G4Media.ro

DNA îl acuză pe Liviu Dragnea de constituire de grup infracțional organizat.…

DNA îl acuză pe Liviu Dragnea de constituire de grup infracțional organizat. Fostul lider PSD a fost inculpat de procurorii Anticorupție în dosarul Tel Drum

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, printr-un comunicat transmis vineri, că l-a inculpat pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum, pentru constituire de grup infracțional organizat.

Dragnea este acuzat și pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la folosirea cu rea-credință a documentelor sau declarațiilor false.

Procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală și pentru societatea Tel Drum, pe care o acuză de asemenea de constituire de grup infracțional organizat, dar și de evaziune fiscală în formă continuată, cu 10 acte materiale, și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Joi, cu o zi înainte ca procurorii să îl facă inculpat pe Liviu Dragnea, Realitatea Plus a difuzat o discuție înregistrată video în timpul unei vizite online, între Liviu Dragnea, încarcerat la Penitenciarul Rahova, și fosta lui consilieră, Anca Alexandrescu.

În discuția care a fost prezentată de postul de televiziune drept un interviu, Dragnea a continuat acuzațiile și atacurile la statul paralel, procurorii DNA și rivalii politici. G4Media a punctat o posibilă explicație a ieșirii publice a lui Dragnea.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, în urma difuzării discuției dintre Dragnea și Alexandrescu, că declarațiile acordate de Liviu Dragnea televiziunii Realitatea PLUS au fost făcute fără acceptul conducerii.

Comunicatul integral al DNA

În cauza mediatizată prin comunicatele 1056 din 13 noiembrie 20171110 din 21 noiembrie 2017 și 72 din 17 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:

constituire a unui grup infracțional organizat,
– două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
– instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracțiuni:

– constituire a unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
– două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.
Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.

De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.
Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
– 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. O alta facatura pentru o noua condamnare politica .

  • @A310:
   Ce-or avea cu el ? :(((
   PS. Raii… Nu le e teama de Dumnezeu ?

  • @a310 – postac mizerabil, mancator de cacat putinist. S-apropie funia de par, iar tu va trebui sa gasesti un geam salvator pentru ca nu reusesti sa-ti salvezi idolul.

  • Au pus altul in locul lui Dumnezeu la D:. J:.. Nu stiai?

  • Bai dar DNA-ul asta e tare rau. E fabrica de dosare fictive. Si e si tupeist, ca doar iti trebuie obraz gros sa pretinzi ca anchetezi furturi de milioane de euro. Cifrele alea sunt scoase din burta, din context, sunt imaginare, la fel ca si organismele europene care au sesizat frauda. Totul e o mare facatorie doar si doar sa-l infunde pe un biet om a carui singura vina este ca s-a sacrificat pentru popor.
   Serios acum, nu te-ai saturat de placa asta super-uzata? Pana si nucleul dur al psd prefera vulpite in loc de interviuri cu martiri.

  • Mafioții așa promoveaza, când vor sa ia locul șefului, îl distrug, nu-l ridica mai sus.

 2. PSD este o organizație de infractori, nu grup.

 3. Ion Iliescu a constituit grupul organizat. Dragnea l-a preluat doar.

  • Raspuuuuuns cooorect.Felicitari!;-)).Da, asa e.Iliescu si clica din 90 au pus bazele dezastrului politic ( cu consecinte economice , fireste) care a urmat si continua pana azi.Plus conjunctura pe glob , care nu e grozava….si suntem unde suntem.Niste imbecili.Putau juca o carte mare.Puteau ramane in istorie nu ca niste ratati.Din pacate urmarile le suportam noi.Iar politica romanesca nu prea ofera optiuni reale.

 4. La urmatoarele alegeri PSD trebuie sa dispare din viata politica impreuna cu ALDE, Pro Romania si UDMR (toti FSN-isti).

  • Nazista gandire ai. In lagare nu vrei sa ii vezi?

  • Eu chiar vreau sa ii vad in lagare pe toti coruptii .

  • Foarte interesant, am observat ca majoritatea sustinatorilor alde, adica cei carora din motive obscure li se umezesc ochii cand vorbeste d-l Tariceanu, ne acuza pe noi ceilalti , care suntem vadit dezgustati de alde, ca suntem nazisti.

 5. Care e pedeapsa la asa capete de acuzare?!
  Vreo 20 de ANI sau 10 ANI, cel putin?!!
  Succes, DNA, la Rahova macar 10 ANI pentru acest infractor care ne-a nenorocit ANI din viata!!!
  Liviule, in baston o sa iesi de la Rahova!!!

  • Tare mi-e teama ca vor ajunge la concluzia ca sunt infractiuni concurente si se vor contopi pedeapsele. Daca nu ma inseala memoria, fix in aceiasi perioada a fost si faza cu angajarile fictive si Teldrumul.

  • @Gabi;
   Daca e asa, o sa aiba grija – sper – procurorii sa-i dea un spor de pedeapsa spre maxim ca sa intre la loc la bulau macar inca vreun an juma, doi… hai, trei :)))))

  • Daca Dragnea te-a nenorocit, inseamna ca ai uitat, sau te prefaci ca ai uitat, de „distinsii PDL-isti”. Mineta voastra, a romanilor, este la cur, deaceea votati de 30 ani aiurea. Stapaniti sanatosi ce votati.

 6. Domnu’ gardian, vă rog, repede, căștile și microfonul!
  Doamna Alexandrescu, dvs. adoptați poziția de lucru! Nu, nu poziția aceea, că e poziția care-i răscolește amintiri legate de Irinuca!
  Ok ! Motor!

 7. Domnilor don quijote si Susufler0 , eu nu jignesc , dar tere v-as dori sa aveti parte de minunata justitie , pe care se pare ca o proslaviti .
  Mie mi-i se fal_iie de ce anume se intampla in colonia periferica Romanica , si in mod sigur ma voi bucura maxim incepand din 2021 , cand sper din suflet ca alegerile parlamentare sa fie castigate de PNL (PDL) .
  De asemenea cred ca ar fi bine sa cunoasteti , ce cuprinde scrisoarea de angajament a domnului ministru de finante , in mod sigur multora le va iesii pe ochii guvernarea ce va sa vina .
  Bai BASTINASILOR (INDIGENILOR) , sa il stapaniti sanatosi pe klauSS si pe sica mandolina alcoolistul .

 8. – constituire a unui grup infracțional organizat – 1 – 5 ani
  – două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul – 2 – 7 ani
  – instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii. – 1 – 5 ani pentru instigare publica. Asta poate o fi altfel

  Si e bine, ma? Ba, e bine!

 9. ‘Domnu’ A310 am vorbit acuma cu reptilieni de pe Venus si ziceau ca acolo e loc maxim de furat de la copii si batrini.Daca pui o vorba buna vin si il iau pe Daddy ca au nevoie de unu ca el acolo.

 10. Ce circ ieftin. Dragnea e la puscarie si este terminat.

  Dc dna nu se leaga de svartanberg al carui dosar ca prin minune s a prescris?:)))))

  De ce nu confisca averile condamnatilor???

  De ce nu intervine in mizeria de achizitii pt masti sau pt autostrazi????

  Pt ca sunt corupti si pt ca populinea vrea paine si circ
  Romania normala, pas cu pas: usl traieste:(((

 11. Si ce va mira???

 12. La pușcărie cu el acolo sa rămână ei furau miliarde și alți nu aveau ce mânca

 13. Deocamdată, „justiția” UE-ista NU A REUȘIT „să-l facă” pe Dragnea pe dosarul TelDrum. Așa că l-au băgat la zdup pe o vrăjeală de dosar că ar fi angajat două babe în administrația locală din Teleorman chiar A DOUA ZI după „referendumul pentru justiție” a lui Klaus Werner Iohannis. Asta după ce a fost tocat ani de zile de presa „sistemului” pe dosarul TelDrum. Acum, probabil că „justiția independentă” a ajuns la concluzia că nu mai pot să-l țină la bulau pe dosarul de angajări fictive și a decis să repună pe tapet „dosarul TelDrum” ca să nu iasă prea repede de acolo. 🙂

 14. Pt cei pro dragnea;
  Oare cine sunteți voi să susțineți că un infractor,
  chiar cu sume mici să nu fie pedepsit?
  Cine sunteti voi care susțineți unul care, prin legislație, a slăbit lupta anticorupți, a creat drepturi doar pentru hoții, ….. s-a opus confiscării extinse și chiar mai mult …….?

 15. politia politica in actiune!!! alta facatura de dosar dupa o condamnare aiurea! ori faci ca ei ori la puscarie….sa nu platesti tu avioanele alea in avans , asa-ti trebuie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.