G4Media.ro

DNA, acuzații oficiale la adresa lui Vlad Voiculescu: Abuz în serviciu pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DNA, acuzații oficiale la adresa lui Vlad Voiculescu: Abuz în serviciu pentru că ar fi cumpărat prea multe vaccinuri/ Voiculescu respinge acuzațiile

Procurorii DNA au anunțat oficial vineri, printr-un comunicat de presă, începerea urmăririi penale în cazul lui Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. Procurorii DNA îl acuză pe Voiculescu de săvârșirea a două fapte de abuz în serviciu, plus complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Audiat vineri, Voiculescu a respins acuzațiile și a declarat că e vorba despre ”malpraxis judiciar”.

Concret, procurorii DNA îl acuză pe Vlad Voiculescu că ”ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.

DNA susține că Voiculescu ar fi putut opta să nu cumpere vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană.

În replică, Voiculescu a spus că „nu numai că nu am semnat contractele, ci atunci când luau deciziile nici măcar nu mă informau. Semnătura este una electronică. Contractul se semna electronic, se decripta cu o cheie pe care o avea cineva din CNCAV, un angajat MApN. Nici o decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte”.

Vlad Voiculescu susține că toate contractele pentru vaccinuri au fost semnate de reprezentantul CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), „cu mandat de la premierul Cîțu”, iar Ministerul Sănătății și el personal nu eram implicați. Fostul ministru a mai precizat că persoane eligibile pentru vaccinare erau 16 milioane, nu 10 milioane cum susține procurorul DNA.

În același dosar, fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de DNA. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021, nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023 și 1130/VIII/3 din 6 decembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte),
– complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.
De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.

Suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. ”ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată”, presupun ca procurorii au mers pe fluxul operational dintr-un minister sa vada cate semnaturi se pun pe un ordin de plata pina se plateste efectiv.
  urmeaza sa aflam ca VV a platit pentru ca Citu (sau ca min. finante) i-au dat banii spunandu-i ce sa faca cu ei si nu care cumva sa faca altceva…
  Cine a alocat banii, Parlamentul cumva?

 2. Scarba!
  Specialii p****. In loc sa se ocupe de zecile de dosare PRESCRISE de coruptie -specialii iau comanda de la administratoru’ de gogoserie
  Justitie pentru oameni
  GREATA

  • Cei lipsiti de experienta trebuie sa plateasca.
   Are cineva o statistica cu banii platiti de la buget de catre PM pentru proiecte cu fonduri UE din care nu a iesit nimic bun? Un exemplu ar fi laserul de la Magurele. Cat am platit pentru el si unde e? L-au scapat in cosmos?

  • Lasa Cloudfare, ca vin la pute.re AUR si PSD, sa vezi atunci experti in domeniu!!!

 3. Asta e tot?
  „suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale” – care sunt acele dispozitii legale?
  „în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției” – Nu era o Decizie care stabilea ca oportunitatea unei decizii politice nu poate face obiectul unei anchete penale? Sau aia se aplica doar la decizii politice ale PSD.
  Pacat ca acest procuror (care are o imagine buna in mediul public) intelege sa se compromita in halul acesta. Daca in urma „unei cercetari penale amanuntite” finalizate imediat dupa alegeri va clasa dosarul pe „fapta nu exista”, odata cu ordonanta de clasare inregistreaza si demisia (daca prin acest dosar a cautat sa-si confirme gargaunii cu privire la vaccin – el fiind un antivaccinist declarat) sau declaratia in care sa arate cine din servicii/politica i-a dictat dosarul.
  Daca are indicii/probe si va reusi o condamnare, felicitari. Dar in baza a ineptiilor prezentate prin comunicatele de presa, imaginea este alta.

 4. Ai de p*la noastră a ajuns un ț.i g.a.n de Buzău șef PESTE JUSTIȚIA UNUI STAT MEMBRU U E ȘI NATO…

 5. Sa nu ne facem iluzii, daca nu cumparau vaccinuri, acum erau cercetati de ce nu au cumparat. Cu basca sau fara, oricum trebuie inlaturati din procesele electorale de anul viitor.

 6. E superb sa citesti cum fanii USR au aceleasi texte precum fanii PSD de pe vremea lui Dragnea la adresa DNA-ului si a Justitiei.Ba chiar reusesc sa-i intreaca :)) uneori !:))

  • @ vali1972 – Faci comparatii total nefondate, pos.t.acule, da’, na, asta e textul care ti s-a dat.

 7. Făcătură vizibilă de pe lună. Complicitatea politicienilor cu justiția ”independentă”.

 8. Da pe la clanul Stănescu când trece DNA ? Să-i aia au protecție de la tăticul covrigar ?

 9. Bancul zilei:
  —————–
  Cică doi burici au făcut alianţă politică.
  Problema era că un buric vrea să orbiteze celălalt buric în jurul lui spre dreapta ca să fie el buricul pământului.
  Ălalalt buric vrea ca celălalt buric să orbiteze în jurul lui spre stânga ca să fie el buricul pământului.
  Şi cum se tot certau la un moment dat a apărut un morcov între ei care le stătea în cale şi care îi tot împungea în burici de sărmanii burici nu au avut de ales decât să facă de o guvernare rotativă de se învârteau odată spre dreapta odată pe stânga în jurul morcovului şi de atuncea cei doi burici orbitează în jurul morcovului certându-se de toată lumea a observat că în jurul morcovului au ajuns toţi să orbiteze de ar spune lumea că ei sunt buricul pământului.
  —————–
  Data viitoare vă spunem bancul în care o găurică vrea să se bage între cei doi burici şi se tot înţeapă în morcov că nu are loc de el în timp ce botniţa urlătoare martoră de pe margine strigă în gura mare „uite cum îl vaccinează!…uite cum îl vaccinează!”.

 10. Atata de penibil este dosarul asta incat si antivaccinistii rad de astia mai.

 11. Ia să vedem dacă varianta asta ţi văzut-o.

 12. Moderatorul sa se grabeasca sa o faca vizibila ca suntem siguri ca va intrebati ce trebuie sa vedeti.

 13. Nu vrem să vă panicăm dar vream să vă spunem ceva.
  ——————-
  Aţi uitat că sunt peste 8 milioane de vaccinaţi care acuma vreţi să îi fraieriţi în faţă de parcă ei nu trăit acele vremuri.
  Aţi uitat şi de justiţiari.
  Aţi uitat şi de privaţi.
  Aţi uitat şi de bugetarul ăla panicat care nu este pilă care ştie că când nu aveţi bani de dat urmează comasări şi restructurări şi singura soluţie ca să se salveze e să voteze cu ăia care ştiu că dau pilele afară şi nu îi comasează şi îi restructurează pe ei.
  Aţi uitat şi de pensionarul ăla care l-aţi trădat şi iarăşi l-aţi pus în aşteptare de parcă au toată viaţa înainte să tot aştepte după voi până la următoarele alegeri.
  Aţi uitat şi de electoratul cărora le-aţi trădat toate aşteptărilor şi le-aţi dat tocmai opusul pentru ce v-au votat.
  Aţi uitat că Iohannis e ăla care le mănâncă copiii şi i-aţi pus să se plimbe prin jurul Cotrocenului degeaba că voi de fapt aţi umblat după el să vă ia cu el la guvernare.
  Aţi uitat de PeeeSeeeDeee.
  Aţi uitat că ăia mulţi care au ieşit în stadă în 2017 nu au acelaşi calitate ca ăia care îi adună AUR şi Sosoaca după ei şi mai mult au aceeaşi calitate care îi adună PSD cu autocarele.
  ——————-
  Atâta de multe aţi uitat încât pe asta să nu o uitaţi: „DE LA ALEA 8 MILIOANE DEJA AŢI PIERDUT ALEGERILE”.

 14. Achiziția vaccinurilor în discuție s-a făcut în numele statului român în baza unor contracte,iar cei care au încheiat contractele sunt și cei care au tranzacționat cumpărarea vaccinurilor în discuție,ei stabilind deci și numărul de doze contractate.Dl.Voiculescu neagă că a făcut acest lucru și nici procurorii nu aduc în discuție în comunicat contractele de achiziție a vaccinurilor și cine sunt semnatarii acestora din partea statului român ori cine anume le-a încheiat în numele statului român, având în vedere că se pretinde că poartă semnătura electronică.Documentele aduse în discuție și anume formular de comandă a vaccinurilor și memorandum nu sunt documente de achizitie a vaccinurilor,nu sunt cu alte cuvinte contracte,ci doar documente emise procedural în executarea contractelor, ca și cele privind ordonanțarea la plată a dozelor de vaccin.Deci imputarea tranzactionarii vaccinurilor în discuție dlui.Voiculescu este negată de acesta și procurorii trebuie să depună la dosar documentele de achiziție(contractele) și să facă dovada cine le-a incheiat și semnat electronic.

 15. Discuții în acest context ridică neactivarea acelei clauze de opt-out și comunicatul ne spune cine trebuia să facă acest lucru în numele statului român.Aici se pot purta discuții, eu nu deduc din comunicat că i se impută dlui Voiculescu acest lucru.Dar de principiu ,fiind o clauză contractuală cine a negociat cu Comisia Europeană din partea României încheierea contractelor este cel care trebuia să activeze clauza,iar.dl.Voiculescu menționează că nu a fost el acela,apărare care trebuie verificată.Pentru că în principiu cine încheie contractul are abilitarea de a activa și clauza contractuală.

 16. Dar aici probatoriul se poartă și în ce-l privește pe dl.Voiculescu în lipsa unor precizări lămuritoare în comunicatul DNA.

 17. O clarificare e necesară și anume dacă pâna la urmă au fost plătite vaccinurile în discuție.

 18. Dacă au fost plătite există prejudiciu și folos necuvenit pentru altul.