G4Media.ro

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Costel Alexe în legătură cu…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Costel Alexe în legătură cu numirea unui director interimar la școală populară de arte „Titel Popovici” din Iași. Prejudiciul se ridică la 86.000 de lei

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală împotriva președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în legătură cu numirea unui director interimar la școală populară de arte „Titel Popovici” din Iași. Prejudiciul se ridică la 86.000 de lei.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ALEXE COSTEL, președinte al Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

APETREI RADU-GABRIEL, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

BABA VLAD-CORNELIU, consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la Președintele Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detașarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în condițiile în care ar fi avut cunoștință de faptul că numirea ultimului menționat la conducerea școlii nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

Ulterior, la datele de 10.03.2021 și 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârșirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare.

Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11.11.2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Faptele descrise  ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții urmare a numirii interimare la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere a unei instituții publice de cultură.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto: Costel Alexe – InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. cred ca DNA Iasi e un soi de gropar al dosarelor, au astia vreun rezultat ?

  • Nu cred… doar despagubesc pe cei cărora le știrbeste imaginea publica.
   Cu ăia de la RAR au mai facut ceva?

 2. Legea e blândă in astfel de cazuri.
  Probabil și din cauza ANFP – dar Ciucă nu are timp nici de seap/sicap… ce poate sa faca cu omu’ daca ne paște războiu’?

 3. Mai bine se angaja consultant userist in cadrul planului PNRR, poate ar fi castigat de 2 ori si jumatate mai mult intr-o luna si nici capul nu-l durea de lege.

 4. Mai bine se angaja consultant userist in cadrul planului PN.RR, poate ar fi castigat de 2 ori si jumatate mai mult intr-o luna si nici capul nu-l dur.ea de le.ge.

  • @🤔: crezi ca daca repeti tampenia de mai sus, de mai multe ori,devii mai credibil???

  • Mai bine se ang.aja cons.ultant use.rist in cadrul plan.ului PNRR, poate ar fi castigat de 2 ori jumate mai mult intr-o luna si nici capul nu il durea de lege.

 5. Dar cu tabla, cu tabla cum a rămas?!

 6. Sau măcar cu grinda aia crescută singură?!!!

 7. Si ce daca l-au trimis in judecata? L-au mai trimis in vreo 5-6 dosare….. PAna iese la pensie, poate se judeca in prima instanta vreunul….. restul pe lumea cealalta!!!!

 8. Ce probă de golănoi acest derbedeu!

 9. Un specimen, care caracterizeaza cum nu se poate mai bine halul in care a ajuns PNL-ul! Un PSD mai mic, dar penelistii sunt la fel de hoti ca si fratii lor psd-isti!

 10. PE CAND ARAFAT???
  CAT SA MAI TREACA PANA O SA DEA SOCOTEALA ARAFAT PENTRU MASTI AIUREA, IZOLETE SI ALTE MODULE CE ZAC CINE STIE PE UNDE??? CUMPARATE PE BANII NOSTRI..???
  SAU ARAFAT NU POATE FI URNIT?
  DATI UN COMUNICAT IN SENSUL ACESTA. MACAR SA STIM SI NOI ,SA NU MAI TOT SPERAM CA JUSTITIA SE VA APLICA…..NU APLECA..HI ,.. HI, ..SI ASUPRA LUI.

 11. In Moldova, DNA-ul cercetează numai liberali.