS. Adica, de acum incolo sa aiba bani de-o casa si trezorierul dar sa ramana garla si partiduui ! Gata cu retinerea !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.