G4Media.ro

DNA, după raportul MCV prin care Comisia Europeană a anunțat încetarea monitorizării…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DNA, după raportul MCV prin care Comisia Europeană a anunțat încetarea monitorizării României: ”Raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt”

Direcția Națională Anticorupție a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă trimis după raportul MCV prin care Comisia Europeană a anunțat încetarea monitorizării României, că ”raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt”.

 • ”Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicat la data de 22 noiembrie 2022, scoate în evidență rezultatele pozitive obținute în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt. În acest fel, este recunoscut rolul activ al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în atingerea uneia dintre condițiile trasate prin MCV și anume Măsura 3 – Combaterea eficientă a corupției la nivel înalt. Raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituțional și legislativ, în ultimii ani, DNA a obținut rezultate concrete: mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor. Procurorul șef Crin Bologa alături de conducerea instituției își exprimă aprecierea față de eforturile depuse de procurorii anticorupție și de celelalte categorii de personal ale DNA în obținerea de rezultate concludente și incontestabile în lupta împotriva corupției. DNA îi asigură pe cetățeni că rămâne o instituție puternică și pe deplin angajată în lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu și că va continua munca în mod susținut și eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism și cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale”, se arată în comunicatul DNA de miercuri.

Context

Comisia Europeană recomandă în ultimul raport MCV (Mecanism de Cooperare și Verificare) încetarea monitorizării României, după 15 ani de funcționare a acestui instrument prin care au fost monitorizate progresele făcute în reformarea justiției după aderarea la UE, se arată în raportul consultat de G4Media.ro.

Comisia Europeană a anunțat, pe Facebook, că ”România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) la momentul aderării sale la Uniunea Europeană . Toate obiectivele de referință (benchmarks) pot fi închise în mod satisfăcător. De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV.”

În raportul MCV se arată că justiția va fi monitorizată mai departe în cadrul mecanismului privind statul de drept, care condiționează fondurile europene de respectarea unor valori precum independența justiției și libertatea presei. Decizia Comisiei va fi transmisă Consiliului și Parlamentului, care pot face observații.

În raportul MCV se mai arată că noile legi ale justiției ”vor fi, de asemenea, evaluate în cadrul procedurii specifice aferente Planului de redresare și reziliență al României”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. Tu o tii de coarne si el zice ca e ciuta, cat tupeu au acești ipocriți!

  • Băiatul asta s-a politizat complet.E jurist si nu este în stare sau nu vrea sa traduca gestul Comisiei Europene,ca de fapt(de vreme ce l-a retras si Bulgariei,anu trecut,care n-a avut nici o condamnare rasunatoare pe coruptie,era lipsit de eficienta,devenit caduc),a fost inlocuit de mecanisme cu dinti:respectarea principiilor statului de drept;PNRR,decizi CJUE;Parchet european.
   Ar fi indicat ca atunci cand UE ne taie din bani sa fie pusa alaturi de politicieni,responsabilă si sefia DNA-ului,prcum si magistratii care ancheteaza magistratii,ca tot politizati sunt si acestia,de vreme ce de atata timp nu au nici un rezultat.
   Acuma se poate vedea ce „splendoare in iarba” sunt unii oficali romani ai zilelor noastre.Demagogia este la ea acasă.De fapt așchia nu sare departe de tru.. ,de „tutore”😆

 2. 🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

 3. La o săptămână după ce Klaus le-a dat liber la toți mega-hotii din România, EU suspendă monitorizarea.
  Încă o dovadă că mafia operează nu numai la București ci și la Bruxelles.
  Mafie de la primărie pina la vandelying.

 4. Aiurea in copac, ati dat cu deodorant sa nu mai puta toata haznaua …

 5. DNA nu ancheteaza pe nimeni la nivel inalt..cei din comisia europeana au luat-o pe aratura.

 6. DNA e o carcasa goala, careia mafiotii PSD-PNL-UDMR i-au luat atributiile si o controleaza politic.
  Sa spuna DNA ce mare coruptie a mai anchetat in ultimii ani, cu rezultate, nu declarativ.
  Sau daca nu au rezultate, sa-i vad pe cei de la DNA daca au tupeul sa spuna ca a fost eradicata coruptia la nivel inalt in Romania.

 7. Nici panaramele alea hauriste de la Cotidianul nu cenzureaza ca g4. Mai vorbim de presa obiectiva. De fapt cum e partidul asa e si e si presa aservita. Aruncat cu laturi si cam atat.

 8. „Eliminarea MCV pentru Romania NU inseamna ca Statul de drept a invins, inseamna mai degraba ca UE, într-un fel, a eșuat prin acel MCV, pentru că asaltul explicit politic a fost înlocuit de ceva nu doar mai perfid și mai periculos, ci și mai greu de contracarat, consideră jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
  După 15 ani de monitorizare, MCV nu mai conta decât prin legătura de facto cu Schengen.
  Altfel devenise o formalitate. Ultimele sale momente de glorie au fost în 2017-2018, când însă majoritatea celor din stradă nu justiție și principii voia, de fapt, după cum am descoperit mai târziu. Ci doar ca Dragnea să fie la pușcărie.
  Marele eșecal MCV a fost că antiJustiția s-a adaptat mereu, ca bacteria la antibiotic, și a creat noi căi de atac.
  Asaltul asupra Justiției nu mai e pur politic.
  Politicul și-a făcut deja treaba cu CCR care a distrus legislația și instituțiile.
  Ca dovadă, ultima opinie a Comisiei de la Veneția constată că nu există ingerințe politice în activitatea DNA.
  Deci ceea ce vedem e ceea ce mai poate anticorupția românească după măcelul „constituțional”.
  Iar chestiunea prescripției a pus bomboana pe colivă.
  Nu mai e mare lucru de făcut. Mai pică numai cei excesiv de fraieri.
  MCV nu a putut împiedica nimic din toate acestea.
  Așa cum noul mecanism, general aplicabil, Rule of Law, nu va putea împiedica RAUL pe care au potențial să îl facă noile Legi ale Justiției.
  Nu are cum să ajungă la el.
  Asaltul asupra Justiției este acum unul din interiorul sistemului, din partea unui pol de putere creat în complicitate cu politicul, pol care și-a construit prin noile legi ale Justiției o putere totală prin care va controla întreg sistemul piramidal feudalizat.: