G4Media.ro

Doar o treime din persoanele asigurate la sistemul de sănătate plătesc contribuția…

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Doar o treime din persoanele asigurate la sistemul de sănătate plătesc contribuția la CJAS, în judeţul Bistrița-Năsăud / Din 252 de mii de asigurați, doar 70 de mii realizează venituri și plătesc taxe

Doar o treime din cele peste 252.000 de persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud care sunt asigurate în sistemul public de sănătate plătesc contribuţia aferentă, potrivit datelor prezentate de directorul CJAS, Vilhelm Szekely, informează Agenția de presă Rador.

Potrivit șefului CJAS, procentul plătitorilor de contribuţie la fondul naţional al asigurărilor sociale de sănătate este unul scăzut, fiind vorba de mai puţin de 70.000 de persoane, care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, la care se adaugă circa 4.700 de persoane cu venituri din activităţi independente şi aproximativ 6.700 de persoane cu venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură.

Printre problemele semnalate în urma controalelor, în perioada ianuarie-septembrie, se numără emiterea de bilete de trimitere pentru investigaţii neutilizând formularele cu regim special, lipsa prescrierii de investigaţii medicale în cazul unor pacienţi la care s-a constatat că se impunea o astfel de măsură, sau acordarea de consultaţii la domiciliu unor persoane care nu întruneau condiţiile legale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Nu am nici o problema cu asta, dar daca eu ca platitor de taxe peste medie am nevoie de stat, pai sa ma respecte si trateze cu recunostinta.

  * wake up !!!! * :)))

  • Statul nu are grija ta, iar în spitale ai mai multe șanse sa crăpi decât să te faci bine.
   Trezeste-te!

 2. Din pacate cel care plateste este tratat la fel ca cel care nu plateste.

 3. Neplatitori dar asigurati sunt (conform legii): pensionarii cu pensia pana-n 4000 lei (dar astia, totusi, au platit la viata lor), copii si „asistatii social” indiferent de etnie….daca intelegeti ce vreau sa spun!

  • E regretabil că simţiti nevoia, sub pseudonim desigur, adică să exprimaţi o opinie discriminatorie şi rasistă, de a sublinia „etnia”, etnia nu are nicio legătură cu subiectul plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate. A nu se confunda cu ajutoarele sociale!
   Apropo de subiect şi de cei despre care spuneţi că ar fi contribuit „la viata lor”, ceea ce nu se stie, văd, pe scară largă, e faptul că,până la finalul anilor 1990, mai exact până prin 1998-1999, niciun salariat nu a plătit contribuţie pentru asigurarea de sănătate.
   Pe vremea statului comunist, aşa -numitul stat „providenţial” ( adică nici nu plăteai, dar nici nu primeai vreun tratament adecvat pentru bolile serioase , gen cancer), statul nu oprea asemenea contribuţii, cu excepţia contribuţiei la pensia suplimentară (nici măcar contribuţia pentru pensie, un alt mit al contribuţiei „nerăsplătite”, după o plată de „o viaţă”, nu a fost achitată de către salariat sau reţinută de la acesta, ci numai de către angajator, până la data de 1.04.2001), pensia suplimentară fiind foarte mică, ca şi contribuia aferentă, desigur.
   Prin urmare, cei care beneficiază cel mai mult de asemenea contribuţii nu au contribuit cu NIMIC în timpul vieţii lor active sau au contribuit doar în ultimii ani de activitate, respectiv de pe la începutul anilor 2000.
   Cei care se vor pensiona prin anii 2030-2040 şi care şi-au început activitatea prin anii 2000 se vor putea referi cu temei la plata „de o viaţă”.

  • @magistrat. utila explicatia. din pacate, dupa 2030-2040, cand noi astia care putem ragni despre „contributia de-o viata” vom deveni beneficiari de diverse chestii (pensii, sanatate) se va fi terminat prajitura. asa ca puneti de-o parte, sunteti pe cont propriu

 4. Stirea este, cred, falsă. Dacă nu plătești CAS nu esti asigurat decât prin plată directă, care de asemenea înseamnă că plătești. Nu poti fi asigurat fără să plătești!

 5. P.osti sa lucreze, specialii sa profite. Tu…din care categorie faci parte? Votantule!!

  • Mediul de afaceri in Ro este pe butuci, legislatie proasta si plina de impozite. Platesc cei care sunt bugetari.

  • „Plătesc” bugetarii 😃😃😃Din buzunarul celor din privat !