G4Media.ro

DOCUMENT La presiunea magistraților, Ministrul Cătălin Predoiu anunță cu întârziere de câteva…

DOCUMENT La presiunea magistraților, Ministrul Cătălin Predoiu anunță cu întârziere de câteva luni un proiect de lege care prevede posibilitatea audierii părților prin videoconferință/ Proiectul va fi discutat miercuri în ședința de Guvern

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a inițiat un proiect de lege care stabilește regulile de funcționare a instanțelor și parchetelor din România,  în vremea pandemiei, după focarele apărute.

Printre prevederile propuse de Predoiu se numără posibilitatea ca la nivelul colegiului de conducere al instanțelor să se stabilească restrângerea activității în funcție de numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 apărute, fără însă să fie stabilită o limită.

De asemenea, se prevede  posibilitatea ca ședințele de judecată din cauze civile să fie transmise online pe portalul instanțelor,  părțile din procesul civil sau penal să fie audiate prin videoconferință și chiar, acolo unde este posibil, instanțele să pună la dispoziția părților tehnica necesară.

Și în dosarele penale aflate pe rolul parchetelor, Ministerul Justiției propune ca audierea să se facă prin sistem de videoconferință. Iar o altă măsură prevede ca Procurorul General să poată dispune „trimiterea uneia sau mai multor cauze la un parchet egal în grad, dacă măsura se impune în interesul rezolvării acestora”.

Consultă proiectul de lege aici.

Proiectul de lege va fi dezbătut miercuri în ședința de Guvern, pentru aprobare înainte să ajungă în Parlament.

Context

Asociațiile de magistrați – atât Forumul Judecătorilor din România (FJR), Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), cât și UNJR, AMR, AJADO și APR – au atras atenția asupra creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în instanțe și parchete. Ele au solicitat MJ și CSM măsuri pentru digitalizarea instanțelor astfel încât procesele să se desfășoare online.

G4Media.ro a realizat aici harta infectării cu coronavirus în parchete și instanțe.

În urmă cu câteva zile, Bogdan Marin, judecător la Tribunalul București, a murit în urma infectării cu COVID-19. Magistratul avea 47 de ani și era internat la Terapie Intensivă de joi. Detalii pe larg aici.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Parchetul do. Prim Procuror al Romaniei nu are corespondent tot la parchetul visat de teribilisti. Cata, zeita Athena ce iti spine?

 2. Tot citesc despre presupusi ministri care vor fi remaniati / ne-renominalizati in viitorul mandat, cum ar fi Violeta Alexandru care inteleg ca si-a pus in cap partidul pt ca basically a pus pilareala la munca si nu i-a menajat ca pe niste veri/cuscri/fini/amante ce sunt ei. Dar de Predoiu nimic, pare a fi om de baza in viitorul guvern PNL ca si cum ar fi facut ceva pana acum. La prima vedere sistemul de justitie e cam la fel cum l-au lasat Livache, Iordache, Tudorel samd. Pana si bomba aia cumplet infertila de SS e alive and kicking.
  Intr-un scenariu ideal, intr-un viitor guvern PNL-USR+ as vedea ministerul dat pe mana unuia ca Stelian Ion.

 3. S-a trezit Predoiu? Si-a amintit ca este ministru?

 4. În anul 2020 părțile pot fi audiate prin videoconferință?????

  – Ce descoperire epocală! Înseamnă că s-au inventat computerele și internetul! Ce bine!

  PS: pensii speciale.

 5. Predoiu este un nesimtit pdlist, migrat in PNL via corupta roberta anastase din Ploiesti. Se vede cu ochiul liber ca au fost interese mari care au dus la aceasta situatie infernala, abia in ceasul al XII-lea se trezeste si predoiu sa vina cu legea, care era gata inca din vara. De ce abia acum? Pai de-aia, si ce daca s-au dat sute, mii de amanari ale proceselor, si ce daca ies nevinovati jigodii corupte in maduva, pe caz de prescriere a faptelor, date fiind amanarile sinedie pe motiv de covid?? Hoo, ca pana la urma facem si videoconferinta, ce atata graba?
  Nesimtitul de predoiu va candida pe prima pozitie la senat in Prahova, asadar pentru senat PNL sa-si ia adio de la vreun succes in Prahova, cu aceasta jigodie de predoiu in fruntea listei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.