G4Media.ro

DNA, despre lărgirea plajelor: Proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și…

DNA, despre lărgirea plajelor: Proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și nici nu există vreo intenție în acest sens. Cercetările au fost făcute cu un arheolog scafandru

Direcția Națională Anticorupție a venit marți cu precizări referitoare la proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia, investiție desfășurată cu fonduri europene.

DNA transmite că proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și face precizările în contextul în care în spațiul public au apărut speculații cu privire la o posibilă blocare a investiției de 750 de milioane de euro.

Speculațiile au apărut în urma unui mesaj publicat de Administrația Națională Apele Române care a anunțat că proiectul ”riscă să fie stopat într-un interval de timp scurt”, iar costurile pot ajunge la ”câteva sute de mii de euro pe zi”.

DNA precizează că cercetările au fost făcute cu un arheolog scafandru, iar în timpul investigației au fost găsite fragmente lemnoase cu potențial arheologic care vor fi duse la analiză.

DNA mai spune că activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate, care ocupă mai puțin de jumătate din întregul perimetru unde compania olandeză Boskalis își desfășoară activitatea.

Context

Procurorii DNA Constanța au găsit o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia.

Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele de lemn descoperite sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

Direcția Județeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanța prin care procurorii cer instituției să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucățile lemnoase.

O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Comunicatul integral al DNA, referitor la proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia

Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens. Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.

Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic. Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest lucru.

sursa foto: Facebook/ ABADL

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Eu nu inteleg, poate imi explica cineva, ce treaba are DNA cu largirea plajelor. Tot nu pot sa fac nici o legatura.

  • DNA se baga peste arheologii care au făcut cercetările înainte de începerea proiectului. Ei au spus ca totul este curat. Ei, uite că au făcut cercetările arheologice în bătaie de joc.

  • are legatura cu banii dati la largirea plajelor. sunt suspiciuni de coruptie.

 2. Spaga conteaza!
  Cat s-a luat.
  Este extrem de interesant ca Parchetul nu a trimis la specializare procurorii pentru scufundari.
  Scufundari antidrog!
  Pe plaja sau prin apropiere!
  Sa determine destinatarul drogurilor abandonate pe plaja.
  Anul trecut.

 3. interesant cum la noi ptoiectele de infrastructura – dezvoltare zonala se inpotmolesc de zone unde se imperecheaza urechelnitele sau lemne din butoaiele de whiskey ale lui Base gasite pe fundul marii

  • Bravo. Așa este. Cei interesați ne vor subdezvoltați.

 4. DNA sa recupereze miliardele de euro furate din tara asta in ultimii 30 de ani!

  Somn usor DNA, somn usor (in)justitia romana, sunteti responsabili de distrugerea unei tari, de nivelul de stat MAFIOT MILITARIZAT roman!

  AAaaa, si la multi bani, ca vad ca aveti si bani, si chirii si masini si pensii si varsta frageda de pensionare. Mai vedeti, sunt la piata niste batrane cu patrunjel, mergeti si anchetati prejudiciul de 50 de bani… cam cu asta va ocupati voi…

 5. despre lărgirea plajelor:
  – e un proiect olandez,vezi poza,aia fac poldere pentru ca
  olandezele,ca in ’70, sa-si largeasca cracii…..si prin romania.
  „ANTILELE ESTULUI”,slogan publicitar gratis,fals ca toate cele.

 6. Foarte bine ca se fac cercetari arheologice.
  Tara care nu-si cunoaste istoria, nu are viitor. Totusi, ca sa gasesti un pumn de monede pe plaje gramada, dupa ce nisipul a fost aspirat, depozitat, refulat, impins si nivelat, aiasta.., nu se potriveste!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.